Geld ontvangen

Geld ontvangen lijkt eenvoudig. Dit laat je storten op een bankrekening. Maar wat als je nu geld vanuit het buitenland ontvangt, of in een andere valuta dan de euro? 

Dan dien je erop te letten, dat je niet veel van het geld dat je ontvangt, kwijtraakt aan een wisselkoersverlies of transactiekosten.

Gebrek aan transparantie

Het is niet altijd eenvoudig om van tevoren exact uit te vinden, hoeveel je nu kwijt bent aan de kosten van een ontvangst in vreemde valuta. 

De transactiekosten zijn doorgaans nog wel duidelijk, maar hoeveel de wisselkoers die de bank gebruikt, je gaat kosten is niet altijd helder. Er is sprake van een aankoopkoers, middenkoers en verkoopkoers. Een bank gebruikt bijna altijd de koers die voor de bank het meest voordelig is. Dit is dan direct ook de koers, die voor jou het meest onvoordelig is.

Ontvangen van kleine bedragen in vreemde valuta

Door de transactiekosten die in rekening worden gebracht, bij een ontvangst in vreemde valuta, is het ontvangen van kleine bedragen eigenlijk niet rendabel. 

Zo betaal je bij de Rabobank een bedrag van 8€ voor een inkomende overboeking, wanneer deze afkomstig is van buiten de SEPA zone, of in een andere valuta dan de euro wordt uitgevoerd. Stel dat je $20 dollar ontvangt, dan blijft er bijzonder weinig over van dit bedrag.

Wat nu wanneer je bijvoorbeeld via Fiverr werkt en je hebt regelmatig te maken met kleinere  ontvangsten in andere valuta dan de euro? Dan is het verstandig om de keuze van jouw bankrekening hierop af te stellen. In andere woorden, een bankrekening waarbij deze kosten niet zo hoog zijn.

Geld besparen met een online bankrekening

Je kunt ook kiezen voor een online bankrekening bij bijvoorbeeld Payoneer, Wise of de N26, waar je de bedragen op laat storten.

Periodiek boek je dan het bedrag over naar een bankrekening in euro`s, bij banken zoals de Rabobank, ING of ABN Amro. 

Geld ontvangen online bankrekening

Op die manier geld ontvangen zal je veel transactiekosten uitsparen en zal er veel meer van jouw geld overblijven.

Vreemde valutarekening bij een Nederlandse bank

Indien je voor een dergelijk constructie kiest, dan dien je wel een bankrekening te openen, waarbij je ook niet maandelijks hoge kosten dient te betalen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een vreemde valuta rekening te openen bij een traditionele bank. Echter, dan ga je wel maandelijks betalen voor deze bankrekening. Dat is eigenlijk zonde, want er zijn voldoende opties om een gratis bankrekening te openen. 

Je werkt hard voor jouw geld. Een (groot) gedeelte van dit geld uit te geven aan transactiekosten of wisselkoersverlies is gewoonweg zonde. In het verleden ontkwam je hier bijna niet aan, maar gelukkig is dat voorgoed verleden tijd. Je dient dan wel een bankrekening te openen bij een van de genoemde banken op deze pagina. Dit om te voorkomen dat je de hoge transactiekosten blijft betalen. 

Geld ontvangen van binnen de SEPA zone

Bij een ontvangst van binnen de SEPA zone speelt het probleem van de hoge transactiekosten in principe niet. Wel dien je er dan op letten dat de betaling plaatsvindt in euro`s. In het geval er sprake is van vreemde valuta, dan zal je nog steeds tegen de hoge transactiekosten aanlopen. 

Er zijn verschillende Oost Europese landen die tot de SEPA zone behoren, maar waar de euro nog niet is geïntroduceerd. Voorbeelden hiervan zijn Roemenië, Bulgarije, Polen en Hongarije. Maar ook Zweden en Denemarken hanteren niet de euro. 

Geld ontvangen vanaf een euro rekening

Ga je geld ontvangen vanuit één van deze landen? Vraag dan na bij de betaler, of zij ook kunnen betalen vanaf een euro rekening. Veel bedrijven in deze landen zijn namelijk in het bezit van een euro rekening, voor het uitvoeren van het betalingsverkeer binnen Europa. 

Er geldt voor hen namelijk hetzelfde, dat indien zij geld ontvangen of overmaken in euro`s, zij bij het aanhouden van een bankrekening in de lokale valuta ook hoge kosten dienen te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *