Dropshipping

Dropshipping is een in toenemende mate populaire methode om online geld te verdienen. Er zitten echter zowel voordelen als nadelen verbonden aan deze methode van online verkopen. Waar dien je op te letten wanneer je jouw webwinkel op deze manier wilt runnen?

Wat is dropshipping?

Het principe van dropshipping is dat jezelf geen voorraden aanhoudt. Je runt hierbij een eigen webshop, of je maakt gebruik van een verkoopplatform zoals Bol.com. Indien je iets verkoopt, dan zal een derde partij, doorgaans de dropshipping groothandel, het product versturen. Jouw leverancier levert producten rechtstreeks af bij jouw klanten.

Het grote voordeel is dat jezelf geen voorraden dient aan te houden. Dit zorgt er dan weer voor, dat je meerdere producten kunt verkopen omdat je geen geld hoeft te investeren in het aankopen van voorraden. Ook loop je niet het risico dat je met producten blijft zitten. Het niet hoeven aanhouden van een eigen voorraad is het grootste voordeel.

Het klantcontact dien je wel zelf te doen. Zo dien je e-mails van klanten te beantwoorden. Dit in tegenstelling tot affiliate marketing, waarbij jezelf geen klantcontact hoeft te onderhouden en hier dus ook geen tijd aan kwijt bent.

Webshop beginnen met een kleine investering

Omdat je geen voorraden hoeft in te kopen, kan je door het gebruik van dropshipping, met een minimale investering al een webshop beginnen. Je  hoeft eigenlijk alleen een domeinnaam te registreren en een  hostingpakket aan te schaffen. Maak je gebruik van de software van Woocommerce, dan kan je zonder dat het je geld kost, een webshop opzetten.

Dropshipping webshop beginnen

Wil je dit niet zelf doen? Via Fiverr kan je snel en eenvoudig iemand vinden die dit voor een kleine investering voor jou kan doen. Op die manier kan je vaak nog dezelfde dag beginnen met dropshipping.

Voordelen van dropshipping

De voordelen van deze methode van online verkopen zijn als volgt:

  • Er is slechts een minimale investering vereist. Jouw webshop heb je online voor een paar tientjes.
  • Je bent geen tijd kwijt met het versturen van producten.
  • Je loopt geen risico dat je met producten blijft zitten omdat je deze niet kunt verkopen. Dit is altijd een risico wanneer je voorraad hebt van producten die je dient te verkopen.
  • Zolang je met goede partners werkt, is de kans klein dat je geen voorraad hebt en nee dient te verkopen.

Zijn er alleen maar voordelen verbonden aan dropshipping?

Dropshipping biedt niet alleen maar voordelen. Wat zijn de nadelen van dropshipping?

Retouren

Vaak wordt er gebruik gemaakt van een derde partij, die ongelofelijk veel producten in het assortiment heeft, die je kan gebruiken voor jou dropshipping webshop. 

Wil de klant het product dat hij of zij gekocht heeft retour sturen? Dan is het bijna altijd zo, dat jij degene bent die de retouren ontvangt. Het kan dus gebeuren, dat je op een gegeven moment met veel retouren zit opgescheept.

Als Nederlandse webwinkel krijg je te maken met de wetgeving op het gebied van retouren. Je hebt daardoor geen andere keuze, dan producten terug te nemen indien een klant niet tevreden is. 

Retouren ontvangen

Lage marges

De marges zijn doorgaans niet al te hoog. De dropshipping leveranciers zijn een extra stap in de logistieke keten. Ook zij dienen geld te verdienen. Normaal gesproken koop je producten direct bij de producten. Door een extra dienstverlener toe te voegen, dient de marge te worden gedeeld.

De lage marges zorgen ervoor, dat het op deze manier verkopen via Bol.com niet altijd mogelijk is. Onmogelijk is het echter ook zeker niet. Je dient de juiste producten te vinden, waar de concurrentie nog niet al te groot is. 

De Bol masterclass is op dit gebied een aanrader, omdat je tijdens deze training leert hoe je op zoek dient te gaan naar de juiste producten.

Levertijden

Redelijk wat dropshippers maken gebruik van leveranciers van buiten de EU. En dan met name vanuit China. Dit heeft als voordeel, dat je dan uiteindelijk wel de producten direct bij de producten koopt, waardoor er meer marge overblijft. 

Het nadeel is dan wel dat je te maken krijgt met lange levertijden. Dit zie je vaak terug bij een Alibaba webshop.

Een lange levertijd is eigenlijk niet meer van deze tijd. Sommige producten zoals meubels uitgezonderd.

Kwaliteit en transparantie

Goede dropshipping betekent dat je goede producten levert en ook goede productinformatie verschaft. Hier is nogal eens iets mis. De foto`s komen niet overeen met het product en de kwaliteit laat te wensen over. Op social media zie je hierover veel negatieve reacties voorbij komen.

Dit dien je ten alle tijden te voorkomen. Het is dan ook van groot belang, dat je alleen samenwerkt met een goede en betrouwbare dropship leverancier. Daarnaast dien je er zelf ook voor zorg te dragen, dat je de klanten goed informeert over hetgeen zijn willen bestellen. Wanneer je op lange termijn wilt verkopen, dan is dit de enige methode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *