Denken in oplossingen

Denken in oplossingen is soms niet eenvoudig. Zeker in de huidige moeilijke tijden is dit een uitdaging. Toch is dit uitermate belangrijk. Hoe moeilijk jouw situatie ook is, het denken in problemen zal het alleen maar moeilijker maken. 

Niet denken in problemen maar in oplossingen, zal daarentegen zeker helpen. Een mogelijke oplossing voor jouw probleem is vaak voorhanden, zolang je maar positief denkt.

Oorzaak van problemen achterhalen

Denken in oplossingen ipv problemen is zoals al gezegd niet eenvoudig. Een goed begin is het achterhalen van het probleem. Als je de oorzaak van een probleem kent, dan kan je hiermee aan de slag. Dan zal je op zoek gaan naar de oplossing. Zolang je niet weet waar een probleem vandaan komt, dan wordt het lastig om een oplossing te vinden.

Van belang is hier om gedachten zoals, “ik hier niks aan doen”, “het is de schuld van een ander” te voorkomen. Dit gaat je niet verder helpen. 

Ga op zoek naar positieve punten

Wellicht ben je bekend met de uitspraak, elk nadeel heeft zijn voordeel. Als je luistert naar Tony Robbins, dan stelt hij dit nog extremer. Een bekende uitspraak van hem is “every problem is a gift”. Wat hij hiermee bedoelt, is dat je een uitdaging hebt en wanneer je hier als persoon uitkomt, dat je hierdoor sterker zal worden.

Geldgebrek

Stel dat je jezelf in de situatie bevindt dat je te weinig geld hebt. Dit is voor veel mensen erg actueel op dit moment.

Dan zou je het ook als positief kunnen opvatten, dat je hier iets aan moet gaan doen.

Je dient actie te ondernemen en nieuwe kansen te gaan zoeken, om meer geld te gaan verdienen. 

Op langere termijn zal je hiervan gaan profiteren. Anders zou je maar op de bank blijven zitten en tv kijken, hetgeen je op het gebied van persoonlijke ontwikkeling niet verder gaat helpen. Op het moment dat je erin slaagt om meer geld te gaan verdienen, dan zal dit ontzettend veel voldoening geven.

Oplossingen voor geldgebrek

In oplossingen denken vraagt om een positieve mindset. Laat je niet uit het veld slaan door hetgeen jij als een probleem ervaart. 

Denk in oplossingen

Wanneer je zoals boven beschreven, je jezelf in een situatie van een geldgebrek bevindt, dan is het wellicht het ideale moment om te beginnen met het starten van een online onderneming. 

Vooral een online onderneming is geschikt in een dergelijke situatie. Dit omdat je weinig tot niks hoeft te investeren. Daarnaast zal je ook veel leren, hetgeen je weer verder zal brengen als persoon zijnde.

Een goed voorbeeld is affiliate marketing. Naast dat je hier geld mee kunt verdienen, is het ook de perfect opstap in de wereld van online ondernemen. Je zult namelijk ontzettend veel leren, hetgeen je ook kunt gaan inzetten bij andere online ondernemingen. 

Zo zal je leren bepaalde producten of diensten te promoten. Wanneer je ooit besluit om zelf een webshop op te zetten, dan is dit zeer waardevolle kennis. Eigenlijk onmisbare kennis. Maar ook op het gebied van SEO zal je veel leren. 

Wetenschappelijk onderzoek

Oplossingsgericht denken wordt ook wel positieve psychologie genoemd. Wanneer je in problemen denkt, dan zal je de problemen niet oplossen.

Oplossingsgericht denken zal daarentegen wel tot oplossingen leiden wanneer het om problemen gaat. 

Dit omdat het tot een bepaalde mate van positiviteit leidt, waardoor je beter zal functioneren. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan op dit gebied. Voorbeelden zijn Peter Block (“Positive Deviance”) en David Cooperrider (“Appriciative Inquiry”). Dit zijn interessante studies om eens te bekijken.

Denken in oplossingen onderzoek

Hulp zoeken

Het kan gebeuren dat je op een gegeven moment echt helemaal vast komt te zitten. In een dergelijke situatie is een oplossing van het probleem verder weg dan ooit. De kans is dan groot dat je hier zelf niet meer uit komt. In een dergelijke situatie is het sterk aan te raden om op zoek te gaan naar hulp. 

Naast professionele hulp, kan je deze hulp ook zoeken binnen een vriendenkring. Een goed gesprek met een vriend of familielid kan ook zeker helpen. Wel is het dan belang dat je op zoek gaat naar een positief persoon. 

En ook een persoon die in staat is jou te helpen. Iemand die alleen maar aangeeft het probleem te begrijpen en hierbij zegt dat het erg vervelend is, gaat je niet helpen. Iemand dient jou in een dergelijke weet te stimuleren om oplossingen te bedenken, om zo weer in de gewenste situatie terecht te komen. Dat is de persoon die je nodig hebt. Dat is heel belangrijk. 

Dit houdt niet in dat de persoon daadwerkelijk de oplossing voor jou dient te bedenken. Om problemen op te lossen dien je mentaal in een goede staat te verkeren. Dit is waar vrienden of familie bij kunnen helpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *