Internet marketing

Internet marketing is een breed begrip. Zowel social media, zoekmachine optimalisatie (SEO), conversie optimalisatie, e-mail marketing vallen allemaal onder het begrip internet marketing.

Een goede marketing strategie is onmisbaar voor elke ondernemer. Of het nu om een offline of online onderneming gaat. Klanten dienen jou te vinden en vervolgens ook iets van jou te kopen.

E-marketing is van belang voor elke online ondernemer

Indien jouw business zich richt op het online ondernemen, dan is internet marketing extreem belangrijk. Of het verdienmodel van jouw onderneming zcih nu richt op affiliate marketing, een webshop runt of leads verzamelen, zonder een goede online strategie zal je niet succesvol worden.

Echter, in mijn opinie dien je dit ook niet moeilijker te maken dan het is. Vaak is het een kwestie van gewoon doen, evalueren en leren en weer opnieuw doen.

Op die manier wordt je door learn-and-doing vanzelf steeds beter en beter op dit terrein. 

Daarnaast is het ook niet zo dat er via het internet een bepaalde strategie bestaat die altijd en voor iedereen werkt. Op dit gebied zijn er zeer zeker meerdere wegen die naar Rome leiden. 

Je kan in mijn ogen zelfs stellen dat indien je jouw eigen internet marketing strategie opbouwt, dat je hiermee ook onderscheidend kunt zijn.als ondernemer zijnde.

internet marketing strategie

De verschillende elementen van internet marketing

Zoals al eerder aangegeven is internet marketing best wel een breed begrip. Hieronder gaan we kort in op de verschillende onderdelen die hiertoe behoren.

Content

Om klanten te trekken die daadwerkelijk iets kopen, heb je ten eerste websitebezoekers nodig. De goedkoopste methode om deze binnen te halen is via de organische bezoekers die Google jou kan leveren. Dit is echter ook de meest tijdrovende methode. 

Ga je een advertentiecampagne opzetten, dan zal dit direct bezoekers opleveren. Om bezoekers via Google binnen te halen, zal je goede content op jouw website dienen te plaatsen die bovendien ook wordt gevonden. 

Daarnaast zal hetgeen in de zoekresultaten van Google naar voren komt ook dermate aantrekkelijk dienen te zijn dat mensen hierop klikken.

Google houdt van goede content. Het is in mijn opinie de allerbelangrijkste factor om een hoge notering binnen Google te bereiken. Naast dat het je websitebezoekers gaat opleveren, zal goede content ook ondersteunen bij het verkoopproces. Je wilt namelijk potentiële klanten goed informeren en overtuigen van de voordelen die jij aanbiedt.

Zoekmachine optimalisatie

Gevonden worden in zoekmachines zoals Google en Yahoo is extreem belangrijk. Op die manier kan je namelijk gratis leads en klanten binnenhalen. Om klanten binnen te halen via bijvoorbeeld Google ads of het adverteren via Facebook of Instagram is ontzettend kostbaar. 

Vanuit dat oogpunt ben ik zelf dan ook van mening dat zoekmachine optimalisatie één van belangrijkste aandachtspunten is binnen de wereld van internet marketing is.

Echter, je dient dit wel in de juiste volgorde te doen. Je dient eerst te zorgen voor goede en ook veel content. Indien je geen goede content hebt, dan zal zoekmachineoptimalisatie je niks opleveren. Er is dan simpelweg niks om op gevonden te worden.

Zoekmachine optimalisatie

Social media

Het belang van social media is verschillend voor elke type bedrijf. Voor ondernemingen gericht op lifestyle is het waarschijnlijk het allerbelangrijkste thema binnen de internet marketing. Voor professionele diensten is het belang iets minder groot.

Naast het adverteren, kan je ook gewoon zelf jouw verschillende pagina`s binnen de verschillende social media opbouwen. Deel gewoon de content die je hebt geplaatst via de social media kanalen. Dit zal helpen bij het verkrijgen van meer bezoekers en het promoten van jouw product of dienst.

Social media is in mijn ogen niet geschikt om veel informatie te delen over een product of dienst. Het dient kort en bondig te zijn, waardoor je de aandacht trekt. Via social media dienen vervolgens de potentiële klanten op jouw website terecht te komen.

Dit is de plek, waar je meer informatie kan verschaffen en ook vanuit een commercieel oogpunt jouw product of dienst kan gaan verkopen.

Internet marketing en social media

Hier komt het thema landingspage naar voren. Voor een goede internet marketing strategie is het extreem belangrijk om goede landingspagina`s op te zetten. Dit zijn zijn de pagina`s van een website waar je de bezoeker naartoe wilt sturen en vervolgens omzet mee wilt genereren. 

Eigenlijk valt dit ook weer onder het motto dat goede content de basis is voor een online onderneming. Een goede landingspagina maakt hiervan onderdeel uit.

E-mail marketing

Er zijn een aantal strategieën die je bijna overal ziet terugkomen. Het aanleggen van een email lijst is iets wat een ieder dan ook adviseert. Mensen op een email lijst kan je namelijk makkelijk bereiken, zonder dat het je iets kost. Daarnaast is het ook een gegeven dat een potentiële klant jouw dienst of product meermalen dient te hebben gezien alvorens zij tot aankoop overgaan. Hiervoor is email marketing weer de aangewezen methode.

Wel is het zo dat het lastigere en lastiger wordt om mensen zich te laten inschrijven op e-mail lijsten. Inmiddels werkt bijna elk bedrijf met maillijsten en sommige spammen je gewoonweg met het aantal mails dat zij versturen.

Het is dan ook van belang indien je een email lijst hebt opgebouwd, om niet onnodig veel emails te gaan versturen. Dan zullen mensen zich weer snel uitschrijven.

e-mail marketing

Ook dien je voorkomen om continue sales gerichte mails te gaan versturen. Je dient via emails waarde te verschaffen voor de lezer. Alleen op die manier voorkom je dat mensen zich direct weer uitschrijven van de e-mail lijst. 

Adverteren

Indien je veel geld uitgeeft aan advertenties, maar jouw website is niet op orde, dan is het vaak weggegooid geld. In dat geval zullen potentiële klanten nog wel op jouw website terechtkomen maar vervolgens niet overgaan tot een aankoop. En uiteindelijk draait het om kopende klanten.

Adverteren levert doorgaans snel nieuwe websitebezoekers op. Hetgeen je echter niet dient te vergeten is dat met adverteren je als het ware potentiële klanten warm dient te maken om jouw producten te kopen. 

Iemand die via Google op jouw website terecht komt, omdat hij of zij gezocht heeft op een specifieke term, heeft al interesse in hetgeen jij aanbiedt. Bij adverteren hoeft dit echter niet het geval te zijn. De conversie bij advertenties via social media valt dan ook vaak tegen. Mensen zijn nieuwsgierig maar zijn niet zo snel geneigd om daadwerkelijk iets te kopen.

Het aantal advertentiecampagnes wat uiteindelijk meer kost dan dat het oplevert zijn dan ook legio. Veel ondernemers en dan met name de startende ondernemers, denken hier gewoonweg veel te makkelijk over. Google shopping is hierop een uitzondering, omdat je dan direct adverteert richting mensen die opzoek zijn naar iets wat je aanbiedt. Dit is echter ook vrij kostbaar om te doen. Hier dien je goed rekening mee te houden in het ondernemingsplan en het benodigde startkapitaal.

Een overvloed aan online marketing experts

Inmiddels zijn er talloze experts op dit gebied. Sommige personen hiervan zijn in mijn ogen echte experts. Anderen zijn zelfbenoemde experts, die geen trackrecord kunnen overleggen. Dit maakt het niet eenvoudig om onderscheid te maken tussen de goede en slechte adviezen van verschillende online marketing specialisten.

Het aanbod van cursussen en trainingen op dit gebied rijst dan ook de pan uit. Een internet marketing bureau vinden, die jou allerlei beloften doet,  is geen enkel probleem. Maar hoe weet je of je met iemand van doen hebt die echt goed is? En daarnaast dien je jezelf ook af te vragen of je echt iemand hiervoor dient in te huren, of dat je het eigenlijk ook gewoon zelf kan doen.

Mijn aanbeveling

Een goede strategie is in mijn ogen erg belangrijk. Op die manier kan je ervoor zorgen dat verschillende elementen binnen de wereld van internet marketing elkaar versterken. 

Een goede strategie voor social media, in combinatie met een goede website en daarnaast het versturen van waardevolle mails zorgt voor een optimale internet marketing strategie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *