Belasting betalen en online verkopen

In principe ben je belasting verschuldigd over alles wat je online verkoopt. Belasting betalen en online verkopen horen dan ook bij elkaar. En strikt genomen zou je zelfs hetgeen je verkoopt via Marktplaats bij jouw inkomen moeten optellen

Persoonlijk vind ik dit volledig onterecht. Zeker als je jouw eigen spullen verkoopt. In dat geval zou je eigenlijk ook het aankoopbedrag van hetgeen je hebt verkocht moeten kunnen aftrekken van jouw inkomen. Dit is echter niet het geval. Het nadeel van extra geld verdienen is dat de belastingdienst er ook een gedeelte van zal opeisen. 

Verschillende type verkopers

Je kunt drie verschillende verkopers op online platforms zoals onderscheiden

  1. Degene die puur iets verkopen omdat ze er vanaf willen of iets niet meer nodig hebben.
  2. Mensen die regelmatig iets verkopen, maar dit niet bedrijfsmatig doen. 
  3. Professionele verkopers die er of hun werk van maken of in ieder geval zeer regelmatig iets verkopen en bovendien ook spullen inkopen om weer te verkopen.

Belasting betalen en online verkopen hangt grotendeels af van het type verkoper dat je bent.

Incidenteel iets verkopen

In dit geval zou ik me er niet al te druk over maken. Je hebt in principe iets voor jezelf gekocht en wilt dat weer verkopen. Je zult er ook niet zo snel winst op maken. Integendeel het heeft je waarschijnlijk meer gekost dan dat je er voor terugkrijgt. 

Regelmatige verkopers

Verkoop je regelmatig iets dan wordt het een ander geval. Dan zou je in principe hetgeen je verdient dienen op te geven in de belastingaangifte. Wel is het zo dat je in dit geval nog niet btw plichtig bent, omdat het geen zakelijk oogpunt heeft. De intentie hier is extra geld verdienen.

Professioneel verkopen

Ga je professioneel verkopen via een online marktplaats dan wordt het een ander geval. Denk hierbij aan verkopen via Bol.com. Dan zul je en btw dienen af te dragen en de inkomsten dienen op te geven bij de belastingaangifte.

Je zou jezelf in dat geval dienen in te schrijven bij de kamer van koophandel en een btw nummer dienen aan te vragen. 

Belasting betalen en professioneel online verkopen

Belasting betaal je over winst

De belasting die je dient te betalen is gebaseerd op de winst die je maakt. En hier ziet nu net het probleem bij bijvoorbeeld het verkopen op marktplaats. Indien je iets lang in je bezit hebt gehad, dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen bon meer van de aankoop. En wat is dan de winst die je hebt gemaakt? Als je al winst hebt gemaakt.

En helaas is het bij de belastingdienst zo dat de bewijslast bij jou ligt. Jij moet  kunnen aantonen dat je iets indertijd voor een hogere prijs hebt gekocht dan dat je het verkoopt. 

BTW aangifte doen

Btw afdragen houdt echter ook in dat je btw kunt terugvorderen voor aankopen die je vanuit een zakelijk oogpunt hebt gedaan. Indien je jezelf aanmeldt voor de btw-aangifte, dan iis het verstandig direct een goedkoop boekhoudpakket aan te schaffen. Op die manier ben je in ieder geval niet al teveel tijd kwijt met de periodieke btw-aangifte.

Welk type verkoper ben jij?

Het onderscheid is niet zwart-wit. Het is subjectief wanneer iets hobbymatig is en wanneer het beroepsmatig wordt.

Een uitkering en bijverdienen

Bij een uitkering ligt het allemaal net iets gevoeliger. Dan is ook het risico wat je neemt bij het niet opgeven van de inkomsten vele malen hoger. Naast dat je alsnog een belastingaanslag kan verwachten kan ook de uitkering worden teruggevorderd.  

Het belastingtarief

Hetgeen je extra verdient bovenop een  uitkering of salaris, zal direct belast worden tegen het hoogste tarief dat je dient te betalen. Eventuele kortingen op de belasting worden al verrekend met de uitkering of salaris. Dit geeft het gevoel dat je relatief veel belasting over hetgeen je extra verdient dient te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *