Steve Jobs

Steve Jobs vergaarde zijn bekendheid als CEO van Apple. Op het moment dat hij voor de tweede keer aantrad, stond de onderneming er erg slecht voor. Dit heeft hij met zijn visie volledig weten om te draaien. In mijn opinie kan je dan ook spreken van een van de meest succesvolle CEO`s in de historie.

Veel mensen beweren dat om een CEO te zijn van een multinational, dat je dan eigenlijk een beetje narcistisch dient te zijn. In het geval van Steve Jobs was dit het geval. Je kunt niet zeggen dat het een empathische en prettige persoon was. 

De oprichting en bijna teloorgang van Apple

Naast Steve Jobs waren ook Steve Wozniak en Ronald Wayne de oprichters van Apple. San Francisco is de stad waar het allemaal is begonnen voor Apple. Daar werden de plannen gesmeed voor de eerste Apple Macintosh.

In 1985 verliet Steve Jobs Apple, om zijn eigen bedrijf, Next op te richten. Dit leverde niet het succes op waarop hij had gehoopt. In de tussentijd ging het met Apple ook steeds minder. Midden jaren negentig stond Apple zelfs op de rand van een faillissement

Nadat Apple het bedrijf van Steve Jobs had overgenomen, keerde hij terug als adviseur. Slechts een paar maanden later trad hij aan als CEO en verving hij CEO John Sculley. Dat was ook direct het moment dat het succes van Apple begon. Hij begon met de rigoureuze stap om het Apple Newton project stop te zetten. Dit project was gericht op het produceren van een zakcomputer. Pas jaren later keerde de focus terug op de mobiele markt, met de Iphone als mega succes.

Iphone

In zijn laatste jaren bij Apple, was het steeds meer Tim Cook die op de voorgrond trad. Dit was grotendeels gedwongen, door de gezondheid van Steve Jobs.

Wat kan je leren van Steve Jobs?

Het lastigste van ondernemen is om ergens mee te stoppen. Je hebt ergens veel tijd en geld in gestopt, maar het wil maar geen succes opleveren. Daarom stop je er nog meer tijd en nog meer energie in. De vraag is dan of dit wel verstandig is. In veel gevallen is het dan beter om het verlies te nemen en jezelf te richten op iets anders. 

Dit is echter een enorm lastige beslissing. Veel ondernemers nemen dergelijke beslissingen dan niet. Of te laat. Dit bezitten is dan ook een belangrijke eigenschap voor een ondernemer.

Niet teveel tegelijk willen

Hetzelfde geldt met prioriteiten. Bijna alles wordt gezien als een prioriteit. Het gevolg hiervan is dat veel zaken maar half worden gedaan. Steve Jobs was een meester in het alleen doen en uitvoeren van de allerbelangrijkste zaken. De rest werd gewoon terzijde geschoven. Met als gevolg dat hetgeen hij als absolute prioriteit zag de volledige aandacht kreeg en daardoor ook succesvol werd.

Ik  heb zelf weleens een dergelijke exercitie gedaan met een management team. Eerst zette iedereen hetgeen hij of zij zag als een prioriteit op een lijst. Het gevolg was dat er sprake was van een twintigtal prioriteiten. De opgave was daarna om de 3 top prioriteiten te vinden en hier volledig op te focussen. Dit was een lange discussie en het was uitermate lastig om iets te laten vallen. Zelf nadat we aan het einde waren overeengekomen waar de focus op 

zou moeten komen te liggen, werd dit in de praktijk niet opgevolgd. Nog steeds werd er veel energie gestoken in andere zaken. 

Uitgesproken en gewaagde visie

Op het moment dat Steve Jobs terugkeerde bij Apple, waren zijn visie en toekomstplannen zeer uitgesproken en vooruitstrevend. Lang niet iedereen binnen het bedrijf was het eens met zijn visie. Hij diende dit er dan ook doorheen te drukken en de grootste tegenstanders diende het bedrijf te verlaten.

Op zich nemen hij een behoorlijk risico. Er bestond zeker een kans dat hetgeen hij voor ogen had niet succesvol zou zijn. Dat zou zonder meer het einde betekenen van Apple. Dit vergt moed en visie. En ook een persoonlijkheid die het aandurft om harde beslissingen te nemen.

Werknemers die op een dergelijk moment een te grote weerstand bieden dien je op dat moment te verwijderen uit de onderneming. 

Steve Jobs visie

Dit zorgt er namelijk voor dat de kans op succes drastisch afneemt. Aan de andere kant dien je wel de kritische medewerkers, maar wel met opbouwende kritiek, binnenboord te houden. Je dient te voorkomen dat je wordt omgeven door ja knikkers, want dan vergroot je ook weer het risico dat hetgeen je aan het doen bent niet succesvol zal zijn.

Film over het leven van Steve Jobs

De grote invloed die Steve Jobs heeft gehad, heeft zelfs geleid tot het maken van een film. In Steve Jobs the movie, gebaseerd op het boek van Walter Isaacson, geschreven door Aaron Sorkin en geregisseerd door Danny Boyle, spelen tal van bekende acteurs zoals Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen een rol. 

De toekomst van Apple

Na het overlijden van Steve Jobs gaat het nog steeds goed met Apple. Het is nog steeds het op één na waardevolste bedrijf ter wereld. Daarbij dien je ook niet te vergeten dat het meeste waardevolle bedrijf ter wereld, Amazon, gigantisch heeft geprofiteerd van de corona pandemie.

Inmiddels bestaat er een dermate grote fanbase van het bedrijf, waardoor zij de komende jaren wel goed zitten. Wel is het in mijn opinie van belang dat Apple in de komende jaren weer met iets echts innovatief gaat komen. Daar schort het de laatste jaren toch een beetje aan. Het is allemaal net iets beter, maar iets geheel nieuws is alweer een tijdje geleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *