Affiliate links

Door het klikken op affiliate links wordt iemand doorgestuurd naar een verkopende partij. Via deze link kan er worden bijgehouden van welke website de bezoeker afkomstig is. Dit is van belang voor het eventueel uitbetalen van een commissie.

De rol van een publisher en adverteerder

Affiliate marketing is een vorm van marketing, waarbij je zelf geen producten of diensten verkoopt. Je promoot de producten of diensten van een ander, waarvoor je commissies ontvangt. Binnen de e commerce maakt tegenwoordig praktisch elk bedrijf hier wel gebruik van. Omdat deze vorm van marketing geheel online plaatsvindt, is het een vorm van internet marketing.

In de wereld van de affiliate marketing worden de termen publisher en adverteerder gebruikt. De publisher is degene die een website in zijn bezit heeft en affiliate links gebruikt op zijn of haar website. De adverteerder is de uiteindelijke verkoper van hetgeen je promoot.

Structuur van affiliate links

De links worden door de adverteerder verstrekt. Deze dien je als publisher in jouw website, social media post, e-mails of video te verwerken. Een link bevat bepaalde parameters waarmee bijgehouden kan worden van wie de klik afkomstig is.

Links aanpassen

De affiliate links die worden verstrekt zien er doorgaans niet al te mooi uit.

Er zijn verschillende plugins binnen WordPress, waarmee je deze links kunt aanpassen. Er wordt dan als het ware een redirect aangemaakt, waardoor de websitebezoeker niet langer deze onvriendelijke links ziet.

Een van de meest gebruikte plugins is re-direction. Een bijkomend voordeel is dat je dan ook direct inzicht hebt in kliks die je genereert met de verschillende links.

Affiliate links redirect

Affiliate netwerken

De meeste adverteerders zijn aangesloten bij een affiliate netwerk. Hierdoor hoeft een adverteerder niet zijn eigen programma op te richten, hetgeen vooral op technisch gebied het nodige vereist. Echt grote spelers runnen hun eigen affiliate programma. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bol.com.

Er zijn inmiddels talloze affiliate netwerken. De bekendste op dit gebied zijn:

  • Daisycon
  • Tradetracker
  • Adtraction
  • Awin
  • Paypro

Indien je jezelf wilt richten op bijvoorbeeld de Amerikaanse markt, dan zijn er ook talloze affiliate netwerken. Wel is het dan zo dat de website in het Engels is en je daardoor de Engelse taal enigszins onder de knie dient te hebben. 

Doorgaans is het wel vrij helder en kom je met basiskennis van het Engels al behoorlijk ver. Iedereen zal wel begrijpen wat er met termen zoals work with wordt bedoeld.

Shoppen tussen affiliate netwerken

Ik zie regelmatig dat bepaalde adverteerders zijn aangesloten bij verschillende affiliate netwerken. Hierbij kan het dan voorkomen, dat de commissies die je per netwerk kunt ontvangen uiteenlopen. 

Een tijdje geleden kwam ik er bijvoorbeeld achter, dat voor een bepaald affiliate programma ik bij het ene affiliate netwerk 30€ ontving en bij een ander maar liefst 70€. Op 10 verkopen per maand scheelt dit maar liefst 400€. Dit scheelt dus enorm bij het genereren van een passief inkomen.

Het belang van een goede CTA

Uiteindelijk gaat het erom dat er wordt geklikt op de links.

De links dienen daarom op de juiste plek te staan en op te vallen. Hiervoor wordt de term CTA gebruikt. CTA staat voor Call To Action. Je dient de website bezoeker ertoe te verleiden om op de link te klikken. Alleen dan kan je geld verdienen

Een goede CTA is daarom van groot belang. Er bestaan verschillende inzichten en meningen over wat nu een goede CTA is. De doelgroep speelt hierbij ook een rol. 

CTA

Niet iedereen is hetzelfde. Testen is in mijn opinie dan ook essentieel. Je kan eenvoudig variëren met verschillende teksten, knoppen kleuren etc. Op die manier zal je uiteindelijk vinden wat het beste werkt. 

Persoonlijk ben ik geen voorstander van al te commerciële en schreeuwende CTA`s.

Indien jouw website en CTA een upgrade nodig heeft, dan zou je eens een freelancer via Fiverr kunnen zoeken die dit voor jou kan doen. Dan kan je voor weinig geld jouw website er professioneler laten uitzien. Om er een laptop lifestyle op na te houden zijn goede CTA`s essentieel.

Dit geldt overigens niet alleen bij affiliate marketing. Ook bij het opzetten van een webshop is dit uitermate belangrijk.

Focus eerst op het verkrijgen van websitebezoekers

Affiliate links hebben pas waarde wanneer er sprake is van websitebezoekers. Heb je nog geen of weinig websitebezoekers, dan is er simpelweg niemand die op de links kan klikken.

In eerste instantie is het dan ook van belang om content te creëren om bezoekers te trekken. Daarbij komt het regelmatig voor, dat je veel bezoekers krijgt op een bepaalde pagina, wat je eigenlijk niet zo had verwacht. Daarentegen kunnen de bezoekersaantallen achterblijven, waar je dat wel had verwacht.

In eerste instantie zou ik dan ook niet te veel tijd investeren in het plaatsen van de affiliate links. Je kan dit altijd nog doen, op het moment dat je ziet dat je veel bezoekers trekt op een bepaalde pagina. Daarbij kan je de affiliate links dan ook aanpassen aan de zoekwoorden waarop de pagina wordt gevonden.

Persoonlijk heb ik het gevoel, dat indien je eerst focust op het creëren van content en niet direct talloze affiliate links plaatst, dat je dan sneller in Google gaat ranken. Of dit echt zo is weet ik niet zeker. 

Het zou echter kunnen zijn, dat indien je direct begint met plaatsen van veel affiliate links, dat Google jouw website dan als minder waardevol inschat. Alleen Google kan echter zeggen of dit ook daadwerkelijk zo is. Het algoritme van Google is het best bewaarde geheim ter wereld.

Structuur van een website

Het heeft ook weinig zin om niet relevante affiliate links te plaatsen op een pagina.

Schrijf je een artikel over bloemen, dan zal een link voor verzekeringen niks opleveren.

Mijn persoonlijke aanpak is om een aantal sales pagina`s te creëren. Op deze pagina`s besteed ik dan extra veel aandacht aan de CTA.

Andere pagina`s zijn dan weer zo opgezet, om website bezoekers naar die pagina te sturen en vervolgens naar de adverteerders.

Website structuur

Het schrijven van een goede salespagina kost best veel tijd. Veel meer tijd dan een meer algemeen blog bericht. Daarnaast loop je het risico dat je teveel van hetzelfde gaat doen. Je dient een websitebezoeker warm te maken om op een link te klikken. Zomaar een link in een bericht plaatsen levert doorgaans weinig op. Door dit op elke pagina te herhalen loop je het risico dat het teveel van hetzelfde wordt.

Opbrengst per klik

De opbrengst per klik verschilt enorm. De meeste commissie modellen keren een commissie per sale uit. Nadat je de websitebezoeker hebt doorgestuurd naar de adverteerder, heb je zelf geen invloed meer op de verkoop. Hierdoor heeft de kwaliteit van de adverteerder grote invloed op hetgeen je verdiend. Heeft de adverteerder een goede conversie, dan zullen ook jouw inkomsten hoger uitvallen.

Daarnaast speelt het commissiemodel ook een belangrijke rol. Krijg je bij de verkoop een vast bedrag of gaat het om  een percentage. Ontvang je een percentage, maar heeft hetgeen wat wordt verkocht een lage waarde, dan dien je veel klikken te genereren, alvorens je daadwerkelijk een mooi bedrag per maand gaat verdienen.

Optimaliseren van de inkomsten

Vooral online trainingen keren doorgaans een hoge commissie uit. Daarentegen is de conversie ook weer lager. Het is nu eenmaal lastiger om een training van honderden euro`s te verkopen, dan een alledaags product dat iedereen nodig heeft.

Uiteindelijk komt het neer op het aantal verkopen en de commissie die je ontvangt. Ontvang je per verkoop 200€, dan heb je met 5 verkopen al een mooi bedrag verdiend. Ontvang je slechts een paar euro, dan heb je honderden verkopen nodig.

De meeste affiliate netwerken geven een score weer voor de affiliate programma`s die zij hebben opgenomen. Dit is doorgaans een goede graadmeter om te beoordelen of het zinvol is een affiliate programma op jouw website op te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *