Business coach

Een business coach is eigenlijk een beetje een modetrend. Dien je hier als ondernemer aan mee te doen? In mijn opinie zou je dit zeker moeten overwegen. Echter, dit hoeft niet altijd een dure externe business coach te zijn. Coaching kan je op verschillende manieren ontvangen. Dit ligt vaak ook meer voor de hand dan dat je zou denken.

Wat doet een coach?

Er zijn verschillende gradaties in de wereld van business coaches. Er zijn coaches die echt met jou gaan meedenken en de ook bijvoorbeeld bedrijfsprocessen onder de loep gaan nemen. Op die manier wordt er gekeken, naar waar mogelijke knelpunten liggen binnen een organisatie en hoe deze kunnen worden verholpen.

De tweede categorie is meer in de vorm van een personal coach. Hierbij wordt er meer gefocust op de eigenschappen die een ondernemer zou moeten bezitten. Er wordt je als het ware een spiegel voorgehouden en je wordt uitgedaagd om na te denken over beslissingen die je neemt, of beslissingen die je eigenlijk zou moeten nemen.

Groei van een organisatie realiseren

Je ziet vaak wervende advertenties, waarbij er wordt aangegeven dat je door het inschakelen van een bepaalde business coach, jouw onderneming bijna per direct kan laten groeien. Dit dien je in mijn ogen met een korreltje zout te nemen. 

Indien een business coach dit altijd voor elkaar zou krijgen, dan zou een dergelijk persoon al lang een CEO van een  multinational zijn. Vanuit dit oogpunt vind ik het persoonlijk ook erg belangrijk, wat iemand nu eigenlijk zelf gepresteerd heeft. Iemand die zelf nooit een onderneming heeft aangestuurd, bezit in mijn opinie niet de juiste kennis en expertise om dit voor elkaar te krijgen.

Vergeet niet dat er de laatste jaren ook sprake is van een wildgroei van coaches. En dat zijn niet altijd even goede coaches.

Verschil tussen theorie en praktijk

Er zit namelijk een groot verschil tussen theorie en praktijk. In theorie lijkt alles vrij simpel. Er zijn verschillende raamwerken die je als ondernemer kunt volgen, waardoor je groei kunt realiseren. In de praktijk is het altijd toch net weer even iets anders. 

Je zult altijd tegen zaken aanlopen, die je niet worden aangeleerd in de theorie. In mijn opinie is ondernemen dan eigenlijk ook een ervaringsvak.

Wanneer je begint met ondernemen, dan zul  je zeker fouten gaan maken. De kunst is dan om van deze fouten te leren en steeds beter te worden. 

Er is bijna geen succesvolle ondernemer, die direct vanaf het begin succesvol is geweest. Meestal lukt het niet met de eerste onderneming. De goede ondernemers nemen deze ervaring mee en beginnen dan weer opnieuw. Hierdoor worden zij steeds beter en dus ook succesvoller.

Business coach theorie

Een business coach die zijn kennis puur en alleen heeft opgedaan vanuit een boek, neem ik persoonlijk dan ook niet serieus.

Leiderschap

Sterke leiders zorgen ervoor dat zij sterke mensen om zich heen verzamelen. In de praktijk is het echter zo, dat leiders vaak mensen om zich heen verzamelen, die geen bedreiging vormen. Dit is echter een zeer grote fout. 

Als ondernemer, maar ook als manager of directeur, is het van groot belang dat je mensen om jou heen verzamelt, die een eigen mening hebben. Op die manier kan je een gezonde discussie voeren, alvorens je een beslissing neemt. Wanneer iedereen klakkeloos aanneemt wat je zegt, dan zal je nooit tot de beste beslissingen komen.

Is ondernemen nieuw voor jou?

Ga je een bedrijf overnemen en heb je nog geen ervaring met ondernemen? Dan is een business coach zeker aan te raden. Maar ook wanneer je jouw eerste startup gaat lanceren, dan is dit ook zeer zeker een afweging die je zou moeten maken. 

Persoonlijke ontwikkeling

Iedereen ondergaat een bepaalde ontwikkeling. Je bent nooit uitgeleerd is een bekend gezegde. Op dit vlak kan een business coach je zeker verder helpen. Door het verbeteren van de zwakke punten en het nog beter benutten van de sterke punten, zal je als persoon steeds verder kunnen gaan groeien. Het ontwikkelen van de juiste eigenschappen voor een ondernemer, zijn erg belangrijk.

Ook als er sprake is van bepaalde valkuilen binnen jouw persoonlijkheid, dan kan een coach je helpen om te voorkomen dat je hier steeds weer intrapt. Stel dat je problemen hebt om werknemers aan te spreken die niet goed functioneren. Dan kan een coach ervoor zorgen dat je dit wel gaat doen. Misschien dien je wel gewoon zakelijker te worden, ook daar kan een business coach je bij helpen.

Persoonlijke ontwikkeling

Door je hiermee te confronteren, waarom  je dat nog niet hebt gedaan, word je aangespoord om dit echt te gaan doen. Een coach zal dan ook vaak de vraag stellen, waarom? Dit is waarschijnlijk het meest gebruikte woord in hun vocabulaire. Dit dwingt je echter om bij jezelf na te gaan denken, waarom je iets gedaan hebt, of juist niet gedaan hebt. 

Sparringpartners zoeken

Iedereen heeft een sparringpartner nodig, om op die manier het beste in jezelf naar voren te halen. Dit hoeft echter niet altijd direct een coach te zijn. Je kunt ook op zoek gaan naar iemand in jouw vriendenkring of kenniskringen, die je hierbij kunt helpen. 

Stel dat je commercieel niet goed onderlegd bent, dan ken je vast wel iemand die commercieel gezien wel goed onderlegd is. Op die manier kan je dan eens met die persoon gaan zitten en vragen om zijn opinie en hoe hij of zij iets aan zou pakken. Daarbij heb je ook een grote kans, dat je die persoon vervolgens weer op een ander vlak kunt helpen.

Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn, dat je een probleem hebt met de motivatie van bepaalde werknemers. Dan kan je ook op die manier op zoek gaan naar vrienden, die ergens anders werken en erg tevreden zijn met hun werkgevers. Door hen eens te vragen wat hen nu zo tevreden maakt, kan je veel inzichten opleveren.

Moet je nu een coach inschakelen of niet?

Het maximale uit jouw business halen is ontzettend belangrijk. Hoe je dat wilt bereiken, dat heb jezelf in de hand. Indien je van mening bent dat je jouw bedrijf verder kunt helpen, met het inschakelen van een business coach, dan zou ik dat zeer zeker doen. Ik zou echter niet direct de eerste de beste persoon die je tegenkomt in huis halen.

Ga bijvoorbeeld op zoek naar iemand die zijn sporen in het bedrijfsleven heeft verdiend en wellicht zelfs ervaring heeft bij een soortgelijk bedrijf. 

Dit is ontzettend waardevol en zal jou helpen de volgende stap te zetten. Persoonlijk ben ik van mening dat voor business coaching praktijkervaring een absolute must is. Indien dit niet het geval is, dan kan je beter een boek aanschaffen. 

Business coach inhuren

De business coach zal je dan namelijk hetzelfde gaan vertellen, als wat er in een boek staat. Overigens ben ik een groot voorstander van het lezen van boeken, over zaken zoals ondernemen en leiderschap. Eigenlijk zou je als ondernemer het doel dienen te stellen, om elke maand minimaal één boek te lezen, dat voor jou relevant is . Dit zorgt altijd weer voor nieuwe inzichten. Ook al lees je een boek, waarbij je achteraf denkt, wat een onzin, dan heb je toch weer geleerd wat je niet moet doen.

Maak jouw eigen keuze

Jouw doel bereiken is op verschillende manieren mogelijk. Daarbij is het uitermate belangrijk dat je altijd blijft leren en ontwikkelen. Je zal dan steeds succesvoller gaan worden. Er bestaat hiervoor geen standaard aanpak, die voor iedereen gaat werken. 

Iets moet bij jou passen. Daarnaast dien je er ook  voor open te staan. Ga je een business coach inhuren, omdat dit er nu eenmaal bijhoort, maar je gelooft er niet echt in? Doe het dan gewoon niet. Het gaat je dan weinig tot niks opleveren. Wel gaat het je een hoop geld kosten en waarschijnlijk ook een hoop frustraties. Doe je het toch, zorg er dan voor dat je er ook echt voor open staat. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *