Fiverr

Fiverr is het grootste freelance platform ter wereld. Het biedt zowel voor freelancers als ook voor ondernemers grote kansen en voordelen. Door het bij elkaar brengen van vraag en aanbod kunnen beide partijen hier hun voordeel mee doen.

De voordelen voor ondernemers

Doordat Fiverr een grensoverschrijdend platform is, kan je op die manier eenvoudig gebruik maken van lagelonenlanden. Fiverr biedt een groot aanbod van IT specialisten, grafisch designers, vertalers, copywriters en ga zomaar door. 

Hetgeen je betaalt via Fiverr is een fractie van hetgeen je betaalt in Nederland. Wil je een webshop beginnen dan kan je gebruik maken van deze goedkope optie voor het inhuren van een freelancer.

Wel is het niet altijd even eenvoudig om op deze manier met een freelancer samen te werken. Mijn ervaring is dat je heel specifiek dient aan te geven wat je nodig hebt. Indien je bijvoorbeeld zegt dat je een mooie website nodig hebt, dan gaat dit niet werken. 

Je dient specifiek aan te geven wat je wilt en daarnaast is het verstandig om een aantal voorbeelden te geven van hetgeen je bedoelt. In de communicatie dien je erg specifiek te zijn.

Hoe vind je jouw ideale Fiver freelancer?

Vanuit mijn eigen ervaring wil ik graag met je delen hoe je het beste met Fiverr kunt omgaan.

  1. Bekijk kritisch de recensies en het aantal opdrachten dat een freelancer heeft uitgevoerd. Er gaan verhalen rond dat sommige recensies fake zijn, wees hier alert op. Let daarnaast ook op het aantal opdrachten en het aantal recensies. Is er bijvoorbeeld één 5 sterren recensie afgeven, maar heeft de personen tientallen opdrachten uitgevoerd, dan zou dit erop  kunnen duiden dat er iets mis is.
  2. Bekijk de portfolio van iemand. Zegt iemand bijvoorbeeld een specialist te zijn op het gebied van website programmering, maar zijn de websites in zijn portfolio nog http:// gebaseerd en niet https://, dan zou ik die desbetreffende freelancer direct negeren.
  3. Begin klein, voordat je een groot project dat belangrijk is uit handen geeft. Geef in plaats daarvan eerst eens een kleine opdracht waarvan het belang niet al te groot is. Op die manier kun je de freelancer zelf testen. 
  4. Zorg dat je erg duidelijk en specifiek bent in hetgeen je wilt bereiken. Communicatie is extreem belangrijk. Indien je niet 100% duidelijk bent en niet alle details vermeldt, dan is de kans groot dat het eindresultaat niet hetgeen je had verwacht. Denk hierbij absoluut niet dat iets wel duidelijk is en laat niets ter interpretatie over.

Profiteer van goedkope freelancers

Grafisch designers, programmeurs, SEO specialisten en nog veel meer voor bizar lage tarieven

Nederlandse freelancers en Fiverr

Voor freelancers zijn er zowel voordelen als nadelen. Op bepaalde gebieden ga je concurreren met freelancers uit landen zoals India, die een tarief aanbieden waar je in Nederland niet voor kunt werken.

Er zijn echter ook meer dan genoeg terreinen waar de taal een belangrijke rol speelt. In dat geval biedt Fiverr nieuwe kansen voor freelancers. Inmiddesl richt Fiverr zich ook specifiek op Nederland, waardoor het aantal beschikbare opdrachten voor Nederlandse freelancers toeneemt.

Daarentegen is er bijvoorbeeld een groot aanbod aan logo ontwerpers. Deze freelancers ontwerpen een logo voor een paar euro, waar je als Nederlander zijnde niet tegenop kunt.

Hoe werkt Fiverr

In eerste instantie zie je het aanbod van freelancers die een bepaalde dienst of service aanbieden voor een bepaalde prijs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan “ik maak een wordpress website voor jou”.  Vervolgens worden er verschillende varianten aangeboden. Dit is basic, standard en premium.

Bij een WordPress website kan het bijvoorbeeld zo zijn dat basic een website van 5 pagina`s betreft, standaard 10 pagina`s en premium 15 pagina`s. 

Persoonlijk begin ik altijd met een basic opdracht. Op die manier krijg je een goed inzicht hoe een freelancer werkt. Ben je tevreden, dan kan je het daarna uitbreiden.

Indien je niet van een standaard aanbod gebruik wil maken, dan kan je ook een prijsopgave aanvragen voor hetgeen je wilt. De freelancer zal jou dan vertellen hoeveel het gaat kosten.

Je kunt ook zelf een specifieke opdracht plaatsen. Op die manier kunnen freelancers dan een bod uitbrengen. Ook hier is het weer van belang om erg specifiek te zijn met hetgeen je wilt of wat je nodig hebt.

Het belang van goede beoordelingen

Zoals tegenwoordig bijna overal het geval is, spelen beoordelingen een belangrijke rol. Iemand die veel goede beoordelingen heeft geeft een bepaalde vorm van zekerheid dat de persoon goed is en wat hij of zij doet.

Persoonlijk let ik hier dan ook goed op.

Fiverr recensies

Wel is dit een nadeel voor startende fiverr sellers. Zonder goede beoordelingen is het lastig om een opdracht binnen te halen. Daardoor hebben nieuwe freelancers het lastig om een opdracht binnen te halen. Uit dat oogpunt laat ik ook wel eens iets kleins doen door iemand die nog geen opdracht heeft binnengehaald. Op die manier kan ik dan iemand helpen om daadwerkelijk een inkomen via het platform te genereren.

Hierbij ben ik dan wel straight en fair. Levert iemand goed werk, dan laat ik een goede review achter. Indien ik niet tevreden ben, dan doe ik dat niet, ook al smeken ze hier soms als het ware om.

Betalingen via Fiverr

Het grote voordeel van het platform van Fiverr, naast het grote aanbod van zowel freelancers als opdrachten, zijn de betalingen.

Je dient bij aanvang van een opdracht het overeengekomen bedrag in escrow te plaatsen. Op het moment dat de opdracht afgerond is en je bent tevreden, dan kan je dan het geld vrijgeven.

Betalen via Fiverr

Voor de freelancer geeft dit zekerheid dat er betaald gaat worden. Voor de opdrachtgever geeft dit de zekerheid dat je niet na betaling niks meer hoort.

Bemiddeling bij onenigheid

Ontstaat er onenigheid, dan biedt het platform van Fiverr ook bemiddeling. Zij zullen dan kijken in  hoeverre een opdracht goed is uitgevoerd en of er tot betaling dient te worden overgegaan. In de praktijk komt dit echter niet al te te vaak voor. 

Het is voor een freelancer uitermate belangrijk om goede reviews te genereren. Dit zorgt ervoor, dat indien je niet tevreden bent, een freelancer open zal staan om tot een oplossing te komen. Je dient hierbij niet te vergeten dat fiverr voor veel freelancers een belangrijke bron van inkomsten is, die zij niet willen verliezen.

De toekomst van remote werken

Met de corona crisis hebben we eigenlijk geleerd dat remote werken eigenlijk voor heel veel mensen en banen een prima optie is.

Dit leidt er echter ook toe, dat meer en meer bedrijven zich zullen gaan realiseren dat door remote te werken, je ook goedkopere arbeidskrachten uit andere landen kunt gebruiken. Tot op heden was het voor kleinere ondernemers nog een belemmering om bijvoorbeeld gebruik te maken van iemand uit India om een website te maken.

Toekomst remote werken

Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat meer en meer ondernemers hiervan gebruik zullen gaan maken. Je betaalt immers maar een fractie van de prijs.

Daarnaast kan je ervoor kiezen om bepaalde standaard zaken in  landen zoals India uit te laten voeren. De meer complexere opdrachten, waarbij je goed toezicht wilt houden laat je gewoon in Nederland uitvoeren. Elk uur dat je een Nederlandse freelancer kunt vervangen door een freelancer uit India of de Filipijnen bespaart je ontzettend veel geld.

Website developer gezocht?

Op zoek naar een Java developer? Op Fiverr vind je die voor een paar euro per uur.

Opzetten van een pool van freelancers

Persoonlijk werk ik samen met verschillende freelancers met expertise op verschillende gebieden. Hierdoor hoef ik niet steeds op zoek te gaan naar een freelancer en eerst uit te zoeken of het wel de juiste persoon is waarnaar ik opzoek ben. Dit bespaart ontzettend veel tijd.

Ook op het gebied van communicatie biedt dit ontzettend veel voordelen. Op het moment dat je weet hoe je met iemand dient te communiceren, dan wordt het allemaal veel eenvoudiger. Dit geldt voor beide partijen. Iemand vanuit India dient ook te wennen aan de manier waarop een Nederlander communiceert.

Prettig samenwerken is dan ook erg belangrijk. Ga niet met een freelancer aan de slag die je op persoonlijk vlak niet goed ligt. Dit zal zorgen voor veel frustratie.

Waar kan je Fiverr nu goed voor gebruiken?

Er zijn tal van zaken waarvoor Fiverr een prima platform is. Denk hierbij aan digital marketing, logo design en social media content. Maar ook zaken die HTML kennis vereisen kan je op deze manier prima uitbesteden. 

Snelle oplevering als pluspunt

Fiver is ook gericht op snelheid. Het is de bedoeling dat een opdracht zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. Soms heb je al binnen 24 uur hetgeen waarom je had gevraagd.

Een Fiverr seller kan zich ook op het gebied van snelheid onderscheiden. Indien je echt iets dringend nodig hebt, dan is het belangrijk om iemand te kiezen die snel kan leveren.

Snelle oplevering opdrachten

Gebruik het platform verstandig

Ook al wordt er alles aan gedaan om kwaadwillenden van het platform te weren, dit is nooit helemaal uit te sluiten. Ga dan ook verstandig om met een freelancer op het platform. 

Geef bijvoorbeeld nooit jouw wachtwoorden en zorg dat je bijvoorbeeld een backup hebt van een website, alvorens je een freelancer hieraan laat werken.

Mijn ervaringen

Inmiddels heb ik redelijk wat ervaring met Fiverr. Zo had ik een tijd geleden last van een virus op een van mijn websites. Via Fiverr heb ik toen iemand in de hand genomen om dit op te lossen. Dit voorbeeld geeft direct het voordeel en nadeel aan.

In eerste instantie had ik iemand uitgekozen die er niet al te veel verstand van had. Deze persoon heb ik dan ook snel van het project verwijderd. De tweede freelancer daarentegen had het probleem binnen no-time gefixt. In totaal heeft me dit nog geen 10 euro gekost. 

Echter, had ik de eerste persoon zijn gang laten gaan, dan was de schade waarschijnlijk nog veel groter geweest.

Daarnaast maak ik regelmatig van iemand gebruik om foto`s te bewerken. Inmiddels werkt dit perfect. Ik zou het eventueel zelf kunnen doen, maar hetgeen ik hiervoor kwijt bent maakt dit het gewoonweg niet waard.

SEO experts via Fiverr

Ook op SEO gebied heb ik gebruik gemaakt van verschillende freelancers. Hier gaat ook weer op dat er goede en slechte tussen zitten. Van een persoon heb ik inmiddels zoveel geleerd, dat ik zelf een goede strategie heb kunnen opzetten, die keer op keer bewijst dat het werkt. 

Echter, een andere “SEO specialist” wat gewoon van plan om duizenden, heel erg slechte, backlinks te creëren. Ook dit zou weer heel veel schade hebben aangebracht. Dit komt overigens vrij veel voor en wordt geautomatiseerd gedaan. Hierdoor kost het slechts een paar minuten voor een freelancer maar kan heel veel schade aanrichten.

Mijn allerbelangrijkste tip is dan ook, laat een freelancer eerst een aantal dingen voor jou doen waar je de expertise mee kan uittesten, alvorens iets uit de handen te geven waar veel mis kan gaan. 

Op zoek naar een SEO specialist?

Een SEO specialist kan heel veel geld kosten. Dit is niet het geval via Fiverr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *