Verkopen via Bol. Aan de slag als Bol verkoper

Het verkopen via Bol wordt steeds populairder. Met ongeveer 10.5 miljoen actieve klanten in Nederland en België, is dit dan ook een uitgelezen platform om producten te verkopen. Deze miljoenen klanten geven jou direct de gelegenheid jouw producten via het platform onder de aandacht te brengen van dit enorme potentieel aan (nieuwe) klanten. Daarom gaan er steeds meer bedrijven via Bol.com verkopen.

Verkopen via Bol is verkopen via een e-commerce platform

Wat niet al te veel mensen weten is dat het overgrote gedeelte van het gehele assortiment op de website van Bol.com, de grootste webwinkel van Nederland, wordt aangeboden door externe Bol.com verkopers. In dat geval wordt er geen product door Bol verstuurd, maar ontvangen zij wat zij noemen een bemiddelingsbijdrage. 

Bol verkoopt op dit moment nog maar weinig eigen producten. Vaak zie je dit alleen in de categorieën waar de omzetten hoog zijn en er bovendien goede marges te verdienen zijn.

Het concurrentievoordeel van Bol.com zelf

Dit is direct ook een groot voordeel wat Bol heeft. Zij hebben de beschikking over alle belangrijke data betreffende bezoekers, conversies en verkopen. 

Op die manier zijn zij uitermate goed in staat om te bepalen waar het voor hen interessant is om eigen producten te gaan verkopen. In dat geval kunnen zij dan zelf artikelen aanbieden in de meest interessante categorieën.

Niet alleen nieuwe producten verkopen via Bol

Het is ook mogelijk om tweedehands artikelen te koop aan te bieden. Dit dient in tegenstelling tot bijvoorbeeld marktplaats wel een zakelijk karakter te hebben. Je kan niet zomaar als particulier iets verkopen via het e commerce platform.

Een eigen webshop beginnen of als Bol verkoper aan de slag?

Een eigen webshop beginnen is een hele uitdaging. Er is inmiddels zoveel concurrentie dat voor een nieuwe webshop een hele opgave is om potentiële klanten binnen te halen.

Veelal doen nieuwe webshops dit door middel van adverteren via social media of Google. Dit is echter een dure aangelegenheid. En dat zonder garantie op succes. Een Bol verkoper hoeft geen dure advertentiekosten te maken. Indien je geen verkopen realiseert hoef je ook niks te betalen.

Verkopen via Bol beter dan adverteren

De kosten van het verkopen via Bol.com

Zakelijk verkopen Bol is uiteraard niet gratis. Je dient te betalen voor het gebruik maken van het platform. Je betaalt echter alleen in het geval van een verkoop. 

Dit is in mijn optiek een groot voordeel ten opzichte van online adverteren. In dat geval betaal je ten alle tijden. Of je nu iets verkoopt of niet.

De kosten die Bol.com in rekening brengt varieren. Dit bestaat uit een vast bedrag en daarnaast een percentage van de verkoopprijs. Dit percentage varieert per productgroep, maar ligt tussen de 5% en 17%. Het vaste bedrag varieert tussen de 0€ en 3€.

Zo betaal je voor artikelen binnen het segment Dekbedden en textiel 17% en voor artikelen binnen het segment elektrisch tuingereedschap slechts 5%.

Niet alle producten zijn interessant om via het e Commerce platform te verkopen

Dat je een vast bedrag dient te betalen aan bemiddelingsbijdrage maakt dat erg goedkope producten niet interessant zijn om aan te bieden op het e commerce platform van Bol. Als je bijvoorbeeld iets voor 5€ wilt aanbieden en je dient een vaste bemiddelingsbijdrage van 2€ te betalen, dan ben je direct al 40% van de verkoopprijs kwijt.

Bekijk het gratis webinar

De strike verkoopvoorwaarden van Bol

Indien je begint als Bol verkoper dien je rekening te houden met de klantenservice die Bol biedt. Je kan wel zeggen dat de klant bij hen voorop staat en hier dien jij je als Bol verkoper aan te houden. 

Zo kunnen klanten 30 dagen hun aankopen terugsturen. En ik ben wel verhalen tegengekomen dat producten gebruikt waren maar dat er door Bol toch verplicht werd de klant het geld terug te geven.

Zakelijk verkopen Bol

Een Bol.com verkoper wordt je niet zomaar. Voordat je kan beginnen met zakelijk verkopen via Bol.com dien je jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook heb je een btw-nummer nodig, maar dat krijg je automatisch bij een inschrijving bij de kamer van koophandel. 

Dit betekent dan overigens direct dat je ook verplicht bent om een btw-aangifte te gaan opstellen en versturen. Dit is beide noodzakelijk alvorens je in in staat bent een verkoopaccount aan te maken. 

Zakelijk verkopen Bol is niet mogelijk voor particulieren zonder een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De voordelen van Bol.com gelden dan ook alleen voor zakelijke verkopers.

Welke producten kan je nu het beste verkopen?

Indien je gaat beginnen met het verkopen via Bol.com, dan is het belangrijk om eerst het nodige onderzoek te doen. 

Welke producten verkopen er nu goed via Bol en welke producten hebben dermate veel concurrentie, dat het hierdoor lastig wordt om daar als verkoper nog tussen te komen. Dat zijn slechts twee vragen die je dient te beantwoorden alvorens als Bol verkoper aan de slag te gaan.. 

Tenslotte concurreer je met de al aanwezige verkopers. Je moet dus op de een of andere manier deze andere verkopers verslaan. 

Het eenvoudigste is om een lagere prijs aan te bieden. Echter, dat zal niet altijd mogelijk zijn en bovendien verdien je dan minder dan mogelijk is. 

Daarom zijn er ook andere criteria waar je naar kunt kijken. Hebben de  huidige verkopers bijvoorbeeld slechte foto`s of slechte beschrijvingen. Dan zou je op manier deze aanbieders kunnen verslaan.

Basiskennis alvorens te beginnen met aanbieden van producten

Ga je gewoon wat doen, dan heb je een grote kans dat het gaat mislukken. En daarmee verlies je dan ook jouw geld. Indien je geen al te grote voorraad inkoopt dan zal dit nog wel meevallen, maar toch. Daarnaast kost het je uiteraard ook de tijd die je geïnvesteerd hebt.

Ook al lijkt het  op het eerste gezicht niet al te lastig om te gaan verkopen via Bol.com, ik zou je persoonlijk toch aanraden om een goede training, zoals de Bol masterclass, te volgen alvorens je echt aan de slag gaat. En dan het liefst van iemand die het verkopen via Bol zelf in de praktijk heeft gebracht. In mijn optiek is Jia Ruan een van de beste trainers die er is. Met zijn eigen ervaring op het gebied van e-commerce en het verkopen via Bol kan hij je heel veel leren. Op die manier voorkom je dat je de beginnersfouten gaat maken die de meeste beginnende verkopers maken.

> Bekijk het gratis webinar boordevol tips en informatie

Gratis een webinar voor de toekomstige Bol verkoper

Ik zou je willen aanbevelen je eerst eens in te schrijven voor een gratis webinar. Op die manier krijg je van een praktijkexpert, Jia Ruan, al direct de nodige en bovendien geheel gratis tips aangereikt. 

Bovendien weet je dan ook direct waar je op dient te letten. Het kost je slechts 90 minuten van jouw tijd en dat is mijn inziens zeer goed bestede tijd. Uiteraard alleen indien je echt als verkoper via Bol aan de slag wilt gaan.