Hoeveel verdient een zzp`er

Er komen steeds meer zzp'ers bij.Sommige kiezen hier bewust voor en anderen worden min of meer gedwongen om als zzp`er aan de slag te gaan. Maar hoeveel verdient een zzp`er nu eigenlijk? Starten als zzp'er klinkt soms erg aantrekkelijk en lijkt een goede manier van geld verdienen. Maar is dat ook echt zo?

Onderscheid tussen verschillende zzp`ers

In mijn opinie dien je onderscheid te maken tussen zzp'ers die echt als ondernemers aan de slag gaan en zzp'ers die als ware door een bedrijf worden gedwongen om als zzp'er te werken. 

Een goed voorbeeld hiervan is Post.nl. Postbezorgers worden als zzp`er aangesteld, terwijl zij eigenlijk gewoon voor Post.nl werken. In mijn opinie is dit niet waarom je als zzp`er aan de slag gaat. Bovendien speelt dit een belangrijke rol bij de vraag hoeveel verdient een zzp`er.

Waarom kiezen bedrijven voor zzp`ers?

Er zijn drie hoofdredenen waarom bedrijven graag met zzp`ers werken. Te weten:

  1. Flexibiliteit. Je hebt geen mensen in loondienst, dus als je van iemand af wilt is dit erg eenvoudig. Je stopt gewoon het contract en je hoeft geen ontslagvergoeding of dergelijke te betalen.
  2. Minder risico. Wordt iemand langdurig ziek dan hoef je als werkgever niks te betalen. Dit is het risico van de zzp’`er.
  3. Lagere kosten. Een zzp`er is verantwoordelijk voor zijn eigen materiaal. WIl je als bezorger aan de slag dan zal je zelf vervoer moeten regelen. Je zal dan bijvoorbeeld een auto of bestelbus zelf dienen aan te schaffen. Ook hoef je als ondernemer geen sociale lasten of pensioenpremies af te dragen.

ZZP`er als verkapt loondienst

Hier liggen de uurtarieven mijn inziens erg laag. Post.nl werkt bijvoorbeeld niet met een uurtarief maar met een tarief per stop en afgeleverd pakket.

Hierdoor ligt er veel druk op de bezorgers om zoveel mogelijk pakketten af te leveren. En met de vergoedingen die worden uitgekeerd is het zelfs een uitdaging om het minimumloon te verdienen.

Zzp of loondienst

Minimumloon voor de zzp`er

Er is al lange tijd een discussie gaande om een minimum uurtarief vast te stellen voor zzp`ers. Dit om zzp'ers te beschermen tegen uitbuiting, maar ook om de trend van vast personeel naar zzp'er te stoppen. Op dit moment wordt er gesproken over een minimum uurtarief van 16€ voor een zzp`er.

Een uurtarief bepalen

Ben je echt als ondernemer aan de slag, dan kun je zelf jouw uurtarief bepalen. Dit dient uiteraard wel een concurrerend tarief te zijn. Wat je echter niet dient te vergeten dus dat je niet al jouw beschikbare uren als zzp`er aan de slag kan en in rekening kan brengen.. 

Je dient op zoek te gaan naar opdrachtgevers en daarnaast dien je tijd in te plannen voor administratieve werkzaamheden zoals het bijwerken van de boekhouding. Online boekhouden met goede boekhoudsoftware hoeft niet al te veel tijd in beslag te nemen, maar je dient het toch regelmatig te doen.

Hoeveel verdient een zzp`er uurtarief

Benieuwd welk uurtarief jij als zzp`er kan verdienen?

Hoeveel verdient een zzp`er? Een indicatie van verschillende gangbare uurtarieven voor zzp'ers zijn als volgt:

  • Boekhouder 50€
  • Administratief medewerker 30€
  • Hovenier 35€
  • Software tester 90€
  • Stukadoor 35€
  • Hovenier 35€

Ook kan je als zzp`er jouw diensten via Fiverr aanbieden. Het nadeel is dan wel dat je concurreert met mensen uit lage lonen landen. De uurtarieven liggen via Fiverr dan doorgaans ook lager dan in Nederland.

Groot verschil in uurtarieven

De vraag hoeveel verdient een zzp'er is niet simpel te beantwoorden met een bepaald bedrag. De bedragen lopen enorm uiteen. Het is vaak een kwestie van vraag en aanbod en daarnaast spelen ook benodigde diploma's en opleidingen een grote rol.

Doorgaans liggen de tarieven zo tussen de 30€ en 100€ per uur. Er zijn ook wel uitschieters naar boven, maar dan dien je wel over zeer specifieke kennis te beschikken om dit te rechtvaardigen.

Het uurtarief en beschikbaar netto inkomen

30€ per uur klinkt leuk. Maar wat is nu het netto beschikbare inkomen op basis van dit bedrag? 

Als je uitgaat van 220 werkbare dagen per jaar (dit is aan de hoge kant), dan kom je uit op een bruto inkomen van 4,400€ per maand. 

Het netto besteedbaar inkomen zal echter veel lager uitvallen, Extra geld verdienen als zzp`er ten opzichte van loondienst valt doorgaans erg tegen.

Zzp en belastingen

Geen vakantiegeld en 13e maand en verzekeringen

Vergeet niet dat je geen recht hebt op vakantiegeld of een 13e maand zoals je vaak bij een werkgever wel hebt. Daarnaast dien je zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering, en pensioenvoorziening af te sluiten. En een dergelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering kost je al snel 250€ per maand. En dan hebben we natuurlijk ook nog het pensioen waarvoor je zelf dient zorg te dragen. 

En heb je zelf geen verstand van boekhouden, dan dien je ook nog eens een boekhouder in de arm te nemen en ook te betalen voor een licentie voor online boekhouden.

Zzp`er zijn klinkt soms als makkelijk geld verdienen, maar in de praktijk valt het vaak toch tegen.Eens startende zzp'er verkijkt zich nier nogal eens op.

Ben je een ervaren zzp'er met een ruim netwerk en goede referenties, dan kan je  een hoger uurtarief berekenen. Een juist uurtarief is echter uitermate belangrijk om opdrachten binnen te halen.

Tussenstap maken

Het is niet noodzakelijk om direct fulltime als ZZP`er aan de slag te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om eerst als zelfstandige naast jouw baan aan de slag te gaan. Dit kan bijvoorbeeld door het toepassen van affiliate marketing of door te gaan verkopen via Bol.com. Op die manier kan je beginnen met ondernemen, zonder dat je jouw baan direct dient op te zeggen.

De belastingaanslag

Je dient er ook rekening mee te houden dat je aan het einde van het jaar belasting gaat betalen, over de winst die je hebt behaald. 

Zorg voor een goede boekhouding als zzp`er, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan, wanneer de aanslag van de belastingdienst binnenkomt. Zzp ers rekenen zich nogal eens rijk, totdat de belastingaanslag op de mat valt. Dus nogmaals; zorg voor een goede boekhouding! Het liefst met gebruik van online boekhouden.

Investeringen als startende ondernemer

Als startende ondernemer dien je bijna altijd ook wel het een  en ander te investeren. Dit omdat je nu eenmaal bepaalde zaken nodig hebt. Je zal een laptop nodig hebben en andere materialen om je beroep mee uit te oefenen. 

Maar ook het opzetten van een website en het plaatsen van advertenties kosten allemaal geld. Een goed bedrijfsplan is dan ook voor een zzp`er aan te bevelen.

Onze conclusie is dan ook, zoek je antwoord op de vraag hoe verdien je snel geld, dan valt het aan de slag gaan als zzp`er doorgaans erg tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *