In welke sector verdien je het meest

Salarissen verschillen enorm per sector. In welke sector verdien je nu het meest? De salarissen zijn afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij speelt vraag en aanbod een grote rol. Dit zie je voornamelijk terug bij de technische beroepen. 

Het aanbod van arbeidskrachten is niet voldoende om de vacatures in te vullen. Maar ook binnen de Supply Chain is er een gebrek aan arbeidskrachten, waardoor ook in die sector de de afgelopen jaren de salarissen hard zijn gestegen. 

Opleiding en ervaring

Het is niet zo dat indien je kiest voor een sector waar de salarissen hoog liggen, dat je dan direct een hoog salaris zult verdienen. Opleiding en ervaring spelen hierbij een belangrijke rol. Iemand met een hogere opleiding en meer ervaring in een sector waar minder wordt betaald, zal nog steeds meer verdienen dan een starter in een goed betaalde sector.

Daarnaast speelt het carrièrepad ook een grote rol. Indien je een hogere functie gaat bekleden, zal het salaris ook stijgen. In welke sector verdien je het meest hangt dus ook af van opleiding en ervaring.

Bonussen en variabel inkomen

Sales gerelateerde beroepen hebben doorgaans bonussystemen, die het salaris fors kunnen laten doen toenemen. Hierdoor kan een verkoper die goed is, een hoog salaris verdienen. Ik heb het in de praktijk wel meegemaakt, dat een absolute topverkoper aan het einde van het jaar meer verdiende dan de directeur. Bonussen spelen ook een belangrijke rol bij de vraag in welke sector verdien je het meest.

In welke sector verdien je het meest bonussen

Best betaalde sectoren

Er worden veel verschillende onderzoeken gedaan naar de sectoren waar je het meest verdiend. Dit geeft vaak verschillende uitkomsten. Het is dan vaak ook appels met peren vergelijken. De sectoren die doorgaans naar voren komen als goed betaalde sectoren, waar het salaris hoger ligt dan het gemiddelde, zijn als volgt. 

Technische sectoren

Beroepen binnen de technische bedrijfskunde, voertuigentechniek, electrotechniek en werktuigbouwkunden zijn de best betaalde beroepen. Op zich is dit goed te begrijpen. want dit is als het ware het hart van een technisch georiënteerd bedrijf. Op die plekken wil je en dien je eigenlijk, de beste mensen te hebben om jezelf als bedrijf te kunnen onderscheiden. Dit geldt voor alle sectoren binnen de techniek.

Logistiek en supply chain

Indien je binnen de logistiek of Supply Chain actief bent, ben je eigenlijk voortdurend bezig met het oplossen van problemen. Er gebeurd altijd wel iets onverwachts waarop dient te worden gereageerd. Of er wordt meer verkocht dan verwacht, waardoor de voorraad dient te worden aangevuld, of de vraag neemt af, waardoor er sprake is van overtollige voorraden. 

Maar ook op dit moment met de grote problemen op het gebied van het containervervoer met Azië geeft de logistiek en Supply Chain veel hoofdbrekens. Het gaat dan doorgaans ook om stressvolle beroepen die veel vragen van de medewerkers.

Indien je kiest voor een studie binnen de Supply Chain of logistiek, dan weet je bijna zeker dat je na het afstuderen direct een baan kunt vinden. 

Bovendien betaald een baan in deze sector erg goed. Zo bedraagt het gemiddelde salaris van een Supply Chain Manage 5.750 euro bruto per maand. Dit kan zelfs oplopen tot 9.000 euro bruto per maand. Dat is toch erg goed te noemen.

ICT

De vraag naar goede ICT`ers blijft ook groot. Wel heeft er de afgelopen jaren een verschuiving plaatsgevonden. Met name op het gebied van cybersecurity is de vraag enorm groot op dit moment. Daarnaast is de vraag groter naar webdevelopers dan mensen die zich meer bezighouden met hardware. De interne helpdesk voor bedrijven wordt nog steeds meer en meer uitbesteed naar landen zoals India.

In welke sector verdien je het meest ICT

Je dient hierdoor als ICT`er wel goed opgeleid te zijn op de juiste terreinen. Ook ondervind je meer en meer concurrentie van freelancers via websites zoals Fiverr.

Bedrijfseconomen

Bedrijfseconomen zitten ook goed. Een goede bedrijfseconoom kan het verschil maken  voor een onderneming. Het geven van adviezen en het uitvoeren van analyses zijn essentieel voor een goede bedrijfsvoering. 

Als bedrijfseconoom verschillen de salaris wel enorm per sector. Zo liggen de salarissen in de farmaceutische industrie hoger dan in een sector waar minder wordt verdiend.

Winstgevendheid van een onderneming

De financiële staat van een onderneming speelt een grote rol bij de salarissen die worden betaald. Bij een bedrijf dat werkt met lage marges, zullen de salarissen ook lager liggen. Een bedrijf actief in een sector waarin veel geld wordt verdiend, zal eerder bereid zijn om een hoger salaris te betalen. Zo willen en kunnen zij de beste medewerkers binnenhalen en ook binnenhouden.

In welke sector verdien je het meest als zelfstandige?

Naast het werken in loondienst, kan je er ook voor kiezen om aan de slag te gaan als zelfstandige.

Ook in dit geval geldt dat je in de bovenstaande sectoren het meeste kunt verdienen. De uurtarieven binnen deze sectoren liggen het hoogst.

Veel verdienen als zzp`er

Door de grote vraag is het wel verleidelijk dat je dan veel uren gaat werken. 

Elk extra uur dat je werkt zorgt er weer voor dat er meer geld binnenkomt. Uiteindelijk heeft dit wel zijn grenzen en dien je er voor uit te kijken dat je jezelf niet helemaal over de kop gaat werken. Dat gevaar ligt bij een zzp`er altijd op de loer.

Veranderende marktomstandigheden

Een hoog salaris is al lang niet meer de enige factor waar werknemers naar kijken. Zo wordt de balans tussen werken en vrije tijd steeds belangrijker. Dit is bijvoorbeeld een reden dat steeds meer mensen zich gaan toeleggen op het zelf ondernemen. 

Naast het werken voor een baas, of het starten als zzp`er, zijn er nog talloze andere manieren om geld te verdienen. Wat deze methoden, zoals het verkopen via Bol.com of het starten met een online onderneming in de vorm van affiliate marketing, gemeen hebben is dat dit je veel meer vrijheid biedt. En eigenlijk is vrijheid niet in geld uit te drukken. Het is dan ook niet voor niks dat de laptop lifestyle steeds populairder wordt.

Zaken zoals de mogelijkheid om vanuit huis te werken worden steeds belangrijker. Succesvolle bedrijven springen in op deze veranderende omstandigheden. Bedrijven die star zijn op  dit gebied, zullen het steeds moeilijker krijgen om goed en gekwalificeerd personeel te vinden en aan boord te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *