startup

Een startup is letterlijk genomen een startende onderneming. Echter, niet alle startende bedrijven worden als startup gezien. Een startup wordt gekenmerkt door het innovatieve karakter. Daarnaast is het ook een onderneming die wordt geacht sterk te kunnen groeien, waarbij technologie een belangrijke rol speelt.

Wat is een startup nu eigenlijk?

Wat een belangrijk kenmerk is van een startup, is de mogelijkheid om te groeien. Het idee wat in de praktijk wordt gebracht dient schaalbaar te zijn. 

Dit wordt ingegeven door het feit dat startups bijna altijd op zoek gaan naar een externe financiering. Investeerders zijn alleen geïnteresseerd in ondernemingen met een groot groeipotentieel. Zij zijn eigenlijk allemaal op zoek naar de nieuwe AIRBNB of Uber. Een bedrijf op de hoek zal daarom niet interessant zijn voor bijvoorbeeld angel investors.

Hoe kom je aan kapitaal als startende ondernemer?

Venture capital is een financiering die wordt verstrekt om een bedrijf te laten groeien. Vaak worden dit soort financieringen al in vroeg stadium verstrekt. 

Vaak zelfs nog voordat er sprake is van omzet of winst. 

Venture capitalists verstrekken dan ook financieringen die een hoog risico inhouden. Veel van de startende ondernemingen redden het namelijk niet.

Zij hanteren dan ook de redenering dat een investering die succesvol is, ook extreem succesvol dient te zijn, om zodoende de projecten die niet succesvol zijn te compenseren.

venture capital

Het belang van het ondernemingsplan

Elke startende onderneming heeft een startkapitaal nodig. Er zijn verschillende manieren om aan dit startkapitaal kan komen. Zo kan je gespecialiseerde investeerders benaderen of je kan via crowdfunding op zoek gaan naar meerdere kleine investeerders. 

Welke manier je ook kiest om aan een startkapitaal te komen, je zal hiervoor altijd een ondernemingsplan dienen te overleggen. Dit dient in dat geval dan ook een zeer goed onderbouwd ondernemingsplan te zijn. 

Mensen en bedrijven die geld investeren gaan namelijk investeren op basis van dit ondernemingsplan en niet op basis van cijfers zoals omzet of winst.

De rol van de gebruikte technologie

Alles staat of valt bij het idee dat je hebt. Daarnaast dient technologie een grote rol te spelen. Technologie maakt namelijk dat een bedrijf eenvoudig op te schalen is. Een dienst die je online aanbiedt is eigenlijk onbeperkt schaalbaar. Denk bijvoorbeeld aan AIRBNB. 

Hun website wordt inmiddels wereldwijd gebruikt en het is niet noodzakelijk om in elk land een kantoor of winkel te openen. Dit is iets wat voor investeerders erg interessant is.

De benodigde mindset voor een startup

Als startende ondernemer dien je flexibel te zijn en uitdaging dien je ook niet uit de weg te gaan. Het gebeurd maar zelden dat een eerste idee wat in de praktijk wordt gebracht ook direct op die manier succesvol is. 

Vaak doe je nieuwe inzichten op wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat. Deze inzichten zorgen ervoor dat je het originele plan dient bij te stellen.

Soms zijn het slechts kleine aanpassingen, maar het kan ook zo zijn dat er van het originele idee slechts weinig overblijft.

Een startup vergt een bepaalde instelling. Je dient er 100% voor te gaan en je dient ook te accepteren dat het best wel een tijd kan duren voordat je daadwerkelijk winst gaat maken. 

Startup mindset

De investeringen die dienen te worden gedaan zorgen ervoor dat van winst in de aanvangsperiode vaak geen sprake is. Daarnaast zal je ook een gedeelte van de onderneming dienen af te staan aan investeerders. Venture capitalist verstrekken namelijk financieringen in ruil voor aandelen van de onderneming. 

De weg naar succes

Een goed voorbeeld op dit gebied is het bedrijf Getyourguide. Deze Duitse onderneming is erg succesvol, maar van het originele idee is weinig overgebleven. Zij realiseerde zich al snel dat het plan dat zij hadden niet zou gaan werken. Gelukkig waren zij flexibel genoeg om dit aan te passen om alsnog succesvol te worden. Op dit gebied is er een interessant interview met Johannes Reck, een van de oprichters van dit succesvolle bedrijf.

Veranderingen in cultuur bij groei van een onderneming

Er zal ook een moment komen dat je uit gaat stappen bij de onderneming die je hebt opgericht. Er zijn maar weinig startups waar de oorspronkelijke oprichters nog aanwezig zijn op het moment dat het bedrijf daadwerkelijk een grote onderneming is geworden. Een startup mentaliteit vergt nu eenmaal een andere instelling dan het runnen van een grote onderneming.

Een startup kenmerkt zich door het aanwezig zijn van weinig bureaucratie. Het is vooral actie gericht, waarbij er doorgaans ook weinig sprake is van procedures.

Op een gegeven moment, wanneer een onderneming een sterke groei doormaakt, dan ontkom je niet meer aan het opstellen van procedures. Beslissingen zullen dan niet zo snel meer genomen kunnen worden zoals dit in de aanvangsfase het geval is. De ondernemingscultuur zal dan ook grote verandering ondergaan. 

Bedrijfscultuur

Dit vraagt om een ander type leiderschap dan dat dit het geval is bij een startup. 

Geld ophalen met een goed idee

Een groot voordeel van toegang tot de markt van investeerders is dat indien je een goed idee hebt, dit niet gestopt hoeft te worden door een gebrek aan aanwezig startkapitaal. 

Indien jouw idee dermate goed ie en het in de praktijk ook uitvoerbaar is, dan zullen investeerders geïnteresseerd zijn. 

Zorg voor een realistische voorstelling van zaken

Wel dien je realistisch te zijn. Ga niet direct investeerders benaderen met de mededeling dat jouw idee miljoenen waard is. Dit dien je goed te onderbouwen en hierbij duidelijke te zijn wat jouw verdienmodel is. 

Hoe groot is de markt waar jij je op wil richten? wat is het dat jouw idee onderscheidt van andere bedrijven? Hoe groot is jouw doelgroep?

En het allerbelangrijkste, wat is het probleem wat jij gaat oplossen? Dit is namelijk een belangrijk uitgangspunt van een startup. Je gaat een bestaand probleem oplossen. 

Consumenten dienen zich ervan bewust te zijn dat het probleem dat jij gaat oplossen ook daadwerkelijk een probleem is. Wanneer je potentiële klanten er eerst van dient te overtuigen dat er daadwerkelijk sprake is van een probleem dat dient te worden opgelost, dan wordt het een grote uitdaging om succesvol te worden.

Je dient iets nieuws, of iets veel beters te bedenken van iets wat al bestaat om succesvol te worden. Het is wel zo dat dit soms ook in kleine details kan zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *