Daytraden, of in het Nederlands daghandel, is gericht op het aankopen en verkopen van financiële producten op één en dezelfde dag. Een van de principes is namelijk, dat je aan het einde van de handelsdag al jouw posities weer hebt gesloten. Wanneer je een financieel product koopt, dan dien je jezelf direct te richten op het weer verkopen van hetgeen je hebt aangekocht.

Daytraden

Inspelen op koersbewegingen

De koers van een aandeel of ander financieel product, komt tot stand op basis van vraag en aanbod. Des te groter de vraag, des te groter de kans dat de koers zal gaan stijgen. Is er op een gegeven moment veel aanbod, oftewel handelaren die willen verkopen, dan is de kans groot dat de koers zal gaan dalen. Dit is een belangrijk principe van de daghandel.

Bij daytraden zijn grafieken onmisbaar. Je dient de juiste momenten te herkennen wanneer je dient in te stappen, of dient te verkopen. Indien je dit puur gaat doen op basis van gevoel, dan is de kans groot dat je tegen missers aan zult gaan lopen.

Fundamentele versus technische analyse

Bij het handelen in aandelen wordt er onderscheidt gemaakt tussen fundamentele en technische analyse. Bij technische analyse wordt er gehandeld op basis van koerspatronen. Fundamentele analyse richt zich op de staat en vooruitzichten van een  bedrijf. Bij daytrading gaat het puur om de technische data. Grafieken spelen hierbij een erg belangrijke rol.

Hoeveel investeren

Omdat je met daytraden op zoek bent naar kleine winsten, dien je wel behoorlijke bedragen te investeren. In de praktijk wordt er echter veelal gebruik gemaakt van een hefboom. Op die manier hoef je geen grote bedragen te investeren en kan je toch profiteren van koersschommelingen.

Stel dat je 100€ investeert en je realiseert 2% winst. Dit is een bedrag van 2€. Als je dan ook nog kosten dient te betalen, dan blijft er vrij weinig over. Ga je echter met een hefboom van 10 investeren, dan zal je door dezelfde 100€ te investeren een winst behalen van 20€. 

Door het gebruiken van een hefboom kan je al met kleine bedragen gaan daytraden. Maar let wel op. De hefboom werkt ook in de omgekeerde richting. Verliezen kunnen op die manier snel oplopen.

>> Begin ook met geld verdienen <<

Hoe werkt een hefboom?

Bij een hefboom krijg je niet het gehele onderliggende financiële product in handen.  Je ontvangt als het ware een soort van financiering. Is de koers van een aandeel 100€ en schaf je deze met een turbo aan, met een  hefboom van 10, dan investeer je zelfs slechts 10€. Wel komen de koerswinsten en verliezen geheel voor jouw rekening.

Daalt de koers naar 90€, dan ben je alles wat je geïnvesteerd kwijt. Stijgt de koers naar 110€, dan heb je jouw inleg verdubbeld.

Op die manier kan je met een investering van 100€ profiteren van de koersbeweging van 10 aandelen. Dit maakt het mogelijk om ook met een kleine investering geld te verdienen. Cfd`s (contract for difference) zijn producten die vaak worden gebruikt voor het realiseren van een hefboom. 

Daytraden voor beginners

Hierbij is het van belang dat je jezelf goed realiseert dat 81% van de particuliere beleggers uiteindelijk geld verliest met de handel in CFD`s.  Mijn inziens komt dit voornamelijk omdat mensen hiermee aan de slag gaan, zonder dat zij eerst tijd investeren, om het op deze manier beleggen van geld onder de knie te krijgen.

Overnight kosten

Omdat er een gedeelte van het bedrag dat je investeert voor jou wordt gefinancierd, kan dit ervoor zorgen, dat hiervoor kosten in rekening worden gebracht. Dit is het geval als je aan het einde van de dag niet al jouw posities hebt gesloten. Dit worden de overnight kosten genoemd. 

Omdat day traders handelen op basis van kleine koersschommelingen, zullen deze overnight kosten direct een groot gedeelte van de winst opeten. Dit is dan ook een belangrijke reden, om het principe van het sluiten van posities voor het einde van de handelsdag toe te passen. Wanneer je een positie voor bijvoorbeeld 5 dagen aanhoudt, dan zal de kans klein zijn, dat je nog een winst kunt realiseren. 

Door per dag te handelen en elke dag weer de openstaande posities te sluiten, voorkom je deze kosten. Day traden gaat om kleine winsten en dan zal het voorkomen van overnight kosten een behoorlijke grote impact hebben op het uiteindelijk rendement.

Handelen op verschillende markten

Daytraden kan je op elk moment van de dag toepassen. Er is ergens ter wereld bijna altijd wel een aandelenbeurs open. Alleen in het midden van de nacht is er een korte periode, dat er geen enkele aandelenbeurs open is. Daarnaast gaat de handel in crypto 24 uur per dag door. Wanneer je jezelf gaat toeleggen op de daytrading in crypto, dan is dit ook prima in de avonduren uit te voeren. Op die manier kan je iets bijverdienen naast jouw baan.

Daytraden voor beginners

Een cursus daytraden is in mijn opinie onmisbaar. Daarbij is het van belang dat je een cursus volgt van experts, die beschikken over praktijkervaring. Het is namelijk toch een wezenlijk andere manier van beleggen, dan bijvoorbeeld beleggen in een indexfonds. Zelf beschik ik over een master op het gebied van financiering, belegging en accounting. Maar ook met deze achtergrond, heb ik mezelf verder dienen te verdiepen in de wereld van de daghandel.

Ik vind het persoonlijk ook niet verstandig, om direct te beginnen met grote bedragen en zeker niet met een grote hefboom. De risico`s die je hiermee loopt zijn namelijk niet te onderschatten. 

De standaard richtlijn, dat je alleen dient te beleggen met geld dat je kunt missen, geldt zeer zeker ook bij daytraden. Daarbij kan je door het toepassen van een hefboom, ook met relatief kleine bedragen mooie winsten behalen.

Cursus daytraden

In welke financiële producten kan je daytraden?

Er zijn tal van verschillende financiële producten die je elke dag kunt kopen en verkopen. Je kunt hierbij denken aan

  • Aandelen
  • Indexen (AEX, S&P500 etc)
  • Valuta
  • Crypto
  • Grondstoffen

Persoonlijk vind ik het verstandig om zeker als beginnende daytrader, jezelf te focussen op één bepaalt product. Begin niet direct met handel in valuta, aandelen en crypto op hetzelfde moment.  Je zult namelijk zien, dat het op deze manier handelen best wel wat tijd in beslag neemt. 

Daarnaast dien je altijd alert te zijn. Door te gaan handelen in veel verschillende financiële instrumenten, is de kans groot dat je zaken gaat missen. En vergeet niet dat je snel dient te handelen. Een paar uur te laat zijn, maakt bij de daghandel maakt een enorm verschil. Je zult dan gegarandeerd kansen mislopen.

Lange termijn versus korte termijn

Je ziet bij beleggen vaak het advies van de lange termijn focus voorbij komen. De AFM stelt dan ook dat beleggen iets is, dat je voor de lange termijn dient te doen. Bij daytrading ligt de focus echter op de korte termijn. Of zeer korte termijn zelfs.

Dat neemt niet weg, dat er bij daghandel ook sprake dient te zijn van een lange termijn visie. Wat ga je doen met de winsten die je behaald en je ook structureel geld verdient? Ga je alles weer herinvesteren en met steeds grotere bedragen handelen? Of ga je een gedeelte van het geld dat je verdient op een andere manier investeren, om bijvoorbeeld een lange termijn beleggingsportfolio op te bouwen. Op die manier kan je wellicht op termijn zelfs wel minder gaan werken.

Korte termijn

Daytraden is ook erg populair bij mensen die een laptop lifestyle nastreven. In mijn opinie is het echter wel zo dat er de nodige onzekerheid kleeft aan de deze manier van geld verdienen.

Welke strategieën kun je volgen?

Wanneer je een cursus daytraden voor beginners gaat volgen, dan zal je verschillende strategieën voorbij zien komen. Alle strategieën hebben hetzelfde doel. Winst behalen op korte termijn. De meest gebruikte strategieën zijn de volgende.

Momentum

Bij deze strategie handel je volgens een trend. Begint een koers te stijgen, dan koop je. Hierbij dien je dan goed in de gaten te houden, wanneer deze stijgende trend stopt. Op dat moment dien je namelijk direct te verkopen. Bij een dalende trend kan je een short positie openen. Wanneer de dalende trend stopt, dan dien je deze positie te sluiten. Met name de momentum strategie op basis van een stijgende koers, is in mijn opinie een goede strategie voor de beginnende daghandelaar.

Scalping

Scalping is eigenlijk de extreme vorm van daytrading. Hierbij dien je veel transacties uit te voeren en vaak ook razendsnel weer te verkopen. Vaak is hier de winst een centenkwestie. Om deze manier van daytraden toe te passen, dien je veel tijd te investeren. 

Fading

Wanneer een koers sterk is gestegen of gedaald, dan zie je vaak dat er sprake is van een herstel. Wanneer de koers sterk is gestegen, dan anticipeer je erop dat de koers weer enigszins zal gaan dalen. Bij een sterke daling anticipeer je erop dat de koers zich weer zal herstellen.

Vooral bij sterke dalingen of stijgingen is dit een interessante strategie. Je ziet namelijk dat financiële markten vaak in eerste instantie overreageren en daarna weer enigszins herstellen. Ook bij de gasprijzen heb je dit de afgelopen tijden regelmatig gezien. Bij negatief nieuws steeg de prijs enorm en tegen het einde van de dag was de prijs dan alweer fors gedaald.

Daily pivot

De daily pivot strategie is in mijn opinie de meest rechttoe rechtaan strategie. Je kijk hierbij per dag naar de hoogste en laagste koers van een financieel instrument. De dag erna probeer je dan dit financieel instrument tegen de laagste koers van de vorige dag aan te kopen. 

Omgekeerd kan je ook een short positie innemen, op het moment dat de koers het hoogste punt van de vorige dag benaderd. Het moment waarop je jouw posities weer sluit is hierbij dan de lastigste beslissing.

Handelen zonder emoties

Eigenlijk dien je bij daytrading emoties uit te schakelen. Stel dat je bepaalde aandelen hebt aangekocht en deze beginnen te stijgen. Dan is het verleidelijk om te blijven wachten tot je gaat verkopen, omdat de koers misschien nog wel verder gaat stijgen.

Echter, je dient hierbij gewoon te blijven handelen op basis van de strategie die je voor jezelf hebt opgesteld.

Want wacht je net even iets te lang, dan zal de winst weer snel verdampen. Dit is iets waar vooral beginnende daytraders de mist mee ingaan. Zij wijken te vaak af van de strategie die zij eigenlijk zouden willen volgen. Dit wordt dan vaak gedaan op basis van emoties.

Daghandel

Een goede training is onmisbaar

Een goede training alvorens je daadwerkelijk met echt geld gaat investeren, is echt onmisbaar. Je komt namelijk zoveel verkeerde informatie tegen. Zo zag ik toevallig net een website, waar werd beweerd, dat indien je verwacht dat een koers gaat stijgen, dat je dan short zou moeten gaan. Dit is dus absoluut verkeerd. Dat kan je veel geld gaan kosten. 

Vanuit dit oogpunt vind ik het ook verstandig om eerst eens een demo account aan te maken bij een broker. Op die manier kan je fouten maken, zonder dat het je geld gaat kosten. Daarbij is het ook zo, dat je vaak meer leert van fouten dan van zaken die wel goed zijn gegaan. En dat je bij day trading fouten gaat maken, dat is eigenlijk wel een zekerheid.

>> Bekijk het cursusaanbod <<