4 Urige Werkweek

De 4 urige werkweek was een aantal jaren geleden een bestseller. In dit boek beschrijft de auteur Tim Ferriss hoe hij zijn leven leidt. En in zijn opinie ook hoe een ieder zijn leven zou moeten leiden. Het uitgangspunt is dat je niet leeft om te werken, maar werkt om te leven. Hierbij zou je dan het werken zoveel mogelijk dienen te beperken.

De boeken van Tim Ferriss

Het in Amerika uitgegeven boek “The 4-hour workweek” is door het enorme succes inmiddels in meerdere vertalingen uitgegeven. Zo bestaat er ook een Nederlandse versie van het boek van Timothy Ferriss. Na het succes van de 4 hours work week, heeft Timothy Ferriss meerdere boeken uitgegeven, zoals bijvoorbeeld het boek “4-hour body”. Dit boek draait om snel van overtollig vet af te raken. 

Zijn boeken hebben zowel in Amerika als internationaal veel aandacht gekregen. Zo heeft de New York Times aandacht geschonken aan het boek de 4 urige werkweek.

Je kunt zeggen dat dit een controversieel boek is. De meeste boeken die gaan over het thema succesvol worden hebben allemaal gemeen dat je hier hard voor dient te werken. Als je bijvoorbeeld Tony Robbins als voorbeeld neemt, dat is iemand die lange dagen maakt en keihard werkt. 

4 uren werken per week klinkt als een droom. In mijn opinie is dit echter wel iets wat niet voor iedereen is weggelegd. Veel mensen houden toch van zekerheid, in de vorm van een maandelijks vast inkomen. Dat is er bij de 4 urige werkweek niet bij. Indien je van zekerheid houdt, dan zal dit alleen maar extra stress opleveren.

De uitgangspunten

Wat Tim Ferriss beweerd, is dat veel mensen veel tijd besteden aan zaken die eigenlijk weinig tot niets opleveren. Iemand die 40 uur per week werkt, zal deze uren ook volmaken. Of alles dan zo efficiënt gebeurd en ook alles wat er wordt gedaan daadwerkelijk iets oplevert, is maar de vraag.

Als je iemand vraagt hoe het gaat, dan is het standaard antwoord vaak; Erg druk. 

4 urige werkweek efficient zijn

Zelfs als je weet dat het relatief rustig is. Dit is nu eenmaal de natuur van de mens. 

Ik denk persoonlijk, dat als je mensen niet langer 40 uur laat werken, maar gewoon bepaalde taken geeft, die dienen te worden uitgevoerd en als het werk gedaan is dan mogen ze naar huis, dat zal blijken dat dit in veel minder uren kan. Mensen zullen dan op zoek gaan naar manieren om het werk efficiënter, beter en sneller te doen. Doordat je toch 40 uur, of 36 uur aanwezig dient te zijn, is die motivatie er veel minder. Zonder motivatie om alles zo efficiënt mogelijk te doen, zal een 4 urige werkweek niet realiseerbaar zijn.

Dit alles geeft echter al direct aan dat 4 uur werken per week niet opgaat wanneer je in loondienst bent. Je zult min of meer als ondernemer aan de slag dienen te gaan.

Geld verdienen

Het is niet het uitgangspunt dat je heel erg zuinig gaat leven, zodat je met heel weinig geld kunt rondkomen. Integendeel, het is juist de bedoeling dat je in de tijd die je werkt, heel veel geld gaat verdienen, zodat je ook royaal kunt leven. Je krijgt immers veel vrije tijd, die je op een leuke manier dient in te vullen. Dan wordt het pas echt een fijne werkweek en het uitgangspunt van de 4 urige werkweek.

Volgens Tim Ferriss zijn er talloze manieren waarop je eenvoudig, zonder veel inspanning veel geld kunt verdienen. Het werk in 4 uur voor elkaar krijgen, vraagt om een zekere mate van passief inkomen

Goedkoop inkopen en duur verkopen

Een van zijn eerste tips is, dat er nog steeds veel mogelijkheden zijn, om producten goedkoop in te kopen en deze veel duurder te verkopen. Dan dien je denken aan een prijs die wel 4 of 5 keer over de kop gaat. 

Je dient dat producten in te kopen in de lagelonenlanden zoals China.

Online verkopen

Dat Tim Ferriss op deze manier geld verdiend is op zich logisch, aangezien hij de Asian Studies aan de Princeton University heeft gevolgd en afgerond.

Dit is inmiddels een redelijk beproefd concept, dat in Nederland vooral wordt uitgevoerd door het verkopen via Bol.com. In Amerika wordt dit vooral gedaan via Amazon.

Dat dit mogelijk is, daar ben ik van overtuigd. Wel is er redelijk wat concurrentie op dit gebied. Daarom is het vinden van de juiste producten niet altijd even eenvoudig. Je dient eigenlijk een zekere aanleg te hebben, om de juiste producten te vinden. 

Het deze manier van inkopen en verkopen is bijna geheel uit te besteden. Je kunt bijvoorbeeld de producten op voorraad laten houden door Bol.com. Zij zorgen er dan ook voor, dat deze producten naar de klant worden verstuurd. Het enige wat je dan zelf hoeft te doen, is een stukje klantencontact. Een 4 urige werkweek is op deze manier mogelijk,

Werk uitbesteden

Een ander basisprincipe is het werk zoveel mogelijk uitbesteden. Ook hier maakt hij gebruik van freelancers uit landen waar de salarissen aanzienlijk lager liggen. Op dit vlak liggen zeker nog kansen. Hij noemt dit als het ware “outsource your life”. 

Als je in Nederland een SEO consultant inhuurt, dan zal je al snel een tarief van zo rond de 60€ kwijt zijn. Huur je iemand in vanuit India of de Filipijnen dan zal je niet meer dan 5€ kwijt zijn. Hiertussen zit een enorme marge, waar je van kunt profiteren.

Als je een klus aanneemt, waarbij je 60€ per uur in rekening kunt brengen en je laat dit door iemand uitvoeren die je slechts 5€ hoeft te betalen, dan verdien je veel geld zonder dat je zelf veel hoeft te doen. Je hoeft eigenlijk alleen de werkzaamheden te coördineren en controleren. Hetzelfde principe kan je toepassen op het ontwerpen van logo`s, teksten schrijven en nog veel meer.

De moeilijkheid hier zit hem in het vinden van de juiste mensen. Indien je de juiste mensen hebt gevonden die de werkzaamheden kunnen uitvoeren, dan is een werkweek van vier uur binnen handbereik. 

Door de verschillende plaftormen, zoal Upwork, Fiverr en Worknhire is het vinden van goede mensen de afgelopen jaren een stuk eenvoudiger geworden,waardoor de 4urige werkweek dichterbij is gekomen. 

Wacht niet met leven tot je met pensioen gaat

Naast de methoden om zonder veel inspanning veel geld te verdienen, wordt er in het boek ook veel aandacht besteed aan lifestyle. Dit wordt lifestyle design genoemd. Je zou niet moeten wachten tot je de pensioenleeftijd hebt bereikt om  leuke dingen te gaan doen, zoals het maken van een verre reis. 

Leuke dingen doen

Je hebt dan een leeftijd bereikt dat de kans aanwezig is, dat je bijvoorbeeld met gezondheidsklachten te maken krijgen. 

Eigenlijk zou je leuke dingen dienen te doen op het moment dat je in de bloei van jouw leven bent. De auteur is dan ook groot voorstander om regelmatig een langere break te nemen. Bijvoorbeeld 6 maanden gaan reizen. Hij noemt dit mini retirements. Na een break van een aantal maanden zal je dan ook weer vol energie zitten.

Indien jouw situatie dit toelaat, dan ben ik het hier helemaal mee eens. Bijvoorbeeld een bezoek aan Machu Picchu dien je niet uit te stellen tot je 70e. De fysieke inspanning vraagt erom om dit op een jongere leeftijd te doen. Maar zoals gezegd, jouw situatie dient zich er wel toe te lenen. Dit is iets waar je naartoe zou moeten werken.

Onze opinie over de 4 hour work week

In onze opinie is het in de praktijk brengen van hetgeen Tim Ferriss zelf doet en aanbeveelt, voor de meeste mensen een stap te ver. Je dient dan radicale beslissingen te nemen wat veel mensen niet kunnen of durven.

Wel kan ik iedereen aanraden het boek te lezen. Je gaat toch over veel zaken in het leven eens goed nadenken. En daarbij zijn er zeker tips die je in de praktijk kunt gaan brengen, die een positieve wending aan het leven kunnen geven.

Verwacht echter niet dat je na het lezen van het boek direct jouw baan kunt opzeggen en kunt beginnen met slechts 4 uur werken. Wel acht ik het zeker mogelijk, door bijvoorbeeld aan de slag te gaan met het online verkopen of het uitbesteden van werkzaamheden, dat je op een gegeven moment een aantal dagen per week minder kunt gaan werken. Of misschien 24 uur werken in plaats van 40 uur per week werken.

En wellicht, als je het echt goed aanpakt zou je op termijn de werkweek van 4 uur kunnen realiseren. 

Dit vraagt om lef, doorzettingsvermogen en actie. Als je geen actie onderneemt, dan weet je zeker dat het niet gaat lukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *