Als startende ondernemer heb je een startkapitaal nodig. Om een bedrijf te starten kan je nu eenmaal niet zonder. Maar hoe kom je aan dit geld, zodat je jouw dromen werkelijkheid kan laten worden.
Inhoudsopgave
Hoeveel geld heb je nodig?
Voordat je daadwerkelijk op zoek gaat naar een startkapitaal voor jouw bedrijf, dien je eerst helder te hebben hoeveel geld je nu echt nodig hebt. Hierbij dien je er ook vanuit te gaan dat je een aanvangsperiode dient te door te komen, waarbij hoogstwaarschijnlijk de kosten hoger zullen zijn dan de opbrengsten. Elke onderneming heeft nu eenmaal een aanvangsperiode nodig.
Ga je online ondernemen, bijvoorbeeld door online te verkopen, dan zal je minder kapitaal nodig hebben dan dat je een fysieke winkel of restaurant gaat beginnen. Degelijke ondernemingen hebben nu eenmaal meer startkapitaal nodig.
Zorg voor een goed ondernemingsplan
Om duidelijk te krijgen hoeveel startkapitaal je nodig hebt, is een goed ondernemingsplan onmisbaar. Deze dien je eerst op te stellen, voordat je daadwerkelijk op zoek gaat naar geld.
Bij het opstellen van het ondernemingsplan kan je ook overwegen om bepaalde zaken die je nodig hebt, te verkrijgen via een financial lease constructie. In dat geval dien je niet direct het hele bedrag voor de aanschaf op tafel te leggen. Het duidelijk beschrijven van het verdienmodel is ook een must om kapitaal te kunnen aantrekken.
Hoe kan je aan een startkapitaal komen?
Hieronder hebben we verschillende mogelijkheden weergegeven waardoor je aan een startkapitaal kan komen. Elke methode heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. Welke methode ga jij kiezen? Of misschien wel een combinatie van de verschillende opties?
1. Sparen
In onze opinie is sparen de beste optie. Want indien je geld gaat lenen, dan kost dit geld. Dit zal direct de operationele kosten van jouw onderneming doen laten stijgen.
Het hangt natuurlijk wel af van het startkapitaal dat je nodig hebt, of dit realistisch is.
Heb je een bedrag nodig van 10,000€, dan is het wel mogelijk om dit bij elkaar te sparen. Heb je echter honderdduizenden euro`s nodig, dan wordt het een onmogelijke opgave om dit bij elkaar te sparen.
Maar zelfs in dat geval is het verstandig om toch zelf een kapitaal bij elkaar te sparen en dat in te brengen in jouw onderneming. Investeerders zien namelijk graag dat je ook eigen kapitaal hebt ingebracht bij een startende onderneming.
Dit wordt gezien als een signaal dat je jouw onderneming serieus neemt en niet alleen wilt ondernemen met het geld van anderen.
2. Lenen van familie of vrienden
Heb je een goed idee? Dan kan je ook aankloppen bij vrienden of familieleden om te vragen of zij jou geld willen lenen om op die manier jouw onderneming te starten.
Hier geldt echter hetzelfde als bij sparen. Voor de hele grote bedragen gaat dit niet werken.
Daarnaast dien je goed doordrongen te zijn van het feit dat ondernemen altijd risico met zich meebrengt. In het geval dat jouw onderneming niet succesvol is, dan kan het zomaar zijn dat je het geleende geld van jouw familieleden of vrienden kwijtraakt. En dat is iets wat je natuurlijk absoluut dient te voorkomen.
Het is dan ook noodzaak om jouw vrienden of familieleden goed op de hoogte te stellen van de risico`s. Er is altijd een kans dat zij hun geld niet meer terugzien.
3. Een lening afsluiten bij een bank
Voor startende ondernemers is een startkapitaal lenen via een bank een grote uitdaging.
Je zal bijna altijd een onderpand dienen in te brengen om voor een lening in aanmerking te komen.
Want zoals al eerder aangegeven, ondernemen brengt altijd risico met zich mee. En als er een ding is waar banken niet van houden is het risico.
Je zou het gewoon eens kunnen proberen bij de bank waar jij jouw zakelijke rekening hebt lopen. Nee heb je en ja kun je krijgen.
Vaak zie je dat een dergelijke lening wordt verstrekt op basis van een onderpand, wat bijvoorbeeld een woonhuis is. Dit is dan weer erg risicovol voor jezelf. Want mocht jouw onderneming niet slagen, dan loop je het risico dat je jouw huis kwijtraakt.
Als je in staat bent jaarcijfers te overleggen, waaruit blijkt dat jouw onderneming wel degelijk succesvol is, dan wordt het veel gemakkelijker om een lening te verkrijgen via een bank. In onze opinie is het dan ook verstandiger om pas in een later stadium bij een bank aan te kloppen voor een lening.
4. Geld ophalen via crowdfunding
Crowdfunding wordt steeds populairder. Er zijn meer mensen die een klein bedrag in een startup willen investeren, dan direct grote bedragen ter beschikking te willen stellen.
Er zijn inmiddels honderden crowdfunding websites waar je terecht kunt voor een startkapitaal.
De mensen die investeren in crowdfunding verwachten echter wel een behoorlijk rendement. Dit omdat het risicovolle investeringen zijn. Is het te verwachte rendement niet hoog genoeg, dan zullen mensen niet instappen.
Voor een startende ondernemer is het dan erg belangrijk om een goed businessplan te hebben. Alleen als je jouw businessplan goed voor elkaar hebt, heb je een goede kans om aan een startkapitaal te komen via crowdfunding.
5. Investeerders zoeken
Je kan ook op zoek gaan naar investeerders. Hierbij dien je jezelf wel te realiseren dat investeerders hoge rendementen willen behalen. Omdat slechts een beperkt percentage van de investeringen echt succesvol zijn, dienen zij via de succesvolle investeringen een hoog rendement te behalen, om zodoende de mislukte projecten te compenseren.
Investeerders kunnen jou geld lenen, maar kunnen ook kapitaal verstrekken in ruil voor een aandeel in jouw onderneming. In dat geval praat je over business angels. Deze business angels zullen echter niet zoveel interesse hebben om te investeren in een winkel op de hoek.
Deze groep investeerders denkt groot. Je dient met een plan te komen waarmee je een miljoenenbusiness kunt opbouwen.
6. Een partner zoeken
Je kan ook op zoek gaan naar iemand die samen met jou een onderneming wilt starten. Op die manier kun je het startkapitaal vergroten. Bij het zoeken van een partner dien je echter wel erg voorzichtig te zijn. Je dient een persoon volledig te kunnen vertrouwen alvorens een partnerschap aan te gaan.
Daarnaast dien je dan ook goede afspraken te maken over wie wat gaat doen. In de praktijk zie je nog wel eens onenigheid ontstaan, omdat de ene partner er meer energie en geld in stopt dan de andere partner. Dit is een garantie voor problemen en ruzies binnen een partnerschap.
7. Onderzoek de mogelijkheid voor subsidie
Je zal verstelt staan wat de mogelijkheden zijn om een subsidie te verkrijgen. Vooral als jouw onderneming gericht is op het verduurzamen van de wereld of het gezonder maken van de bevolking, dan bestaat er een gerede kans om een subsidie aan te vragen. En de bedragen die als subsidie worden verstrekt kunnen best behoorlijk oplopen.
Misschien niet voldoende om aan gehele benodigde startkapitaal te komen, maar in ieder geval zal het je een aardig eind op weg helpen.