Review websites Nederland

Review websites Nederland

Het aantal review websites in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Hierbij dien je review websites waar gebruikers of klanten hun review achterlaten te onderscheiden van websites die zelf reviews schrijven.

Review website of affiliate website?

Het is van tevoren goed om te beseffen op wat voor een website je terecht bent gekomen. Is het een website zoals Trustpilot of klantenvertellen, waarbij echte gebruikers hun mening achterlaten? 

Of is het een website waarbij er een bepaald product of dienst wordt beoordeeld, waarbij je dat product of dienst via de website ook direct kan kopen? In het tweede geval zie je vaak dat de beoordeling positiever zal zijn, omdat er een belang is dat het product wordt verkocht.

Affiliate marketing websites

Veel review websites in Nederland zijn eigenlijk affiliate websites. Door reviews te schrijven over een product of dienst proberen de eigenaren van de websites op die manier iets te verkopen. 

Hierbij heb je dan weer het onderscheidt tussen serieuze websites, die echt goede adviezen geven en websites die er enkel en alleen op gericht zijn om iets te verkopen. In dat geval heb je een grote kans dat een review onevenredig positief is.

Wat is affiliate marketing nu eigenlijk?

Affiliate marketing is het promoten van producten of diensten van iemand anders, waarbij je bij een verkoop een commissie ontvangt. Dit is op dit moment een erg populaire vorm van online geld verdienen. En waarom dat goed te begrijpen is, kan je op onze website teruglezen. Met deze methode kan je eenvoudig thuis geld verdienen.

Je hoeft namelijk zelf geen producten of dergelijke te versturen, wat wel het geval is als je een webshop begint. Eigenlijk is elke verkoop die je realiseert 100% winst. Je hebt wel een aantal kosten, zoals het onderhoud van een website en een hostingpakket, maar deze kosten zijn te verwaarlozen.

Dan praat je over misschien 100€ per jaar. Geld verdienen met affiliate marketing is daarom erg populair.

Reviews en affiliate marketing

De kwaliteit van een review

Affiliate marketing is uitermate geschikt om toe te passen op een review website. Door een product of dienst kritisch te beoordelen, verschaf je mensen meer informatie over het desbetreffende product of dienst. 

Als deze informatie goed is en daarnaast  ook onafhankelijk, dan heb je een grote kans dat de website bezoeker overgaat tot de aankoop van hetgeen je aan een review hebt onderworpen. De websitebezoeker is namelijk al op zoek naar dat product. Anders gaan zij geen review lezen. 

Het valt of staat dan wel bij de kwaliteit van de informatie die je verstrekt. Veel review websites in Nederland voldoen daar in mijn ogen niet aan. Het zijn vaak meer verkooppraatjes dan een echte onafhankelijke en eerlijke review. 

Dit wordt ingegeven door de achterliggende reden om een verkoop te realiseren. Vanuit dat oogpunt ga je dan geen al te kritische blik werpen op hetgeen je probeert te verkopen.

Lange termijn strategie

Persoonlijk sta ik niet achter die manier van werken. Uiteindelijk ben ik ook van mening, dat wanneer je eerlijk en kritisch bent, je op lange termijn meer resultaat zult boeken. Dit is een beter verdienmodel.

Websitebezoekers zullen hetgeen je schrijft dan meer vertrouwen dan in het geval dat je alles maar promoot en schrijft hoe fantastisch iets is.

Reviews van gebruikers en klanten

Andere review websites in Nederland zijn bijvoorbeeld Trustpilot en Klantenvertellen.

Hier kunnen klanten of gebruikers hun beoordelingen achterlaten. Vaak levert dit zeer waardevolle informatie op voor potentiële nieuwe klanten. 

Wel is het in mijn opinie zo, dat positieve reviews minder snel worden achtergelaten dan negatieve reviews. Als je iets koopt en het voldoet aan jouw verwachtingen, dan zal je minder snel geneigd zijn om een review achter te laten, dan wanneer je niet tevreden bent. 

Review websites Nederland

Waarom schrijven mensen negatieve reviews?

Wanneer je niet tevreden bent, dan ben je waarschijnlijk boos en wil je dat aan de wereld laten weten. Een negatieve review wordt hierdoor vaak gebruikt om frustraties te uiten. Dit is mijn inziens wel een beetje het nadeel van online reviews.

Daarnaast kunnen mensen ook vaak onredelijk zijn in hetgeen zij verwachten. Als bijvoorbeeld door hevige sneeuwval iets later dan gepland wordt geleverd, dan is dat alsnog een reden voor een negatieve review.

Trustpilot raadplegen voordat je iets koopt

Het raadplegen van reviews via bijvoorbeeld Trustpilot, voor het doen van online aankopen, is in onze ogen altijd verstandig. Zeker indien je iets gaat kopen bij een website waar je nog niet eerder iets gekocht hebt. 

Het aantal malafide websites neemt namelijk alsmaar toe. Daarom zou ik persoonlijk altijd even opzoek gaan naar online reviews. Dit kan bij review websites in Nederland.

Des te grotere de aankoop des te belangrijker dit wordt. Wanneer je iets hebt gekocht en er blijkt iets niet in orde te zijn met de website waar je dit gekocht hebt, dan zal het lastig worden om jouw geld terug te krijgen. Dergelijke websites zijn in dergelijke situaties vaak onbereikbaar. Of zijn zelfs weer snel verdwenen. 

Webshops komen en gaan

Dit is ook iets wat je vaker en vaker tegenkomt. Er wordt een webshop gelanceerd en die is binnen korte tijd weer verdwenen.

In de tussentijd worden mensen dan opgelicht. Of je krijgt niks geleverd of het komt niet overeen met hetgeen je hebt besteld. 

Zolang mensen via dergelijke websites blijven kopen. zonder eerst even onderzoek te doen naar de betrouwbaarheid van dergelijke websites. dan zal dit alleen maar toenemen. Pas wanneer mensen stoppen met kopen via dergelijke websites, zullen dergelijke verachtelijke praktijken stoppen.

Webshops

Andere bronnen raadplegen naast Nederlandse review websites

Voordat je iets gaat kopen zou je bijvoorbeeld ook eerst eens een e mail kunnen sturen. Dan kan je bekijken of de klantenservice van de website jouw e mail op een goede en snelle manier beantwoorden. Dit geeft extra informatie omtrent de betrouwbaarheid van een website.

Daarnaast kan je ook opzoek gaan naar een telefoonnummer en even bellen. Dit om te controleren dat het om een echt telefoonnummer gaat, welke ook goed te bereiken is.

Het interpreteren van online reviews

Het doornemen van reviews vraagt dat je meerdere reviews bekijkt, om zodoende een goed beeld te krijg. Als veel mensen hetzelfde zeggen, dan zit er uiteraard een kern van waarheid in. Hiervoor is het wel noodzakelijk om goed door de reviews heen te lezen. Is het slechts 1 persoon uit vele reviews die iets beweerd, dan wordt de waarde van die mening minder. 

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld bij Tripadvisor. Soms kunnen mensen een hotel erg negatief beoordelen door een bepaalde gebeurtenis, wat eigenlijk voor de algemene beoordeling helemaal niet zo relevant is. Het is verstandig hier rekening mee te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *