Eenmanszaak beginnen

Een eenmanszaak beginnen is waarschijnlijk de eenvoudigste vorm om een bedrijf te beginnen. Je dient jezelf alleen in te schrijven bij de kamer van koophandel, waardoor je een kvk nummer ontvangt en ook automatisch een btw nummer ontvangt, waarmee je vervolgens direct aan de slag kunt. 

Wel is het van belang om goed op de hoogte te zijn van de voordelen en nadelen van deze rechtsvorm. Dit dien je te doen alvorens je daadwerkelijk jouw eenmanszaak gaat beginnen.

Wat is een eenmanszaak?

Per definitie heeft een eenmanszaak geen personeel. Daarnaast is het zo dat er geen onderscheid bestaat tussen zakelijk vermogen en privévermogen. 

Dit is direct een erg belangrijk aandachtspunt waar je goed bij stil dient te staan. De rechtsvorm kiezen is in onze opinie een van de belangrijkste beslissingen die je dient te nemen wanneer je wilt gaan ondernemen.

Waarom een eenmanszaak starten?

Er bestaan heel veel eenmanszaken in Nederland. Er zijn dan een aantal voordelen verbonden aan deze rechtsvorm. Dit zijn de volgende:

De eenvoud

Je hoeft jezelf alleen in te schrijven bij de kamer van koophandel en in principe kan je aan de slag.

Je hoeft daarnaast bijvoorbeeld geen overeenkomsten te sluiten met andere partners om de verantwoordelijkheden en werkzaamheden vast te leggen. De eenvoud zal je direct terugzien wanneer je een eenmanszaak gaat beginnen.

Nadat je gestart bent, hoef je ook geen vennootschapsbelasting aangifte te doen. Je doet gewoon een aangifte inkomstenbelasting indienen, zoals je dat nu ook gewend bent. 

Eenvoudig een eenmanszaak beginnen

Wel is deze uitgebreider dan bij iemand die gewoon in loondienst is. De aangifte vennootschapsbelasting is echter veel complexer en daar heb je als eigenaar van een eenmanszaak geen last van.

Geen vast salaris uitbetalen aan eigenaar

In principe is de winst van de eenmanszaak gewoon jouw salaris. Bij een bv dien je jezelf als eigenaar een salaris toe te kennen. De belastingdienst stelt hierbij voorwaarden aan de hoogte van dit salaris. 

Dit kan zeker voor startende ondernemers een probleem zijn. In het begin zijn de middelen vaak niet voorhanden om  jezelf het gevraagde salaris uit te keren. Of je wilt de winst die je behaald liever herinvesteren om op die manier jouw onderneming verder uit te bouwen. 

Je kan echter bij het starten van een bv wel een verzoek bij de belastingdienst indienen voor een verlaagd salaris. Dit is echter wel weer aanvullende rompslomp waar je aan dient te voldoen. Ga je een eenmanszaak beginnen, dan heb je hier geen last van.

Profiteren van aftrekposten

Nederland heeft een ondernemersklimaat. Ondernemers genieten dan ook van verschillende fiscale voordelen in de vorm aftrekposten.

Hierdoor betaal je over een eerste 20,000€ winst erg weinig belasting. Daarnaast geniet je als startende ondernemer ook nog van een extra startersaftrek.

Wel is het zo dat deze aftrekposten de laatste jaren steeds verder worden afgebouwd.

Waarschijnlijk omdat er steeds meer ondernemers en zzp`ers bijkomen, waardoor de staat teveel belasting misloopt.

Eenmanszaak en belastingen

Als eigenaar van een eenmanszaak kan je ook aftrekposten benutten die burgers in loondienst ook hebben. Zo kan je jaarlijks een bedrag aftrekken voor een aanvullend pensioen. Een eenmanszaak beginnen betekent niet dat je deze aftrekposten verliest.

Je kan alles zelf beslissen

Je hebt als eenmanszaak geen aandeelhouders of dergelijke, waardoor je volledig onafhankelijk alle handelingen zelfstandig kan uitvoeren en ook zelf jouw beslissingen kan nemen. Hiervoor heb je geen toestemming nodig van aandeelhouders of een partner. 

Wel kan het zo zijn, dat indien je een externe financiering via een investeerder of bank hebt, dat deze partijen inspraak willen hebben. Dit is echter bij lang niet alle eenmanszaken het geval.

De nadelen van het starten van een eenmanszaak

Het zijn uiteraard niet alleen maar voordelen die verbonden zijn aan het beginnen van een eenmanszaak. Er zijn ook een aantal nadelen, waarvan je goed doordrongen dient te zijn.

Privé aansprakelijkheid

Dit is het grote nadeel van een eenmanszaak. Indien het fout gaat en jouw onderneming gaat failliet, dan ben je met jouw hele privévermogen aansprakelijk.

Het zou er in het uiterste geval toe kunnen leiden dat de bank al jouw bezitting gaat verkopen. Dit  indien je niet aan de schulden kan voldoen. 

Dat je aansprakelijk bent met jouw privé vermogen, is dermate belangrijk om te beseffen, dat wij dit nogmaals willen herhalen. Wil je een eenmanszaak beginnen, dan kan je gebruik maken van een adviseur en je hierover goed laten goed adviseren. Denk hier goed over na.

Eenmanszaak starten aansprakelijkheid

Ook al lopen privé en zakelijk vermogen in elkaar over, zorg er wel altijd voor dat je privé en zakelijke kosten goed van elkaar scheidt. Open altijd een zakelijke rekening om op die manier jouw zakelijke uitgaven te scheiden van privé uitgaven.

Aansprakelijkheidsrisico beperken

Het is in onze opinie belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten om dit risico zoveel mogelijk af te dekken. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is in dat opzicht zeker onmisbaar. 

Je dekt echter nooit het gehele risico af via verzekeringen. Zeker voor ondernemingen die veel vaste kosten hebben, welke ook door lange contacten lang vastliggen, is een eenmanszaak in onze opinie niet altijd de beste keuze. 

Denk bijvoorbeeld aan een restaurant of winkel. Hierbij sluit je doorgaans huurcontracten voor minimaal 5 jaar af. Dit is een langlopende verplichting, die indien de onderneming niet zo loopt als gehoopt, tot enorme financiële  problemen kunnen leiden. 

Bij het starten van een online business, bijvoorbeeld het verkopen via Bol of jezelf toe te leggen op affiliate marketing zijn deze risico`s veel beperkter.

Trouwen op basis van huwelijkse voorwaarden

Indien je een partner hebt, dan is het belangrijk om te voorkomen, dat jouw partner ook gaat opdraaien voor eventuele schulden voortvloeiende uit jouw eenmanszaak.

Door bijvoorbeeld te trouwen op basis van huwelijkse voorwaarden, kan je voorkomen dat bezittingen van jouw partner, verkregen voordat je was getrouwd, kunnen worden aangesproken door schuldeisers. 

Zij kunnen hier in dat geval geen aanspraak maken op deze bezittingen. Dit dien je echter wel goed vast te leggen.

Huwelijkse voorwaarden en aansprakelijkheid

Hoge belastingdruk bij een hoge winst

Indien je een goed lopende eenmanszaak hebt en je maakt een grote winst, dan betaal je via een eenmanszaak meer belasting dan via een bv. 

Bij een eenmanszaak is namelijk de gehele winst volgens het progressieve belastingstelsel belast. Bij een bv is alleen het salaris wat je verdient belast volgens dit progressieve stelsel. 

Maak je na jouw salaris nog meer winst, dan kan je er bij een bv voor kiezen dit geld in de onderneming te laten zitten, zodat je alleen vennootschapsbelasting van 25% betaald. Of je keer dit uit via dividend.

Het verschil in te betalen belastingen

Indien je meer dan 5% van de aandelen van een onderneming bezit, dan is er sprake van een zogenoemd aanmerkelijk belang. Hierdoor bedraagt de dividendbelasting 26,25%, wat in 2021 verhoogt wordt naar 26,9%. De vennootschapsbelasting bedraagt tot een winst van 200,000€ 16,5%.

Stel je keert jezelf een salaris uit van 100,000€ per jaar en daarnaast heb je nog een winst van 100,000€ per jaar. In het geval van een eenmanszaak zou deze 100,000€ winst worden belast tegen het hoogste belastingtarief van 49,5%. In dat geval blijft na belastingen er dus 50,500€ over.

Bij een bv is dit als volgt. Eerst betaal je 16,25% vennootschapsbelasting, waarna en nog 83,500€ overblijft. Over deze 83,500€ betaal je dan 26,25% dividendbelasting

Uiteindelijk blijft er dan na belastingen 61,581€ over. Dit is dus 11,081€ minder belasting.

Veranderen van een rechtsvorm van een onderneming

De verschillende rechtsvormen die mogelijk zijn bij het starten van een onderneming zijn erg belangrijk om goed te evalueren. Het is echter ook mogelijk om een eenmanszaak later om te zetten naar een bv. Dit zou je kunnen doen indien jouw bedrijf na een aanvangsperiode behoorlijke winsten begint te maken. 

Een eenmanszaak beginnen is spannend. Goed voorbereid aan de slag gaan voorkomt veel mogelijke problemen. 

Voordat je jezelf daadwerkelijk gaat inschrijven bij de kamer van koophandel zou je eerst een goed ondernemingsplan dienen op te stellen. Dit verschaft inzicht betreffende de levensvatbaarheid en het benodigde kapitaal voor jouw plan en onderneming. 

Deze stap slaan ondernemers nogal eens over, maar is in onze opinie echt iets wat je nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *