Blog maken

Een blog maken kan op termijn geld opleveren. Eigenlijk kan je wel stellen dat elke website die veel bezoekers trekt geld oplevert. Wil jij ook een eigen blog maken? Lees dan vooral verder.

Een blog beginnen

Hoe kan je nu een blog beginnen? Je kan je simpelweg aanmelden bij een platform zoals blogspot of Blogger.com en daar een eigen blog gaan opzetten. Op die manier kan je een gratis blog maken. Bovendien is dit erg eenvoudig.

Als je het echter goed wilt aanpakken, dan zou ik toch voor een eigen website gaan. Op die manier behoud je zelf de controle en ook zijn de eventuele de inkomsten van advertenties en dergelijke van jou.

Een WordPress blog beginnen

Om een website op te zetten heb je een content management systeem nodig.

WordPress is hierbij veruit het meeste gebruikte CMS. Vooral omdat deze software gratis is. Dit zorgt ervoor, dat het maken van een blog zeer weinig kost. Je dient een domein vast te leggen en daarnaast een hostingpakket uit te kiezen.

WordPress is in mijn opinie erg eenvoudig in gebruik. Je kan via Youtube voldoende informatie vinden om op die manier een blog te maken. Wel kan je WordPress bijna eindeloos uitbreiden.

Blog maken met WordPress

Dit zou ik in het begin niet doen. Leg de focus op het schrijven van berichten en pagina`s. Dat is veel belangrijker dan een paar settings veranderen.

Via WordPress kan je prima een professionele blog maken, zonder dat je geld aan een CMS systeem hoeft uit te geven.

Een hostingpakket aanschaffen

Op het gebied van hosting is er ontzettend veel keuze. Van bedragen beneden de euro per maand, tot tientallen euro`s per maand. In het begin zou ik niet teveel geld aan wordpress hosting uitgeven. Bij Vimexx kan je al een hosting pakket voor 0,45€ per maand afsluiten. 

Je zal geen grote website snel kunnen hosten op die manier, maar je kan hier wel gewoon mee beginnen. Kijk je bij VImexx naar het snelste hosting pakket, dan is dit een server met 24 CPU`s. Hier heb je vrij weinig aan, als je slechts een kleine website of blog hebt.

Op het moment dat jouw blog veel bezoekers begint te trekken, of veel content bevat, dan kan je altijd nog jouw blog verplaatsen naar een andere hosting. Dit is vrij eenvoudig te realiseren.

De snelheid van een hosting speelt dan wel een rol bij de ranking in Google, in het begin is dit echter niet zo belangrijk. Zonder content is snelheid niet relevant.

Een domein registreren

Veel hosting aanbieders bieden een speciale prijs voor het vastleggen van een domein. Dit is echter de prijs voor het eerste jaar. Na het eerste jaar ga je vaak veel meer betalen. Zo kan je bij Neostrada voor 1,95€ een domein vastleggen. 

Na het eerste jaar ga je echter 9,99€ betalen. In mijn opinie is Vimexx een van de beste opties voor het vastleggen van een domein.

blog beginnen domeinnaam

Voor het eerste jaar betaal je op dit moment 0,89€ en na het eerste jaar 3,89€. Je kunt er ook voor kiezen om het domein direct voor meerdere jaren vast te leggen. Op die manier heb je geen last van eventuele prijsstijgingen.

Zorg ervoor dat het domein dat je uitkiest pas bij het onderwerp van jouw blog. Eigenlijk dient de naam al een indicatie te geven, omtrent hetgeen iemand mag verwachten van jouw blog.

Een domeinnaam en een hostingpakket is alles wat je nodig hebt om een blog te beginnen. 

Onderwerp van jouw blog kiezen

Het doel van een blog is dat je lezers gaat trekken. Dit doe je door het maken van goede en interessante content. De vraag blijft echter, hoe wordt jouw blog dan gevonden? Hiervoor heb je Google nodig. 

Wanneer mensen op bepaalde woorden gaan zoeken, dan zou jouw blog in de zoekresultaten naar voren dienen te komen.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Moeilijk is het niet, het kost je wel behoorlijk wat tijd. Hierbij wordt de term SEO gebruikt. SEO staat voor Search Engine Optimization. Je dient jouw website dusdanig op te zetten, zodat deze goed scoort op dit gebied. Dan zal jouw blog gevonden worden en zal je bezoekers gaan trekken.

Een strategie maken

Het is verstandig om goed na te denken over het thema van jouw blog. Hier zijn een paar zaken van groot belang.

  • Een blog maken doe je over een onderwerp waar je affiniteit mee hebt.
  • Het liefst heb je meer dan gemiddelde kennis over het thema
  • Je bent in staat om voldoende content te maken om op jouw blog te publiceren.

Ga je een blog starten over een thema waar je geen affiniteit mee hebt? Dan zal je vroeger of later vastlopen. Waarschijnlijk zal dit vroeger dan later zijn. Zeker in het begin zal je toch minimaal elke week een artikel dienen te publiceren. En eigenlijk is het nog veel beter om meerdere artikelen per week te publiceren. Hiervoor dien je dan wel in het bezit te zijn van de juiste mindset.

Dit zal na verloop van tijd best een uitdaging kunnen worden. Je dient elke keer weer een nieuw onderwerp te bedenken. Dit maakt affiniteit met het thema zo belangrijk.

Een onderwerp kiezen

Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat het van belang is om een blog te starten omtrent een specifiek thema. Ga je de ene keer over muziek schrijven en de volgende keer gaat het over recepten, dan zal het lastig worden om hoge rankings binnen Google te behalen.

Blogberichten dienen eigenlijk altijd te passen bij het hoofdthema van het blog. 

blog starten naam

Denk hier dus ook goed over na. Maar maak het ook weer niet te specifiek, zodat je wel voldoende mogelijkheden hebt om over te blijven schrijven.

Zo heb ik zelf een blog dat vanalles over geldzaken heet. Dit is in mijn opinie een goede naam voor een blog. 

Het biedt mij talloze mogelijkheden om blogberichten te publiceren. Zolang het maar enigszins met geld te maken heeft. Aan nieuwe ideeën is er dan ook geen gebrek voor deze website.

Zorg dat je geduldig bent

Een blog maken en vervolgens bezoekers trekken kan best tijdrovend zijn. Focus daarom dan ook op de lange termijn. Ga gewoonweg niet vanaf dag 1 direct bekijken of je al bezoekers hebt. Dat zal alleen maar demotiveren. 

Focus op de content en als je op een gegeven moment de eerste 30 artikelen hebt gepubliceerd, ga dan kijken hoe het zit met bezoekersaantallen en posities binnen Google. Het is van belang dat je de bezoekersaantallen gestaag laat groeien. 

Dit zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Voordat je een laptop lifestyle kan gaan leven door de inkomsten van een blog, dien je eerst heel veel tijd te investeren.

Geld verdienen met een blog

Uiteindelijk start bijna iedereen een blog om hier geld mee te verdienen. Er zijn verschillende verdienmodellen die je aan een blog kan koppelen.

  • Advertenties plaatsen via bijvoorbeeld Google Adsense
  • Affiliate marketing toepassen
  • Editorials plaatsen en schrijven

Advertenties plaatsten

Om echt geld te verdienen met Google Adsense dien je over heel veel bezoekers te beschikken. Dan dien je echt te denken aan tienduizenden bezoekers per maand, voordat dit echt een substantieel bedrag gaat opleveren. Advertenties op je blog kun je eenvoudig plaatsen, maar levert niet heel veel op.

Affiliate marketing

Via affiliate marketing kan je links in jouw blog plaatsen naar relevante producten. Op die manier kan je geld verdienen, indien een bezoeker via jouw blog een bestelling plaatst op de website van de adverteerder. In mijn opinie is dit op termijn de beste methode om geld te verdienen met een blog. Het is op die manier zelfs mogelijk om op lange termijn een soort van passief inkomen te genereren.

affiliate marketing starten

Betaalde blogposts plaatsen

Als je op een gegeven moment autoriteit hebt opgebouwd met jouw website of blog, dan kan je ook betaald advertorials of berichten gaan plaatsen. Website eigenaren zijn bereid te betalen, wanneer je in een blogbericht een link plaatst naar hun website. 

Hoeveel dit is hangt af van de statistieken van jouw website. Hierbij zijn termen zoals Trust Flow en Domain Authority van groot belang. Dit is echter ook weer iets waar je aan dient te werken, om deze statistieken te verbeteren. Dat gaat niet van vandaag op morgen.

Social media en e mail

De inzet van social media en e mail kan zorgen voor meer lezers voor jouw blog. Voor het onderhouden van een social media pagina, kan je de content van jouw blog gebruiken. E mail wordt meer ingezet om inkomsten te genereren. 

Zo kan je op die manier aanbiedingen versturen naar de mensen die geabonneerd zijn op jouw mailings. Hier geldt echter ook weer, zorg eerst dat je voldoende content hebt gepubliceerd en bezoekers hebt, alvorens je tijd gaat besteden aan het versturen van e mails. Een e mail versturen naar een handvol mensen is niet zinvol.

Waarschuwing

Hierbij wil ik ook waarschuwen voor advertenties, waarbij er wordt aangeboden dat de Trust Flow van jouw website eenvoudig kan worden verhoogd. Dit gaat heel vaak om de zogenoemde Black Hat SEO

Hier kan je op korte termijn snel resultaat mee bereiken. Deze resultaten zullen echter van korte duur zijn. Op lange termijn gaat dit tegen je werken. Google ziet wat jij doet en is niet gediend van dit soort tactieken. Online vindbaarheid bereik je door het publiceren van waardevolle artikelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *