Bedrijf overnemen

Een bedrijf overnemen is vaak een kans zijn die zich opeens aanbiedt. Het kan een gouden kans zijn, maar indien je niet uitkijkt kan het ook een nachtmerrie worden. Een ding is zeker, wil je een bedrijf gaan overnemen, ga dan niet over één nacht ijs, maar zorg voor een gedegen onderzoek en evaluatie.

Ga gedegen te werk bij een bedrijfsovername

Een bedrijf wel of niet overnemen is een belangrijk besluit dat je dient te nemen. Dit vergt dan ook het nodige onderzoek en denkwerk. Hierbij is het verstandig om op bepaalde punten experts in te schakelen. Je kan eventueel wel eerst zoveel mogelijk zelf onderzoeken, maar dan nog is het verstandig om een derde persoon hiernaar te laten kijken. 

Op die manier voorkom je dat je een fout maakt, iets over het hoofd hebt gezien en of je de zaken wel realistisch hebt beoordeeld. Onderstaand vind je een aantal tips die je op weg zullen helpen.

Beantwoord de vraag waarom het bedrijf wordt verkocht

Stel altijd de vraag waarom een bedrijf te koop aangeboden wordt. Daarnaast dien je deze reden te verifiëren. Is het iemand die met pensioen gaat, dan is dit redelijk eenvoudig te beoordelen.

Maar soms kunnen ook andere zaken een rol spelen, die erg belangrijk kunnen zijn om een goede afweging te maken. Is er bijvoorbeeld sprake van dat er een nieuwe, grote concurrent op komst is die een grote invloed gaat hebben. Denk bijvoorbeeld aan een elektronicazaak, wanneer er een nieuwe vestiging van de Mediamarkt in de buurt wordt geopend.

Indien je niet op de hoogte bent van dit soort zaken, dan kan een bedrijf overnemen wel eens helemaal verkeerd uitpakken.

Waarom een bedrijf te koop

Denk niet zomaar dat jij het beter kan

Een fout die vaak gemaakt wordt is dat iemand denkt, “ik kan het beter dan de huidige eigenaar”. In de praktijk valt dit echter vaak tegen. Je kan ervan uit gaan dat de huidige eigenaar er ook alles aan gedaan heeft om zoveel mogelijk uit het bedrijf te halen. Om zomaar even te denken dat jij het beter gaat doen, is vaak een misvatting.

Voer een gedegen onderzoek uit

Voordat je daadwerkelijk de stap gaat nemen om een bedrijf over te nemen, dien je gedegen onderzoek te doen. Hoe diepgaand dit onderzoek dient te zijn hangt voor een groot gedeelte af van de grote van de onderneming. 

Neem je een kleine eenmanszaak over, dan zal het minder vergen dan dat je een grote onderneming overneemt, met bijvoorbeeld ook een personeelsbestand. Een due diligence onderzoek is een term waar je jezelf eigen mee dient te maken wanneer je een bedrijf wilt gaan overnemen. 

Due diligence staat voor een boekenonderzoek. Hiermee bekijk je de cijfers en dan wordt er met name gekeken of de cijfers wel kloppen en of ook alles correct is weergegeven in de cijfers.

Wordt bijvoorbeeld de waarde van de activa wel correct weergegeven en is er geen sprake van schulden die niet zijn opgenomen in de boeken. Maar is ook de voorraad die in de boeken staat wel verkoopbaar. Hoe zit het met het klantenbestand.

Is het niet toevallig zo dat bijvoorbeeld grote klanten in zwaar weer zitten, of misschien zelfs op het randje van faillissement staan. Een boekenonderzoek is specialistenwerk. Indien jezelf niet over de nodige kennis beschikt, dan is het aan te bevelen om hiervoor een expert in te huren.

Bedrijf overnemen due diligence

Wat zijn de factoren van het succes van een onderneming

Het is ook extreem belangrijk om te bepalen waar het succes van een bedrijf op gebaseerd is. Wat je bijvoorbeeld vaak ziet bij een restaurant is dat een eigenaar zelf een groot aandeel heeft in het succes. Hij of zij heeft bijvoorbeeld goede relaties met de klanten. 

Hierdoor kan het zelfs zo zijn dat een groot gedeelte van de klanten specifiek voor deze eigenaar naar het restaurant komt. Indien de eigenaar dan het restaurant gaat verlaten dan wordt deze binding verbroken. Dan is het nog maar de vraag of deze klanten het restaurant blijven bezoeken. Zorg ervoor dat je instaat bent het verdienmodel in stand te houden.

De overnameprijs vaststellen

De overnameprijs bepalen is ook een specialistische aangelegenheid. Vaak wordt er gekeken naar de omzet en winst en op basis van een factor wordt er een prijs bepaald. Bij een online business, bijvoorbeeld een webshop wordt uitgegaan van de omzet van 1 jaar als zijnde de prijs. Vaak wordt hier ook sterk van afgeweken. 

De potentie speelt hierbij dan een grote rol. Maar ook eventuele synergieën die voor jou kunnen optreden kunnen van invloed zijn op de overnameprijs. Voor het vaststellen van een overnameprijs is het ook raadzaam om een expert in te schakelen. 

Naast de overnameprijs is het ook van belang goed in kaart te brengen hoeveel geld er nodig is om aanpassingen te maken die je zou willen doorvoeren. Op die manier kun je het totaal benodigde startkapitaal bepalen.

Overname prijs

Leg zoveel mogelijk vast in een gedetailleerd contract

Een bedrijfsovername dient altijd te geschieden op basis van een uitgebreid contract. Dit contract dient onder meer te omvatten wat er allemaal bij de overnameprijs is inbegrepen. 

Maar ook zaken waarvoor de vorige eigenaar nog verantwoordelijk is en voor welke termijn dit geldt. Stel dat na een maand of 6 er een belastingcontrole plaatsvindt, waarbij er sprake te zijn geweest van belastingfraude, dan wil jij als nieuwe eigenaar hier natuurlijk niet voor opdraaien. 

Een bedrijf overgenomen, wat nu?

In onze opinie is het niet verstandig om na een bedrijfsovername direct alles anders te gaan doen. Sommige zaken zullen gewoon goed lopen, terwijl er op andere punten zaken beter kunnen worden georganiseerd. Het is van belang dit eerst goed in kaart te brengen alvorens grote veranderingen te gaan doorvoeren. 

Indien je dit te snel en te ondoordacht doet, dan kan het snel bergafwaarts gaan met een bedrijf. Het is dan wel jouw bedrijf geworden, maar dat houdt niet in dat je direct alles ander dient te gaan doen dan dat jouw voorganger het heeft gedaan. Doe dit stapsgewijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *