Remote werken

Remote werken heeft tijdens de corona pandemie een sterke vlucht genomen. Zowel werknemers als werkgevers zien hiervan de voordelen. Wel zijn er steeds meer bedrijven die toch weer teruggaan naar de oude situatie. Of dat slim is, dat valt in mijn opinie lastig te zeggen.

Wat is remote werken?

Remote werken is simpelweg werken vanaf een andere locatie, dan de locatie waar de werkgever zich bevindt. DIt kan zijn vanuit huis, maar kan ook een andere plek zijn. Zo zou je ook remote kunnen werken in het buitenland voor een werkgever in Nederland.

Elon Musk

Elon Musk is erg stellig. Iedereen dient weer gewoon naar kantoor te komen om zijn werk te doen. In zijn opinie is de productiviteit van werknemers lager wanneer zij vanuit huis werken. Een studie uitgevoerd door Qatalog and GitLab onderschrijft zijn punt. Uit deze studie komt naar voren, dat mensen die volledig vanuit huis werken, ongeveer 5,5 uur per week aan andere zaken besteden. En dan met name aan digital presenteeism.

Elon Musk is zoals we hem kennen een hardliner. Je komt terug naar kantoor, of je kan op zoek naar een andere baan.

Zelf ben ik van mening dat de conclusie van Qatalog and GitLab eenzijdig is. Ook iemand die volledig vanuit een kantooromgeving werkt, is niet 40 uur per week productief. Ook op werkplekken wordt er tijd besteed aan andere zaken. Een privégesprek met een collega, tijd op social media doorbrengen, komt ook gewoon op kantoor voor. 

Remote werken Elon Musk

En in principe is daar ook niks op tegen, zolang het maar binnen de perken blijft. Het is nu eenmaal onmogelijk om 8 uur per dag volledig geconcentreerd achter elkaar door te werken. Zo zit de mens nu eenmaal niet in elkaar.

Productiviteit staat voorop

Waar het in mijn opinie om draait, is hetgeen er uiteindelijk geleverd wordt. Is iemand in de tijd dat hij echt actief aan het werk is, productiever wanneer hij of zij af en toe ook even iets anders doet, dan kan het eindresultaat zelfs beter zijn. Simpelweg gesteld, iemand die 6 uur per dag 100% levert, is productiever dan iemand die 8 uur per dag op 60% levert.

In mijn opinie wordt er nog teveel gekeken naar het 40 uur aanwezig zijn. Er zou veel meer moeten worden gestuurd op het leveren van resultaten. Hoe je dit doet is eigenlijk van ondergeschikt belang.

Wetgeving

De wetgeving schuift op naar de mogelijkheid om thuis te werken. Nu kan thuiswerken alleen nog worden geweigerd, wanneer daar dringende redenen voor bestaan.

Wel zijn er uitzonderingen voor kleinere bedrijven, maximaal 10 medewerkers en dien je minimaal 6 maanden in dienst te zijn. Een belangrijk punt is dat de bewijslast bij de werkgever ligt. Wordt jouw verzoek afgewezen? Dan dient de werkgever aan te tonen waarom dit niet mogelijk zou zijn.

Deze aangepaste wetgeving vanuit Den Haag, zou ervoor kunnen zorgen dat remote werken in Nederland steeds meer gemeengoed wordt.

Wetgeving

Voordelen voor bedrijven

Voordelen van remote werken voor bedrijven is dat zij eenvoudiger aan personeel kunnen komen. Afstand speelt een minder belangrijke rol. Wanneer je bijvoorbeeld slechts 1 keer per week op kantoor hoeft te verschijnen, dan ben je eerder geneigd om een grotere afstand te overbruggen.

Wanneer de werkzaamheden helemaal remote worden uitgevoerd, dan zou je zelfs arbeidskrachten uit het buitenland kunnen inzetten. Niet alleen wordt dan de pool van personeel nog groter, wellicht kan je dan ook nog besparen op de loonkosten.

Remote werken en vacatures in Nederland

In Nederland zie je met name de hybride oplossingen voorbij komen. Hierbij dien je slechts beperkt op kantoor te verschijnen. Geheel remote is dit ook weer niet. In principe  vind ik dit een prima oplossing. Het is ook belangrijk dat je contact met collega`s onderhoudt. 

Wanneer je alleen vanuit huis werkt, dan wordt dit lastig. Vacatures waarbij je geheel remote kunt werken, komen daarentegen in Nederland nog maar beperkt voor. 

Werken vanuit het buitenland

In principe zou locatie niet uit moeten maken. Dus ook werken vanuit het buitenland zou geen probleem moeten zijn. Dit zou het mogelijk moeten maken om als digital nomad aan de slag te gaan. Echter, op dit gebied zijn bedrijven nog steeds terughoudend. 

Locatie onafhankelijk werken vraagt vaak nog wel, dat je dan wel niet elke dag naar kantoor hoeft te komen, maar toch wel minimaal een dag per week op kantoor zal moeten werken. Wanneer je dan bijvoorbeeld vanuit Zuid Afrika woont, dan wordt dit erg lastig. De kans dat een bedrijf jou daar zal laten werken is dan ook erg klein.

Volledige vrijheid

Om te genieten van volledige vrijheid, zal je toch als ondernemer aan de slag moeten gaan. Wanneer je dit doet als online ondernemer, dan is werken op afstand geen probleem. Zolang je maar toegang tot het internet hebt. 

Affiliate marketing is bijvoorbeeld een dergelijke methode. Daarbij maakt het in zijn geheel niet uit, waar je jezelf bevindt. 

Volledige vrijheid

Vacatures zoeken

Remote vacatures zijn te vinden op specifieke websites. Je kunt hierbij denken aan websites zoals Fiverr en Upwork. Bij deze websites maakt het niet uit waar je jezelf bevindt. Het aantal vacatures dat je op deze websites kunt vinden is erg groot.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Persoonlijk denk ik dat we pas aan het begin staan van het tijdperk van remote werken. Bedrijven zullen steeds meer gedwongen worden om dit toe te staan. Veel mensen hebben aangegeven dat deze mogelijkheid belangrijk is om te kiezen voor een werkgever. Zeker in de tijden van schaarste op de arbeidsmarkt zal je als werkgever flexibel dienen te zijn.

Maar er zijn zeer zeker ook voordelen voor werkgevers. Alleen zijn niet alle werkgevers hier nog van doordrongen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *