Iemand die kan multitasken wordt vaak gezien als iemand die erg productief is. Maar is dit eigenlijk wel zo?
Wat is multitasken
Multitasken is het simpelweg tegelijkertijd uitvoeren van verschillende zaken. Tijdens vergaderingen zijn er altijd wel mensen bezig met hun telefoon, omdat ze andere belangrijke zaken te doen hebben. Maar denk ook aan het bellen in de auto. Eigenlijk geeft dit in mijn opinie aan, dat het begrip multitasken zeker niet altijd iets positief is.
Wanneer je bijvoorbeeld gaat daytraden, dan dien je jezelf hierop te focussen en niet tussendoor iets anders gaan doen.
Concentratie
Wanneer je iets goed wilt doen, dan dien je jezelf te concentreren. Wanneer je tegelijkertijd ook met andere zaken bezig bent, dan zal dit niet het geval zijn. Eigenlijk ga je dan twee dingen tegelijk doen, maar beide zaken niet op 100%.
Dit zal te zien zijn in de resultaten. Deze zullen niet optimaal zijn. Daarnaast is de kans ook nog eens groot, dat je in totaal meer tijd kwijt bent, dan dat je de verschillende taken na elkaar had uitgevoerd.
Wat zegt de wetenschap?
Een menselijk brein bestaat uit verschillende componenten. Zo is er sprake van een werkgeheugen en een lange termijngeheugen. Dit kan je eigenlijk vergelijken met een computer. Ook bij een computer is er sprake van een werkgeheugen en vast geheugen, in de vorm van een vaste schijf. Op het moment dat je de computer uitschakelt, zal het werkgeheugen worden gewist.
Daarnaast is het werkgeheugen veel kleiner dan het vaste geheugen. Een beetje computer heet tegenwoordig een harde schijf van minimaal 1 terabyte. Het werkgeheugen daarentegen bedraagt vaak maar uit 16 of 32 gigabyte.
Ook in het menselijk brein is het werkgeheugen kleiner. Wetenschappers beweren zelfs, dat het werkgeheugen van het menselijk brein bedoeld is om slechts 1 taak tegelijkertijd uit te voeren.
Ga je multitasken, dan vraag je eigenlijk teveel van het menselijk brein. Ook dit kan je weer vergelijken met een computer. Wanneer je teveel programma`s hebt openstaan of je werkt met een zwaar Excel bestand, dan zal de computer langzaam worden en niet langer optimaal presteren.
Combinaties die wel werken
Het is niet zo, dat je nooit twee zaken tegelijkertijd zou moeten doen. Er zijn namelijk ook dingen die je als het ware op de automatische piloot doet, waardoor deze geen of weinig invloed hebben op het werkgeheugen van het menselijk brein. Denk bijvoorbeeld aan het muziek luisteren terwijl je aan het werk bent.
Eigenlijk ben je dan ook mee twee zaken tegelijkertijd bezig, maar deze kunnen elkaar zelfs versterken. Maar ga geen taken tegelijk doen, die beiden veel van de hersenen vragen. Dan is het beter om slechts één ding tegelijkertijd te doen.
Wat is switchtasken
Bij switchtasken ga je steeds van de ene bezigheid naar de andere. Je doet verschillende taken dan wel niet exact op hetzelfde moment, de uitwerking is nagenoeg gelijk. Door continue te switchen verlies je jouw concentratie en dien je als het ware steeds opnieuw op te starten. Het continu schakelen tussen verschillende taken, zorgt ervoor dat onze hersenen extra veel energie gaan gebruiken, waardoor het resultaat niet zo zal zijn, dan dat je taken gewoon afrond en dan pas met het volgende gaat beginnen.
Indien je net bezig bent met een e mail en je gaat tussentijds even iets ander doen, dan begin je eigenlijk weer van voren af aan. Iedereen kent wel het gevoel van, waar was ik gebleven? Maak gewoon eerst af waar je mee bezig was, voordat iets nieuws gaat doen. Dit werkt het beste.
Daar zijn we echt van overtuigd. Bij het boek over de 4 urige werkweek zal je dit ook teruglezen.
In de praktijk kan dit best lastig zijn. Indien iemand naar jou toekomt met een dringende vraag, dan zou je eigenlijk dienen te zeggen, dat je daar later op terugkomt. Echter, de meeste mensen zullen dan toch direct met de andere dringende taak aan de slag gaan. Voordat je het weet ben je dan al aan het switchtasken. Het is gewoonweg ontzettend lastig, om tegen collega`s te zeggen dat zij even moeten wachten. Indien je dit echter wel doet, dan zal iedereen beter af zijn.
Een praktische tip
Iets wat ik mezelf heb aangeleerd en wat mij heel erg geholpen heeft, is het maken van een to-do lijst. Als je iets moet doen, maar je doet het niet direct, dan blijft dit in het geheugen doorwerken. Dit werkt erg verstorend. Als je bijvoorbeeld ook kijkt naar de anti productiviteit training, dan is het van belang, dat alles wat verstorend werkt, dat je dat uitsluit.
Door iets op een lijst te zetten, waar je ook echt mee aan het werk gaat, dan voorkom je dit. Je weet dat alles wat je moet staat genoteerd, waardoor je er niet continu aan zal denken. Zo voorkom je ook dat je twee taken tegelijkertijd gaat uitvoeren. Je focust je eerst op de ene taak en pas nadat deze is afgerond, begin je pas met het volgende. Bovendien werkt het afwerken van lijstjes erg productief. Daarnaast geeft het ook gewoon een goed gevoel, als je weer iets kunt afvinken op deze lijst.
Kunnen vrouwen beter multitasken?
Er wordt vaak beweerd dat vrouwen beter zijn in het multitasken. Dit zou komen, doordat de hersenen van vrouwen anders zijn opgebouwd. Er bestaat dus wel degelijk een wetenschappelijke onderbouwing voor deze bewering. De hersenen van vrouwen gebruiken minder energie, waardoor het mogelijk wordt, om meerdere taken naast elkaar uit te voeren. Wel is het zo dat elk mens anders in elkaar steekt, dus dit zal bij de ene vrouw meer tot uiting komen dan bij een andere vrouw. Daarnaast zal ook voor vrouwen meerdere dingen tegelijk doen, niet leiden tot optimale resultaten.