Mindset

Het begrip mindset zie je vaak voorbij komen. Of het nu gaat om ondernemers of sporters, het is een ontzettend belangrijk begrip. Op deze pagina gaan wij dieper in op dit thema en dan name ook op het belang hiervan.

Wat is mindset nu eigenlijk?

Het Engelse begrip Mindset is in het Nederlands vrij vertaald “manier van denken”. Vanuit de psychologie is er altijd veel aandacht besteedt aan dit thema.

Nauw verbonden hieraan is het begrip self fulfilling prophecy. Dit houdt in, dat indien je op een bepaalde manier denkt, dat er dan een grote kans bestaat, dat dit gaat uitkomen. Je krijgt als het ware hetgeen je verwacht. Dit wordt mede ingegeven door het feit dat mensen zich ernaar gaan gedragen.

Wat is de impact in de praktijk?

Een simpel voorbeeld is als volgt. Heb je bijvoorbeeld een medewerker in dienst, waarvan je denkt dat hij of zij niet in staat is om een bepaald project succesvol af te ronden, dan zal je deze medewerker vanaf het begin op die manier gaan benaderen.

De medewerker zal dit voelen en zal zich onzeker gaan voelen. Met als waarschijnlijk eindresultaat dat het project niet succesvol zal zijn.

Ga je er daarentegen vanuit dat er wel succes zal zijn, dan zal dezelfde medewerker het vertrouwen voelen en hier ook naar gaan handelen. Dit met als gevolg dat de kans op succes veel groter is. Als je gaat kijken wat succesvolle ondernemers allemaal gemeen hebben, is dat zij de juiste mindset hebben.

Mindset voor medewerkers

 Zij zijn gericht op het behalen van succes, wat zij ook uitstralen in hun dagelijkse activiteiten. Alle handelingen zijn hierop gericht.

Starten als ondernemer

Starten als ondernemer is niet eenvoudig. Als je de statistieken gaat bekijken, dan is de kans dat je niet succesvol zal worden vele malen groter, dan dat je wel succes gaat behalen.

Hier is het de vraag of je jezelf hierdoor laat intimideren, of dat je ervan overtuigd bent dat jij wel bij het kleine percentage hoort dat succes gaat behalen.

Uiteraard dien je er voor jezelf 100% in te geloven dat je wel succes gaat behalen. Maar hier dien je wel eerlijk te zijn naar jezelf toe.

Het is eenvoudig om dit uit te spreken, maar geloof je het ook echt? Iets zeggen of ergens echt in geloven is een groot verschil.

De weg naar succes

Succes begint met de juiste mindset. Je dient erin te geloven. Maar dat is natuurlijk niet voldoende. Naast dat je overtuigd dient te zijn, dien je er ook alles voor te willen doen.

Dit houdt bijvoorbeeld als ondernemer zijnde ook in dat je een keer een vrij weekend dient op te geven. Of misschien zelfs een keer een vakantie over te slaan. Niks mag je tegenhouden om succesvol te zijn. Dit is een belangrijke eigenschap die een ondernemer dient te bezitten.

Het belang van coaching en/of trainingen

Coaching op dit vlak kan erg belangrijk zijn. Er zullen altijd momenten zijn als ondernemer zijnde dat je gaat twijfelen. Juist op die momenten is het erg waardevol om te kunnen terugvallen op iemand die je dan op het juiste pad houdt. Twijfel is nooit goed.

Naast coaching zijn er ook verschillende trainingen en seminars die je op dit gebied kan volgen.

Een van de meeste aansprekende seminars op dit gebied is een seminar van Tony Robbins. Of naast een seminar kan je ook voldoende video`s terugvinden op Youtube die je hierbij kunnen ondersteunen.

Coaching en training

Alleen al vanuit oogpunt van motivatie zijn dergelijke video`s of trainingen onmisbaar. Ondernemen is bijna altijd uitdagend, daarom heb je iemand nodig die jou blijft motiveren om door te zetten. Zeker voor startups is het in het begin van groot belang om te blijven geloven in jouw idee en door te zetten. Coaching kan hierbij ontzettend helpen.

De opbouw van een seminar of training

Veel van de seminars op het gebied van mindset hebben een gelijke opbouw. Je zal bijna altijd merken dat het om mensen gaat die weinig tot niks hadden. Toch hebben zij de stap genomen om te gaan ondernemer.

Hierbij hebben ze veel barrières dienen te overwinnen. Zo waren zij in het begin zo goed als failliet en diende op de vloer of of bij vrienden te slapen.

Door toch door te zetten en heilig te geloven in hetgeen waarmee zij bezig waren, zijn zij op den duur toch uitermate succesvol geworden.

Ook een aspect wat je vaak tegenkomt is dat ze eigenlijk niet beschikken over bepaalde speciale vaardigheden. Het allerbelangrijkste wat zij bezitten is de juiste mindset.

Ook bijvoorbeeld Jacko Meijaard is hiervan een goed voorbeeld. Indien je een training van hem volgt, dat hoor je ontelbare keren “ga door, geef nooit op”. Ook benadrukt hij dat hij geen hoge opleiding geniet. Dat is in mijn ogen de enige juiste mindset om echt succesvol te worden.

Blijf altijd realistisch

Een positieve mindset is van groot belang. Dit houdt echter niet in dat je altijd dient te blijven vasthouden aan het onmogelijke. Op zijn tijd een realiteitscheck is hier van belang.

Ben je bijvoorbeeld begonnen met ondernemen, dan is het van belang om periodiek de resultaten te toetsen aan het bedrijfsplan. De grote vraag is dan hoe de werkelijkheid zich verhoudt tot het opgestelde bedrijfsplan. Indien je niet hebt bereikt wat je had verwacht, dan is dit niet direct reden tot zorg. Integendeel. Dit zal bijna altijd het geval zijn.

Op dat moment is het van belang om bij te sturen. Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar het verdienmodel. Is dat bijvoorbeeld wel optimaal. Of misschien focus je jezelf niet op de juiste doelgroep en dien je deze aan te passen.

Stoppen en overnieuw beginnen

Goede ondernemers leren van hun fouten en passen hierop hun strategie en visie aan.

Op die manier wordt je steeds sterker. Er dient echter wel ruimte te zijn om aanpassingen te doen om te kunnen doorgroeien.

Indien dit niet langer het geval is, dan is het noodzakelijk om moeilijke besluiten te nemen en te stoppen met heggen je aan het doen bent. Dat hoeft echter niet in te houden dat dan het ondernemen voorgoed verleden tijd is.

Overnieuw beginnen

Met hetgeen je hebt geleerd, kan je misschien wel een nieuw plan oppakken.

Want ook hier dien je niet te vergeten, dat slechts bij uitzondering een miljonair of miljardair direct vanaf het begin succesvol is geweest. Het is bijna altijd zo, dat een eerste onderneming failliet gaat, of in ieder geval niet succesvol is. Dat is iets om je aan vast te houden.

Falen bestaat niet

Een andere belangrijke mindset is dat falen niet bestaat. Er zijn slechts weinig mensen die als ondernemer aan de slag gaan. Ook al is het als internet ondernemer via bijvoorbeeld affiliate marketing, er zijn maar weinig mensen die de stap durven zetten.

Dat jij wel die stap zet, is iets om trots op te zijn. En ook al pakt het niet zo uit zoals je gehoopt had, je hebt in ieder geval wel het lef gehad. En dat alleen is al iets om trots op te zijn.

Daarnaast leer je altijd. En leren zorgt voor persoonlijke groei. Hiervan ga je gegarandeerd in de toekomst profiteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *