Financiële vrijheid

Financiële vrijheid is iets waar veel mensen van dromen. Hier wordt dan ook regelmatig misbruik van gemaakt. Regelmatig zie je berichten of advertenties voorbij komen, waarbij er van alles wordt beloofd. 

Als je een bepaalde investering doet, of je volgt een bepaalde cursus, dan zal je binnen korte tijd kunnen genieten van financiële vrijheid.

Actie ondernemen

In de praktijk werkt dit toch net even iets anders. In mijn opinie kan iedereen die dat echt wil, financieel vrij worden. Dit zal echter niet van vandaag op morgen gebeuren. Daarnaast vereist het tijd en doorzettingsvermogen. Een lange termijn visie is hierbij essentieel.

Hoe lang het dan duurt, voordat je kan zeggen dat je financieel onafhankelijk bent, hangt vervolgens weer van veel factoren af. De belangrijkste factor ben je echter zelf. 

Blijf je gewoon op de bank zitten en verspil je jouw tijd aan social media of tv kijken, dan zal je nooit in de situatie terechtkomen, dat je financieel geheel onafhankelijk wordt.

Ook een keer een e book lezen en hier vervolgens niks mee doen, zal je niet helpen om financieel onafhankelijk te worden. Actie ondernemen en deze actie doorzetten is de sleutel.

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Financiële vrijheid is een relatief begrip. Voor de een betekent dit, dat je over zoveel geld beschikt, dat je alles kunt doen en laten. Inclusief dure vakanties.

De ander streeft er alleen naar, dat je maandelijks rond kunt komen. Hiervoor dien je goed te weten wat je maandelijks uitgeeft, om te weten wat er dient binnen te komen.

Het niet langer hoeven te werken voor een baas, is belangrijker dan geld beschikbaar hebben, om aan luxe zaken uit te geven. In de tweede situatie zal het uiteraard eenvoudiger zijn, om financiële vrijheid te bereiken.

Wanneer Financiële vrijheid

Het begrip passief inkomen

Het begrip passief inkomen staat centraal bij financiële vrijheid. Je zal op de één of andere manier geld dienen te verdienen, wat als het ware vanzelf binnenkomt. Helemaal vanzelf zal het echter ook weer niet gaan. 

Of je nu gaat beleggen of je gaat jezelf toeleggen op affiliate marketing, je zult er altijd iets voor dienen te doen. 

Wel hebben beide methoden het genereren van financiële vrijheid als kenmerk, zodat je niet langer voor een baas dient te werken. Dit geeft direct een zekere mate van vrijheid.

De weg naar financiële vrijheid

Zoals al aangegeven, er zijn meerdere methoden die kunnen leiden naar financiële vrijheid. Wanneer je verstandig met jouw geld omgaat, waardoor je elke maand voldoende geld overhoudt waarmee je kunt gaan beleggen, dan zal je over langere termijn een mooi vermogen kunnen opbouwen.

Van groot belang hierbij is het rendement dat je realiseert. Je zult ervan versteld staan, hoe groot het verschil is tussen bijvoorbeeld 3% rendement of 6% rendement, wanneer je dit over een termijn van 10 jaar gaat berekenen. 

Wanneer je maandelijks 100€ belegd, dan scheelt je dit na 10 jaar bijna 2,500€. Voor een periode van 20 jaar bij een maandelijks bedrag van 200€ bedraagt dit zelfs bijna 27,000€.

Verlies nooit de risico`s uit het oog

Echter, je dient er voor te waken dat je onverantwoorde risico`s gaat nemen, omdat je een hoog rendement wilt bereiken. In dat geval loop je namelijk het risico dat het verkeerd uitpakt en dat je aan het einde van de rit een groot gedeelte van jouw geld kwijt bent. Op dit punt kan ik de trainingen en cursussen van Madelon Vos aanbevelen

Maak nu gratis kennis met de crypto en trading academy! Laat je overtuigen door de expertise van Madelon Vos.

> Profiteer direct van tips van een expert!

Voldoende passief inkomen opbouwen

Financiële onafhankelijkheid bereik je door een passief inkomen te genereren, dat minimaal gelijk is aan de maandelijkse uitgaven.

Bij beleggen dien je hier dan wel realistisch te zijn. Er is praktisch altijd sprake van uitschieters naar boven en naar beneden. Deze verschillen zijn doorgaans ook vrij fors.

Zit er een keer een maand tussen dat je een zeer hoog rendement hebt behaald? Denk dan niet dat je jouw financiële vrijheid bereikt hebt. Je dient over langere tijd, een groter passief inkomen te verdienen dan hetgeen er per maand uitgaat. 

Passief inkomen opbouwen

Inkomsten en uitgaven

Financiële vrijheid heeft zowel betrekking op inkomsten en uitgaven. Wanneer je jouw uitgaven weet te beperken, dan zal er eerder sprake zijn van financiële vrijheid. Het is dan wel de vraag, in hoeverre een financieel vrij leven, waarbij je zo min mogelijk geld uitgeeft zal leiden tot een gelukkiger leven. Dit is voor een ieder weer anders. Er is nu eenmaal geen enkel mens hetzelfde.

Indien het feit dat je niet meer hoeft te werken ertoe leidt, dat je over elke euro die je uitgeeft dient na te denken, is dit voor mij persoonlijk niet de ideale situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *