Beginnen met ondernemen

Hoe te beginnen met ondernemen? Starten als zelfstandig ondernemer is een grote stap. Zorg dan ook dat je jezelf goed voorbereid. Zoals het gezegde luidt, een goed begin is het halve werk. 

Starten als ondernemer

Je dient eerst een plan te hebben, alvorens je kunt gaan starten als ondernemer. Andersom zal het uiteraard niet gaan werken. De grote vraag is dan echter, is jouw plan goed genoeg om op basis hiervan een onderneming te gaan starten? Dit is een vraag waar je goed over na dient te denken en ook onderzoek naar moet doen.

1. Ondernemingsplan maken

Het eerste wat je zou moeten doen, is een ondernemingsplan maken. Vaak wordt dit gezien als een papieren exercitie, wat niet zo heel veel toevoegt. Dit is een grote misvatting. Wanneer je serieus aan de slag gaat met een ondernemingsplan, dan wordt je gedwongen om over verschillende zaken goed na te denken. Eigenlijk beantwoord je op die manier, of het idee dat je hebt, levensvatbaar is.

Naast zaken zoals de omvang van de markt bepalen, de concurrentie in kaart brengen ga je ook de financieringsbehoeften bepalen. Je dient voldoende geld te hebben om een onderneming te starten. Indien je een externe financiering nodig hebt, dan ontkom je niet aan een goed ondernemingsplan. Een bank of investeerder zal hier altijd naar vragen.

Kom je er niet uit, schakel dan iemand in die jou helpen bij het opstellen van een ondernemingsplan.

2. Kennis en expertise opdoen

Ik zou ook de nodige tijd investeren, om eens een paar boeken te lezen. Hierbij dien je op zoek te gaan naar boeken, die passen bij hetgeen je wilt gaan doen. Daarnaast zou ik mij ook inlezen op het meer algemene thema omtrent succesvol ondernemen. Wat zijn nou de eigenschappen die een succesvol ondernemer dient te bezitten?

Door dergelijke boeken te lezen kun je jezelf vaak de nodige beginnersfouten besparen. Ook kun je op die manier motivatie opdoen. De sales machine vind ik persoonlijk een aanrader voor elke ondernemer. 

3. Marketingplan maken

Een marketingplan zal al gedeeltelijk onderdeel uitmaken van jouw ondernemingsplan. In het daadwerkelijke marketingplan, ga je dit verder in detail uitwerken. Wat zijn de campagnes die je wilt gaan opzetten? Daarbij dien je er ook goed over na te denken hoe je het succes gaat meten. 

Je dient hierbij niet te vergeten, dat voor een beginnend ondernemer naamsbekendheid ook van belang is. Dit zal wellicht nog niet direct tot verkopen leiden,  maar op die manier worden potentiële klanten wel al bekend met jouw onderneming. 

Dan is het vervolgens zaak deze potentiële klanten ervan te overtuigen jouw product of dienst te kopen. 

hoe beginnen met ondernemen

Dit klinkt eenvoudiger dan het is. Klanten zijn tegenwoordig erg kritisch. Je zult dus met goede argumenten dienen te komen om deze klanten ervan te overtuigen, daadwerkelijk bij te gaan kopen.

Mijn tip is, om altijd klein te beginnen met het uitgeven van marketing geld. Op die manier kun je eerst jouw plannen valideren en de verwachte resultaten opleveren. Begin niet direct met vele euro`s te spenderen, voordat je daadwerkelijk weet dat jouw campagnes ook daadwerkelijk het verwachte resultaat opleveren.

4. Onderneming opzetten

Wanneer de conclusie na het opstellen van het ondernemingsplan is, dat jouw plan een goed plan is, dan kun je beginnen dit in de praktijk te brengen. Een eerste stap is dan het inschrijven bij de kamer van koophandel en vervolgens het openen van een zakelijke bankrekening.

Voordat je jouw onderneming kunt inschrijven bij de kamer van koophandel, dien je de naam van jouw onderneming te bedenken. Hierbij dien je te controleren dat deze naam nog niet bestaat. Daarnaast zijn er een aantal andere voorwaarden waaraan je dient te voldoen. Zo mag de naam niet teveel op een andere naam lijken.

Ook dien je goed na te denken over de rechtsvorm die je wilt gaan hanteren. Voor ZZP`ers zal dit doorgaans de rechtsvorm eenmanszaak zijn. Er zijn echter ook voordelen, wanneer je kiest voor een BV. Ook op dit vlak is het verstandig om je vlak te laten adviseren. Je kunt later trouwens altijd nog de rechtsvorm aanpassen. 

5. Verzekeringen afsluiten

Daarnaast zou ik ook als eerste kijken naar de verzekeringen, die je eventueel nodig hebt. Een aansprakelijkheidsverzekering zou je altijd dienen af te sluiten. Maar ook een rechtsbijstand en opstalverzekering zijn aan te raden. Je weet maar nooit wat er op jouw weg kan komen. Beginnen met ondernemen vraagt ook dat je risico`s onder controle houdt.

6. Website maken

Een volgende stap is het maken van jouw eigen website. Een eigen bedrijf zonder website is vandaag de dag niet denkbaar meer. Zelfs als je niet van plan bent om online te gaan verkopen. Wanneer je een webshop gaat beginnen, dan is dit uiteraard essentieel.

7. Boekhouding opzetten

Een boekhouding is extreem belangrijk, wanneer je begint met ondernemen. Niet alleen zal je tegen verplichtingen aanlopen, zoals het indienen van een btw aangifte, ook heb je goede informatie nodig, omtrent de inkomsten en uitgaven.

Geld verdienen is belangrijk en je dient inzicht te hebben, in waar dit geld vandaan komt.

Als beginnend ondernemer dien je goed jouw kosten en ook de inkomsten te monitoren. Direct opzetten van de boekhouding is dan ook ten zeerste aan te raden. Wanneer je niet over boekhoudkundige kennis beschikt, dan is het verstandig om hiervoor een expert in te schakelen. Het bijhouden van de boekhouding kun je vervolgens zelf doen.

beginnen met online ondernemen

Financiering

Afhankelijk van het type onderneming dat je wilt opzetten, heb je een startkapitaal nodig. Het verkrijgen van een financiering via de bank is voor startende ondernemers lastig. Doordat er sprake is van een hoog risico, zullen banken terughoudend zijn. 

Indien je wel een financiering kunt verkrijgen, dan zal je vaak een hoge rente dienen te betalen. Naast banken, kun je ook terecht bij gespecialiseerde kredietverstrekkers. Deze kredietverstrekkers rekenen echter ook een hoge rente. Dit maakt beginnen met ondernemen soms lastig.

Online ondernemen

Online ondernemen biedt het voordeel, dat je doorgaans minder geld nodig hebt, om een bedrijf te starten. Zo zal het maken van een online cursus weinig tot geen geld kosten. 

De grootste investering gaat zitten, in de tijd die je hiervoor nodig hebt. Daarnaast zal je het één en ander dienen te investeren in marketing, om jouw online cursus te verkopen. Wat digitale producten interessant maakt, is dat bij digitale producten de marge hoog zal liggen. Je hebt eigenlijk geen kosten wanneer je een extra product dient te maken. 

Ga je beginnen met online ondernemen? Volg dan eerst eens een training op het gebied van affiliate marketing. Door een dergelijke training te volgen, leer je het nodige op het gebied van online marketing. 

Daarnaast leer je ook direct hoe je affiliate marketing kunt inzetten om jouw producten te verkopen. Een derde voordeel is, dat je op deze manier ook ideeën kunt opdoen, hoe je meer geld kunt verdienen via jouw website of webshop.

Evalueren en bijsturen

Beginnen met ondernemen zal ertoe leiden, dat je tegen onverwachte gebeurtenissen gaat aanlopen. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Het is van groot belang dat je hiervan leert. 

Je start vanuit bepaalde verwachtingen. Dat deze verwachtingen exact uit gaan komen, is hoogstwaarschijnlijk. Daarom zal het altijd zo zijn, dat je op bepaalde vlakken dient bij te sturen. Hierbij is het van groot belang dat je dit tijdig doet. Wanneer je hier te lang mee wacht, dan kun je hier veel geld mee verspillen. 

Daarbij dien je niet te vergeten, dat beginnen met ondernemen bijna altijd inhoudt, dat je verstandig met het beschikbare geld dient om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *