Bemiddelingsbijdrage Bol Hoe wordt deze berekend?

Ga je verkopen via Bol? Dan krijg je te maken met de bemiddelingsbijdrage Bol, die in rekening wordt gebracht. Het is niet meer dan normaal dat je dient te betalen voor het gebruik van het platform. Je betaalt alleen voor een verkocht product. 

Dus indien je geen verkopen realiseert wordt er ook niks in rekening gebracht. Dit in tegenstelling tot adverteren via Google of Facebook en zelfs voor zakelijk adverteren via Marktplaats.

Hoe hoog is de bemiddelingsbijdrage van Bol?

Dit varieert. In mijn optiek zijn de laagste bedragen en percentages relatief goedkoop te noemen. Maar de hogere tarieven vind ik persoonlijk wel aan de hoge kant. 

Er zijn behoorlijk wat categorieën die allemaal hun eigen tarieven kennen. Het is dus niet op voorhand exact te zeggen hoeveel het gaat kosten. Het is wel zo dat je voor alle artikelen die je aanbiedt en verkoopt een bemiddelingsbijdrage per verkocht product betaalt. 

Daarnaast is het zo dat je per verkocht product een vast bedrag als bemiddelingskosten betaald en daarbovenop nog een percentage.

De vaste bedragen die je dient te betalen per verkocht product liggen tussen de 0€ en 3€. Het percentage van de verkoopprijs ligt tussen de 6% en 17%.

Het percentage wordt berekend over de verkoopprijs van het artikel. Er is sprake van een reguliere bemiddelingsbijdrage en zijn er groepen met een verlaagde bemiddelingsbijdrage. Wanneer een product in aanmerking komt voor de verlaagde bemiddelingsbijdrage zou ik eerlijk gezegd niet durven zeggen.

Hoeveel houdt je nu over bij een verkoop?

Hier dien je altijd de rekensom voor jezelf te maken, zodat je zeker weet dat er voldoende geld en marge overblijft. 

Doe je dit niet en doe je het gewoon uit de losse pols, dan kom je vroeger of later bedrogen uit. Maak voor jezelf gewoon een excel sheet waar je deze berekening bijhoudt. 

Indien je van plan bent de Bol masterclass te volgen, dan krijg je een dergelijk rekenmodel er gratis bij. Dat is uitermate handig, vooral  indien jezelf niet zo goed onderlegd bent in het gebruik van een spreadsheetprogramma. Deze training van Jia Ruan biedt naast dit rekenmodel nog vele andere voordelen die zeer bruikbaar zijn voor beginnende verkopers.

Een aantal rekenvoorbeelden van de te betalen bemiddelingsbijdrage aan Bol

Stel je verkoopt een pannenset voor 35€, wat is dan het bedrag wat je uiteindelijk op jouw bankrekening krijgt gestort?

In deze categorie is het vaste bedrag voor de bemiddelingsbijdrage Bol 1€. Daarnaast dien je 15% van de verkoopprijs af te dragen. Uiteindelijk houdt je dan 28,75€ over. 

Wel is het zo dat deze bemiddelingsbijdrage de bedragen inclusief btw zijn. Je kan dus via de btw-aangifte nog weer iets van de betaalde bijdrage terugvorderen. Bereken je de bemiddelingsbijdrage Bol exclusief btw,  dan hou je uiteindelijk 29,83€ per verkoop over, of wel 85,2% van de verkoopprijs..

Verkoop je een speelgoed drone voor 50€ dan is de vaste bijdrage 3€ en het percentage van de verkoopprijs 6%. In dat geval houdt je 44€ over en na de terugontvangst van de btw 45,02%, ofwel 90% van de verkoopprijs.

Zijn deze kosten niet te hoog?

In mijn ogen niet. Het hangt er echter wel vanaf hoeveel marge je aan het einde van de dag overhoudt. Als je deze kosten echter vergelijkt met de zogenaamde customer acquisition costs van veel bedrijven dan zijn deze fees erg laag. Deze kosten worden meer en meer een startup killer genoemd.

Vergeet niet dat jouw producten door te verkopen via Bol.com onder de aandacht worden gebracht van meer dan 10 miljoen actieve verkopers in Nederland en België. Bol.com zet inmiddels dan ook meer dan 2 miljard euro per jaar om. 

Wat kan je verwachten van de verkopen via Bol.com?

Er zijn veel factoren die hier een rol spelen. Zo heb je te maken met een enorme concurrentie en dien je een product aan te bieden wat een unieke eigenschap heeft. 

Deze unieke eigenschap kan een lagere prijs zijn, een beter product, maar ook een betere presentatie van het product zelf. Hiermee bedoel ik een betere productomschrijving of betere foto`s.

Ga je gewoonweg iets kopiëren wat nu al te koop staat via de website van Bol.com, dan zal je weinig verkopen realiseren. Producten die al langer te koop staan hebben waarschijnlijk al meerdere recensies, hetgeen het makkelijker maakt voor deze producten om verkocht te worden. Hierbij er wel van uitgaand dat de recensies over het algemeen redelijk positief zijn.

Is het mogelijk om nog een online business op te bouwen via het verkopen op Bol.com?

In mijn optiek zeer zeker wel, maar het komt niet vanzelf. Je zal er goed over na moeten denken en dan vooral over de vraag hoe je jezelf gaat onderscheiden tussen alle andere aanbieders.