EAN code koppelen aan product

Om producten te verkopen via Bol.com, heb je tegenwoordig verplicht een EAN code nodig. Je dient binnen het protaal van Bol.com de EAN code te koppelen aan het product dat je verkoopt.

Wat is een EAN code?

EAN staat voor European Article Code. Dit is een uniek nummer dat bij een bepaalt product hoort. Dit biedt vervolgens de mogelijkheid om bepaalde informatie op te zoeken. Maar ook de communicatie maakt het gebruik van dit unieke nummer eenvoudiger. Het is eenvoudiger om een code te gebruiken, dan dat je een specifiek product dient te beschrijven.

Door een EAN code te koppelen aan een product ontstaat er transparantie. Zo kan je terugvinden van wie de producten zijn. Mocht er iets mis zijn met een product en dienen deze te worden teruggeroepen van de markt, dan is het eenvoudig te achterhalen wie  hiervoor verantwoordelijk is. 

Codes aanschaffen

Om een EAN te kunnen koppelen aan een product, dien je deze eerst aan te schaffen. Dit is op verschillende websites mogelijk. Des te meer codes je in één keer koopt, des te lager de kosten per code uitvallen. Zo zal 1 code 2,50€ kosten, maar indien je direct 100 EAN codes aanschaft, dan ben je 15,95€ kwijt. Dat is dus nog geen 0,16€ per EAN code.

Het koppelen aan een product

Een EAN code koppelen aan een product, doe je vervolgens op een verkoopplatform. Ga je verkopen via Bol.com, dan dien je binnen het verkopersportaal van Bol.com de code te koppelen aan jouw product. 

Bescherming van jouw producten

De EAN code is van jou. Iemand mag niet zomaar een vergelijkbaar product gaan verkopen en hiervoor jouw code gaan gebruiken. Dit zal alleen kunnen, wanneer je iemand toestaat jouw product weder te verkopen. 

Op deze manier kan je dus ook toezicht houden of iemand zich niet schuldig maakt aan inbreuk op jouw rechten.

Zie je bijvoorbeeld op Bol producten verkocht worden, waarvan de EAN code aan jou toebehoort, dan kan je hier direct tegen optreden. Door dit te melden bij het verkoopplatform, zullen zij actie ondernemen. Verkoopplatformen hebben namelijk strikte regeling ingevoerd, met behulp van EAN codes, om kwaliteit te waarborgen. Of dit in de praktijk ook echt helpt, dat is nog maar de vraag. Dit omdat het eenvoudig en goedkoop is, om EAN codes aan te schaffen.

EAN code bescherming product

Vermelding op jouw producten

Je dient de EAN code ook op de producten te vermelden. Hiermee geef je aan dat het om een uniek product gaat en is het product ook te traceren. Je zult hier dus rekening mee dienen te houden, bij het maken van verpakkingen van producten. Deze zal je eventueel dienen aan te passen.

Indien je bijvoorbeeld producten inkoopt via Aliexpress, dan zullen er veelal producten worden geleverd zonder een EAN code. Je zal deze dan dienen toe te voegen. 

Je kan er een extra sticker opplakken, of je kan de producten herverpakken. Vaak is de verpakking die je krijgt geleverd ook niet echt geschikt om jouw producten mee te verkopen. Hier wordt doorgaans niet zoveel aandacht aan besteed. 

Wanneer je als verkoper professioneel wilt overkomen, dan is het verstandig om te zorgen voor een kwalitatief goede en nette verpakking. Wanneer iemand iets ontvangt in een slechte verpakking, dan zal er direct argwaan optreden ten opzichte van het product zelf. Want als het product slecht verpakt is, hoe zit het dan met de kwaliteit van het product zelf? Je zou via Fiverr iemand een verpakking voor jou kunnen laten ontwerpen.

Voorraadbeheer

EAN codes koppelen aan een product is niet alleen iets wat een verplichting is, wanneer je via een online platform wilt gaan verkopen. Het zal je ook helpen bij een voorraadadministratie. Wanneer je meerdere producten gaat verkopen, dan zou je deze kunnen gaan scannen, om op die manier de voorraadadministratie bij te houden. Dit zal je dan tijd besparen en ook de kans op fouten zal afnemen.

Wel is het dan van belang dat je werkt met een voorraadsysteem, waarmee je dit automatisch kunt verwerken. Ga je jouw voorraad in excel bijhouden, dan zal dit niet mogelijk zijn en zal je dit ook niks opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *