Stoppen met studie

Stoppen met een studie is in mijn opinie geen goed idee. Tenzij je erachter bent gekomen, dat hetgeen je hebt gekozen, je absoluut niet ligt en dat je beter een een andere opleiding kunt gaan volgen. Je zou eigenlijk altijd een studie dienen te volgen die je echt leuk vindt.

Daarentegen is het zo, dat indien je het de 1e maand niet leuk vindt, dat dan niet direct een reden is om te stoppen. Je zal een studie altijd tijd moeten gunnen. Maak gewoon het 1e jaar af en neem dan pas deze belangrijke beslissing. Ook wanneer je bent blijven zitten, dan is dat niet direct een reden om te stoppen met de studie.

Terugbetalen na het stoppen met een opleiding

Ben je gestopt met school? Dan loop je het risico dat je zaken terug dient te betalen, zoals de beurs en reisproduct dat je hebt ontvangen. Dit is direct een slechte start. In plaats van dat je in het bezit bent van een diploma, ben je dan direct in het bezit van een schuld

Door een diploma te behalen vergroot je jouw kansen enorm. Mijn advies is hier dan ook, maar jouw school af. Zie je het echt niet meer zitten? Start dan een nieuwe studie, zodat je alsnog een diploma haalt. 

Wetgeving

Jongeren tot en met 16 jaar hebben zowiezo een leerplicht. Voor jongeren van 17 en 18 jaar, hangt dit af van de opleiding die je hebt gevolgd. Ben je in het bezit van een startkwalificatie (VWO / HAVO / MBO niveau 2), dan vervalt deze leerplicht en zou je in principe voltijd aan het werk kunnen gaan. 

Succesverhalen

Er zijn verschillende succesverhalen van ondernemers die stinkend rijk zijn geworden, zonder dat zij een diploma bezitten. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk Bill Gates. Maar ook Karl Albrecht (Aldi), Amancio Ortega (Zara) en zelfs Mark Zuckerberg zijn begonnen met ondernemen, zonder een diploma. Wel heeft Mark Zuckerberg 17 jaar later nog zijn diploma van Harvard ontvangen.

Dit zijn echter de uitzonderingen. Stoppen met een studie en rijk worden is slecht weggelegd voor weinig mensen. De meeste mensen die stoppen met hun studie, zullen het financieel moeilijk krijgen.

Niet alles wat je leest is waar

Op dit gebied dien je jezelf ook niet gek te laten maken. Er zijn voldoende mensen actief op het internet, die jou een cursus of training willen verkopen.

Hierbij wordt er dan vaak vermeldt, dat zij hier zelf veel geld mee hebben verdiend en dat zij zelf niet over een diploma of opleiding beschikken. Iedereen kan dus succesvol worden.

Of dit ook echt waar is, dat valt in mijn opinie vaak te betwijfelen. Ook beweringen dat je door het volgen van een training binnen 10 jaar miljonair zal zijn, dien je met een korreltje zout te nemen. 

Stoppen met studie opletten

Ondernemen naast een studie

Persoonlijk ben ik een veel groter voorstander van ondernemen naast een studie. Je hebt dan altijd iets op terug te vallen. Daarnaast doe je via een studie ook tal van contacten op, die je kunnen helpen bij het ondernemen. Stoppen met school is echt niet noodzakelijk om een eigen bedrijf te beginnen.

Wanneer je een online business begint, dan is dat prima te combineren. Het zal wellicht iets langer duren voordat je succesvol bent, omdat je nu eenmaal minder tijd tot je beschikking hebt. Uiteindelijk kan je wel gewoon dezelfde resultaten behalen. Ook zou je Fiverr eens kunnen raadplegen, om te bekijken welke opdrachten daar beschikbaar zijn die bij jou passen.

Extra geld verdienen of een inkomen verdienen

Ook zal ondernemen naast een studie ertoe leiden, dat je meer geld tot je beschikking hebt, om zodoende de studie te financieren. Dit kan je ook realiseren door te gaan werken naast een studie, maar dan vind ik zelf ondernemen vele malen leuker. Denk hierbij eens aan affiliate marketing om naast jouw studie het nodige bij te verdienen. Daarbij zorg je ervoor dat er na het afronden van de studie ook nog een vorm van passief inkomen binnenkomt.

Kom je op een gegeven moment in de situatie terecht, dat je zeker weet dat jouw onderneming succesvol gaat worden? Dan zou je eventueel alsnog kunnen overwegen om te stoppen met de opleiding. Maar voordat je stopt met school, dien je hier toch echt zeker van te zijn.

Het belang van inkomenszekerheid

Het is ook mogelijk om extra geld te verdienen met zaken zoals daytraden of het handelen in crypto. Om hier een geheel inkomen mij te verdienen, is echter een behoorlijke uitdaging. Je zult hier dan de hele dag mee bezig dienen te zijn., Daarnaast heb je geen enkele zekerheid, dat je hier ook geld mee blijft verdienen. Je dient er eigenlijk gewoonweg vanuit te gaan, dat er ook tijden zullen zijn dat het tegenzit en dat je tegen verliezen aan zult lopen. 

Dan is het toch prettig, indien je de hbo of universiteit hebt afgerond en dat je iets hebt om op terug te vallen. Wanneer je eenmaal gestopt bent met school, dan is het ontzettend lastig om dit weer op te pakken. 

Eventueel zou je wel kunnen overwegen om na het afronden van de HAVO of VWO een tussenjaar te nemen. In dit tussenjaar kan je proberen te gaan ondernemen. Lukt dit niet? Dan is het verstandig om weer naar school te gaan en een diploma te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *