Minder werken

Minder werken is iets wat veel Nederlanders wel zouden willen. Je moet echter wel financieel in de gelegenheid zijn om dit te doen. Je kan minder uren gaan werken, maar dan komt er uiteindelijk ook minder geld binnen.

Hoeveel minder ga je verdienen met minder uren werken?

Vaak is het wel zo dat indien je minder uren per week gaat werken, het netto salaris dat je minder ontvangt nog geeneens zoveel minder is. Dit komt door het Nederlandse belastingsysteem. Doordat er sprake is van een progressief belastingsysteem, waarbij er gebruik gemaakt wordt van verschillende aftrekposten, is het eerste gedeelte van het salaris dat je ontvang minder belast.  Op het moment dat je meer verdient dan de bedragen van de aftrekposten, gat je meer belasting betalen.

Om een indruk te geven van het netto salaris dat je mag verwachten bij verschillende bruto salarissen, de onderstaande voorbeelden:

Bruto salarisNetto salaris
€ 2.000€ 1.767
€ 2.500€ 2.060
€ 3.000€ 2.346
€ 3.500€ 2.601

De bovenstaande bedragen zijn een indicatie. Afhankelijk van verschillende factoren kan het netto salaris net iets afwijken.

Aanvullen van het minder verdiende salaris

Wil je minder gaan werken, maar toch eenzelfde salaris behouden, dan dien je jouw salaris op een andere manier aan te vullen. Je zou er dan voor kunnen kiezen om in de vrijgekomen tijd te gaan ondernemen. 

Dit klinkt misschien als een grote stap, maar dit valt in de praktijk erg mee. Het internet biedt namelijk ongekende mogelijkheden om vrij eenvoudig als ondernemer aan de slag te gaan. En daarnaast hoef je ook bijna niks te investeren om dit werkelijkheid te maken.

Online verkopen

Zo is het verkopen via Bol.com op dit moment erg populair. Dit omdat het eigenlijk vrij eenvoudig is, je weinig hoeft te investeren waardoor je ook weer weinig risico loopt. En op die manier kan je dan vrij eenvoudig het geld dat je misloopt door minder te gaan werken terugverdienen. En daarnaast is het ook gewoon leuk om te doen.

Online promoten van producten en diensten

Maar je hoeft zelfs niks te verkopen om toch geld te verdienen via het internet. Je kan ook andermans producten gaan verkopen, om hier op die manier geld mee te verdienen.

Dit wordt affiliate marketing genoemd.

Dit is ook een vrij simpele methode, waarbij je eenvoudig het lagere salaris mee kan aanvullen.

En bij deze methode hoef je bijna helemaal niks te investeren. Meer dan een paar tientjes voor een domeinnaam en een hostingpakket gaat het niet kosten.

Minder werken extra verdienen

Hoe dien je een aanvraag in om minder te gaan werken?

Voordat je daadwerkelijk minder gaat werken, dien je dit bij jouw werkgever kenbaar te maken. Dit doe je door een officiële aanvraag in te dienen. 

De werkgever dient je uiterlijk 1 maand, voordat het nieuwe aantal uren ingaan, op jouw aanvraag te reageren. Om de werkgever de tijd te geven om te reageren, dien je jouw aanvraag minimaal 2 maanden, voordat de nieuwe uren ingaan in te dienen. 

Dit geldt ook wanneer je tijdelijk minder wilt gaan werken. Echter, in die situatie zou je dit misschien ook kunnen doen door vakantiedagen op te nemen. Op die manier hoef je geen officiële schriftelijke aanvraag in te dienen.

Let op de voorwaarden die gelden voor minder werken

Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan je dient te voldoen, om in aanmerking te komen voor een kortere werkweek. Zo dient een eerdere aanvraag langer dan 1 jaar geleden te zijn. Je kan dus slechts 1 maal per jaar een dergelijke aanvraag indienen. Hier gelden echter wel weer een paar uitzonderingen. 

Indien er zich een onverwachte situatie voordoet, die een grote impact heeft, dan geldt deze voorwaarde van 1 keer per jaar aanvragen niet. Daarnaast dien je minimaal 26 weken in dienst te zijn bij het bedrijf waar je werkt en dient dit bedrijf minimaal 10 werknemers in dienst te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *