Negatieve mensen

De meeste mensen hebben weleens iets te klagen. Dit zit nu eenmaal in de mens. Je hebt echter ook negatieve mensen, die als het ware negatieve energie uitstralen. Het is van belang om ervoor te zorgen dat deze mensen geen invloed op jou hebben. Dit is echter niet altijd eenvoudig.

Invloed van negatieve mensen

Wanneer je negatief denkt in plaats van positief, dan zal je niet goed presteren. Je zult dan in problemen gaan denken in plaats van oplossingen. Dit zorgt ervoor dat je niet verder komt in het leven.

Stel je wilt als ondernemer aan de slag gaan. Dan komt er veel op jouw pad. Wanneer je alles als probleem ervaart, dan zal het er nooit van komen. Zie je het daarentegen als een uitdaging die je aan wilt gaan, dan zal je wel succes gaan behalen. 

Stel dat je jouw plannen deelt met iemand die erg negatief is, dan zal deze persoon direct jouw energie negatief beïnvloeden. Hij of zij zal jou gaan vertellen, waarom het niet gaat werken. Kritisch zijn is een goede eigenschap. Dit is echter iets heel anders dan negatief zijn.

Kritisch is iemand die aangeeft dat je ergens goed over na moet denken, of dat je bijvoorbeeld een goed marktonderzoek zou moeten uitvoeren. Een negatief persoon zegt gewoon; Dit wordt niks. Daar kan je verder ook niks mee. 

Jezelf beschermen tegen negatieve energie

Afhankelijk van de situatie heb je verschillende mogelijkheden om jezelf te beschermen tegen negatieve mensen. De relatie tot de persoon die de negatieve energie uitstraalt, is echter van groot belang. 

In sommige situaties zal je gewoon moeten leren om hiermee om te gaan. In andere situaties heb je ook de keuze om de negatieve persoon uit jouw leven te verbannen. Ook al vraagt dit vaak om rigoureuze stappen. 

Familie

Wanneer een negatief persoon zich in jouw familie bevindt, dan is het lastig om hier afstand van te houden.

In een dergelijk geval dien je jezelf hierdoor niet te laten beïnvloeden. Vaak is het ook verstandig om niet in discussie te gaan met dergelijke mensen. 

Jezelf beschermen tegen negatieve mensen is eigenlijk de enige manier om hiermee om te gaan. Of je dient wel een heel erg drastische stap te nemen en de banden te verbreken. Persoonlijk zou ik dit echter niet aanraden en hier heel goed over nadenken alvorens de stap te zetten.

Negatieve mensen familie

Collega`s

Ook bij collega`s is het vaak lastig om afstand te nemen. Je wordt min of meer gedwongen om met hen samen te werken. Dit kan grote invloed hebben, wanneer je jezelf hier niet tegen wapent. Mensen die alleen maar in problemen denken kunnen grote invloed op jou hebben.

Wanneer je ziet dat het je echt gaat beïnvloeden, dan kan je dit aankaarten bij een vertrouwenspersoon of jouw manager. In het geval dat het om jouw manager gaat, dan wordt het erg lastig. Je kunt dan nog steeds een vertrouwenspersoon aanspreken. In de praktijk zal het dan echter verstandig zijn om gewoon op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Wacht hier niet te lang mee. Op het moment dat je merkt dat het jou echt gaat beïnvloeden, dan ben je al te laat. Het is dan beter, om in een eerder stadium de beslissing om op zoek te gaan naar een andere baan, te nemen.

Vrienden

De negatieve energie van mensen heb je echt niet nodig. Wel dien je onderscheid te maken tussen structureel en incidenteel. Iedereen heeft wel een keer een periode dat je niet goed in jouw vel zit. In een dergelijke situatie zou je een vriend juist moeten helpen om weer uit die moeilijke periode te komen. Positieve mensen kunnen in een dergelijke situatie van groot belang zijn

Anders wordt het wanneer het om een structureel negatieve persoon gaat. In een dergelijke situatie wordt het bijna onmogelijk om een dergelijke persoon te beïnvloeden.

Je dient jezelf dan af te vragen of je wel verder wilt met de vriendschap. Zolang het op jouw energie geen invloed heeft, dan is dit geen probleem. Op het moment dat dit wel het geval is, dan dien je dit gewoon te overwegen. Hoe moeilijk dit ook is.

Succesvolle ondernemers

Negatieve mensen zijn bijna nooit negatieve mensen. Ondernemers zijn bijna altijd positief ingestelde mensen. Een probleem zien zij als een uitdaging. Door dit op te lossen zullen zij alleen maar beter worden. Dit bevordert namelijk de persoonlijke ontwikkeling van mensen.

Sommige mensen hebben ook een hoge mate van jaloezie. Ook dit kan zich vertalen in negatieve energie. Dit hebben we allemaal wel een beetje. Wanneer iemand anders succesvol is en jij niet, dan is dit soms best een lastige situatie. 

De oplossing is echter simpel. Zorg dat jezelf ook succesvol wordt. Dit heb je grotendeels in eigen hand. Jij bent degene die bepaalt wat je gaat doen in jouw eigen leven. Positieve energie is hierbij van enorm belang. Dat is een belangrijke eigenschap van een ondernemer.

Succesvolle ondernemers

Hoe om te gaan met negatieve mensen

Heb je geen keuze en dien je toch om te gaan met mensen met negatieve energie? Dan zijn er een aantal tactieken die je zou kunnen toepassen.

Zorg zelf voor positiviteit

Wanneer jezelf positiviteit uitstraalt, dan kun je de negativiteit van een ander afzwakken. Idealiter doe je dit al voordat de andere persoon kan beginnen met zijn negativiteit. 

Je dient dit vervolgens vol te houden, zodat je de andere persoon als het ware niet de kans geeft om zijn negativiteit te spuien.

Confronteren

Je kunt de ander ook als het ware een spiegel voorhouden en vervolgens vertellen wat dit met jou doet. En ook wat dit met de andere persoon doet. Dat negativiteit je niet verder gaat helpen. Integendeel, het zal leiden tot stress en op den duur zelfs gevolgen hebben voor de gezondheid.

Je kunt ook vragen waar de negativiteit vandaan komt en op die manier de persoon misschien wel helpen om hier overheen te komen.  

Groepsverband creëren

Je kunt ook verzoeken om ervoor te zorgen dat er altijd andere mensen bij zijn, wanneer je afspreekt met negatieve mensen. Hierdoor zal de negatieve persoon als het ware alleen komen te staan, waardoor de kans groot is dat hij of zij zijn negativiteit achterwege zal laten.

Omgaan met negatieve mensen is niet altijd eenvoudig. Teveel negatieve mensen om je heen zal je echt negatief beïnvloeden. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *