Ondernemingsplan laten maken

Elke startende ondernemer zou een ondernemingsplan moeten hebben. Of je deze nu zelf maakt of laat maken, het is in mijn ogen onmisbaar.

Wanneer je een onderneming start, dan heb je zelf een idee wat betreft jouw onderneming. Dit houdt in mijn ogen dan ook in, dat jezelf al heel veel informatie bezit wat cruciaal is voor jouw ondernemingsplan.

Voor elke onderneming zou je dienen te beginnen met het opstellen van een ondernemingsplan. Ook als je bijvoorbeeld aan de slag gaat als online verkoper

Een ondernemingsplan laten maken of zelf doen

In mijn opinie zou ik dit nooit helemaal door iemand anders laten doen. Daarentegen is het wel verstandig om het advies van een expert te vragen. Maar laat een expert niet hele plan vanaf het begin voor jou schrijven.

Zij weten niet precies wat jouw idee is. En het is meer dan waarschijnlijk dat je er zelf al behoorlijk wat tijd over nagedacht hebt. En dat is de basis voor jouw ondernemingsplan.

Onderdelen van een ondernemingsplan

Er zijn verschillende templates die gebruikt worden voor een ondernemingsplan. In mijn opinie zijn de volgende onderdelen echter onmisbaar:

  • Een marktonderzoek
  • Concurrentieanalyse
  • Een projectie van de winst & verliesrekening
  • Cashflow overzicht
Ondernemingsplan laten maken checklist

Het marktonderzoek

Voor een marktonderzoek kan je een bureau inhuren die dit voor jou dit. Het hang echer van het plan af of dit noodzakelijk is. Daarnaast is dit over het algemeen ontzettend kostbaar. 

Je kan zelf via internet al veel informatie vinden. Daarnaast kan je ook bijvoorbeeld social media gebruiken om een paar vragen te stellen.

Concurrentieanalyse

Wie zijn jouw concurrenten? Dit dien je gewoonweg weten. En daarnaast nog wel het allerbelangrijkste, hoe ga jij jezelf onderscheiden? 

Ben je goedkoper, lever je meer kwaliteit ga je de allerbeste service leveren? Je zult je toch ergens moeten onderscheiden om een goede kans van slagen te hebben. Potentiële klanten dien je te overtuigen om bij jou klant te worden.

De winst- en verliesrekening

Dit is niet altijd eenvoudig en hier is het misschien raadzaam om een expert in te huren. Dit overzicht geeft echter wel een goed inzicht wat betreft de kans van slagen. 

Begin je bijvoorbeeld een restaurant, dan is het absoluut noodzakelijk om te weten hoeveel klanten je nodig hebt om het restaurant rendabel te maken. 

Hier zul je echter wel aannames dienen maken. Wat geeft een klant gemiddeld uit, hoeveel klanten komen terug en hoe vaak? Dat zijn kritische punten  voor het slagen van jouw onderneming, maar niet altijd even gemakkelijk om hier een goede inschatting te maken.

Cashflow

Voor vooral een startende ondernemer is dit essentieel. Dit geeft inzicht in hoeveel geld er nodig is om de onderneming te runnen. Aangezien een nieuwe onderneming vaak niet direct winstgevend is, dien je ervoor te zorgen dat er voldoende cash aanwezig is om de onderneming draaiende te houden.

Kom je erachter dat je niet over de financiële middelen beschikt om dit te doen en je moet daardoor geld gaan lenen, dan is dit ontzettend duur. Daarom is het een must om hier vanaf het begin af aan een goed inzicht in te hebben. Een bank of investeerders zijn terughoudend met het verstrekken van kredieten aan startende ondernemingen.

Een goed ondernemingsplan geeft aan hoeveel geld er benodigd is om de onderneming op te zetten en draaiende te houden.

Een ondernemingsplan hoeft geen boekwerk te zijn

In mijn ogen is het ondernemingsplan een handvat voor jouw onderneming. Dit hoeft echter geen boekwerk te zijn. Het is veel belangrijker dat het praktisch en uitvoerbaar is. 

Werk je ondernemingsplan van tijd tot tijd bij

De kans dat wanneer je jouw onderneming start alles exact zo uitkomt, zoals je in jouw ondernemingsplan hebt beschreven is zeer klein. Dat gaat gewoonweg niet gebeuren. Maar dat is mijn ogen ook helemaal niet erg.

Wat ik persoonlijk het belangrijkste vindt van een ondernemersplan is dat dit het handvat voor jouw onderneming is. En deze moet je gewoon van tijd tot tijd aanpassen aan de realiteit. 

Het is een kenmerk van een ondernemingsplan dat je behoorlijk wat aannames moet maken. Sommige zaken weet je gewoonweg niet en deze moet je dus zo realistisch mogelijk inschatten. 

Wanneer je echter jouw onderneming bent gestart, zal je steeds meer informatie krijgen op basis waarvan je jouw aannames kan verbeteren.

En op basis daarvan zou ik het ondernemingsplan dan gaan bijwerken. Op die manier zie je wat de vernieuwde aannames voor jouw onderneming betekenen.

Mijn advies

Begin gewoon zelf met je ondernemersplan. Alles informatie en ideeën die je hebt, kan je gewoon in bijvoorbeeld een excel spreadsheet zetten.

Is dit niet iets waar je veel ervaring mee hebt, dan kan je nadat jezelf een opzet hebt gemaak op dat punt een expert inhuren die jou verder helpt. Maar eventueel kan je ook gewoon een vriend of familielid eens vragen om hier naar te kijken.

Heb je wel ervaring of weet je hoe dit werkt, dan zou ik ook in die situatie een second opinion vragen.

Maar dan om jouw plannen te verifiëren. Het gebeurd nogal eens dat iemand die een onderneming wil starten, te optimistisch is of gewoon bepaalde zaken over het hoofd ziet. 

Iemand die hier kritisch naar kijkt kan je veel ellende voorkomen. En als jezelf al het voorbereidende werk hebt gedaan, dan hoeft dit ook niet zoveel te kosten

Wil je een volledig ondernemingsplan laten maken, dan wordt dit wel een kostbare aangelegenheid. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *