Tony Robbins, woonachtig in Los Angeles, is inmiddels een begrip. Iemand die wel eens een video van hem heeft gezien, zal weten waar ik het over heb. En indien je het geluk heb gehad dat je een van zijn seminars hebt kunnen volgen, dan zal je gegarandeerd onder de indruk zijn.
Wie is Tony Robbins?
Als je de lijst met namen bekijkt die hij allemaal gecoacht heeft en nog steeds coacht, dan is dit uitermate indrukwekkend. Dit zijn onder meer Serena Williams, Oprah Winfrey, Bill Clinton en Conor McGregor. En dit zijn slechts een paar namen.
Een andere zeer aansprekende naam is Marc Benioff. Na het volgen van een seminar van Tony Robbins besloot hij zijn baan bij Oracle op te zeggen en zijn eigen onderneming te starten. Dit werd Salesforce. Zijn vermogen wordt inmiddels geschat op een kleine 9 miljard dollar.
De lijst is gewoonweg te lang om op te noemen. Dat dergelijke namen jou inhuren als coach, moet toch betekenen dat je iets goed doet. Maar wat is nu zijn geheim?
Zakelijk succes
Naast een succesvol spreker is hij ook een succesvol zakenmanen. Hij bezit inmiddels maar liefst 31 bedrijven die jaarlijks goed zijn voor een omzet van 5 miljard euro. Zijn verdienmodel is dus erg uitgebreid en hangt niet alleen af van zijn trainingen en boeken.
Zo neemt hij bedrijven over die hij vervolgens op de rit zet en weer doorverkoopt.
Dit is voor mij persoonlijk erg belangrijk. Indien ik luister naar iemand die jou gaat vertellen hoe je succesvol kunt worden, terwijl zij zelf nog niet zoveel hebben bereikt, dan haak ik direct af.
Want als je zo goed weet hoe het werkt, waarom doe je het dan niet zelf?
Boeken en seminars
Een van zijn bekendste en meest verkochte boeken is Money Master. Dit boek telt maar liefst 700 pagina`s. Dit boek is in mijn opinie een aanrader om te lezen.
Echter, persoonlijk ben ik meer geïnteresseerd in zijn video`s en seminars. Dit door zijn krachtige manier van zichzelf presenteren, wat in een boek niet mogelijk is.
Mijn persoonlijke ervaring met het unleash the power within seminar
In eerste instantie was ik een beetje sceptisch. Ik heb al meerdere trainingen gevolgd en video`s bekeken over persoonlijke ontwikkeling. Het was eigenlijk mijn vrouw die mij overtuigde om deel te nemen aan een gratis online seminar eerder dit jaar.
Na het volgen van dit gratis seminar dien ik eerlijk toe te geven dat ik er veel van heb opgestoken.
Daaruit voortvloeiend heb ik de volgende stap gezet en het Unleash the power within seminar gevolgd. Eigenlijk heb ik dit kunnen doen door de corona crisis. Door deze crisis was het seminar online te volgen. Live seminars van Tony zijn doorgaans prijzig en bovendien dien je ervoor te reizen. Dus eigenlijk was dit een uitgelezen mogelijkheid.
Het belang van persoonlijke groei
Tony Robbins stelt gedurende zijn seminars geregeld de vraag: Wanneer ben je gelukkig? Ben je gelukkig als je rijk bent of succesvol bent?
Zijn antwoord op deze vraag is vrij simpel: persoonlijke groei maakt gelukkig. En persoonlijke groei kan zich uiten in veel verschillende facetten.
Om persoonlijke groei te realiseren presenteert hij een soort van stappenplan. Het uitgangspunt hierbij is om eerst te bepalen waar je jezelf nu bevindt. Daarna is het van belang om uit te vinden wat je tegenhoudt bij het realiseren van persoonlijke groei.
Wat ik zelf heb meegemaakt is dat het ook even duurt, voordat je hier voor jezelf de juiste antwoorden. Dit komt voornamelijk omdat het best confronterend kan zijn.
Het realiseren van persoonlijke groei is net zoveel dingen afleren als het doen van nieuwe dingen.
Wat maakt Tony Robbins nu zo speciaal?
Wat is nu de kracht van Tony Robbins. Er zijn een aantal aspecten die hem zo aansprekend maken.
De kracht en het enthousiasme waarmee hij spreekt komt gewoon binnen. Het is simpelweg een indrukwekkende persoonlijkheid, die direct jouw attentie pakt en ook niet meer loslaat.
Concreet en herkenbaar
Daarnaast draagt hij echt zaken aan waar je wat aan hebt. Tijdens het volgen van een seminar zal je vaak denken, dat klopt. Vervolgens ga je bij jezelf nadenken, waarom doe ik dat eigenlijk op die manier? Of waarom doe ik iets juist niet.
Maar daar houdt het niet op. Hij weet je op een dusdanige manier te overtuigen en te motiveren, dat je er ook echt mee aan de slag gaat.
Een van de gebruikte technieken hier is: herhalen. Sommige zaken komen herhaaldelijk terug in zijn seminar. Maar dan wel steeds net iets anders. Op die manier gaat dit als het ware in je hoofd zitten en het gaat er ook niet meer uit.
Inspirerend en enthousiast
Zijn energie is onvoorstelbaar. Je dient er niet van te schrikken dat een seminar zomaar een uur of 12 kan duren. En dan vaak ook zonder lange pauzes. Hier kan ik direct een tip geven. Indien je een seminar volgt, zorg er dan voor dat je iets te eten en drinken bij je hebt. Je krijgt namelijk niet veel tijd voor een pauze om iets te eten en drinken.
Zijn uitspraak every problem is a gift, is een van zijn uitspraken die mij het meest is bijgebleven.
Als je het letterlijk neemt dan klinkt vrij radicaal. Het gaat echter om de boodschap die erachter steekt.
Iedereen krijgt in het leven te maken met tegenslagen. In een dergelijk geval kan je een slachtoffer rol treden, of je probeert er sterker uit te komen.
Uiteraard is het de bedoeling om hier sterker uit te komen.
Focus op zowel lichaam en geest
Tijdens een seminar zal je dan ook regelmatig van je stoel dienen te komen om te springen, juichen en schreeuwen. De eerste keer voelt dat ongemakkelijk. Maar je zal echter merken dat dit iets met je lichaam doet. Je creëert nieuwe energie, wat je nodig hebt voor een seminar van soms wel 12 uur per dag.
Dit is een ander terugkerend item. Lichaam en geest dienen in een goede conditie te zijn om persoonlijke groei te bewerkstelligen. Uit dit oogpunt komen ook thema`s zoals voeding en beweging aan bod.
Veranderen van de mindset
Uit eigen ervaring kan ik vertellen, dat indien je een bepaalde training volgt, dat je na afloop van de training enthousiast aan de slag gaat. Maar dan na verloop van tijd wordt dit steeds minder en op een gegeven moment verval je weer in de oude gewoontes. Dit is een bekend fenomeen.
Zo heb ik ooit de training “getting things done” gevolgd. Een uitermate goede training, die je veel bruikbare tools verschaft. Echter, na verloop van tijd gaat dit toch weer versloffen.
Van dit fenomeen is Tony Robbins zich goed bewust. Zijn aanpak is dan ook niet om je iets te vertellen, maar als het ware het gedrag te veranderen. Hiervoor bouwt hij veel tijd in tijdens zijn seminars. Je wordt gedwongen om tools die hij jou aanreikt direct toe te passen.
En daarnaast ook voor jezelf een plan van aanpak te maken. Hierbij wordt je min of meer gedwongen om de eerste stap direct te zetten. Zo dien je er niet van te schrikken, dat nadat je de dag van 12 uur hebt volbracht, je nog huiswerk meekrijgt om dezelfde avond nog uit te voeren.
Uitgesproken mening
Tony Robbins heeft over veel zaken een uitgesproken mening die hij niet onder stoelen of banken steekt. Op dat punt moet ik wel zeggen dat ik het niet altijd met hem eens ben en dat het soms best ver gaat.
Een voorbeeld is het verdienen van geld. En dan bedoel ik het verdienen van veel geld. Voor veel mensen zijn dit toch een beetje vieze woorden. Voor Tony Robbins niet. Hij komt er openlijk voor uit dat er niks mis is met het verdienen van veel geld. Manieren waarop je geld kunt verdienen komen dan ook uitgebreid aan bod. Bijvoorbeeld in het maken van een goede sales pitch.
Doelgroepen van een seminar
De seminars hebben brede doelgroepen. In eerste instantie zijn het vooral veel ondernemers die hieraan deelnemen. Maar zeer zeker ook mensen die gewoon in loondienst zijn bij een bedrijf en niet te vergeten managers van alle soorten ondernemingen. Persoonlijk zou ik een seminar echt aanraden voor startups.
Er zijn echter ook mensen die deelnemen, die dit niet doen vanuit een zakelijk oogpunt.
Je leert namelijk ook heel veel over jezelf, wat je kan toepassen in jouw privéleven. Het gaat bijvoorbeeld ook veel over relaties.
In mijn ogen is een seminar ook een echte aanrader voor mensen die het gevoel hebben dat hun relatie niet optimaal is. Of terugkerende problemen ondervinden in verschillende relaties.
Het zal je echt een nieuw inzicht geven waar je veel profijt van hebt.
Wel dien ik hier een kleine waarschuwing te plaatsen. Je hoort hem ook regelmatig zeggen dat indien je tot de conclusie komt dat een relatie niet werkt, dat het dan beter is om een relatie te beëindigen. Ik kan me hierdoor voorstellen dat na het einde van een seminar er ook relaties worden verbroken. Echter, als iets echt niet werkt, dan is het beter om dit onder ogen te zien en een beslissing te nemen. Ook al kan dit soms een lastige beslissing zijn.
Is dit niet een Amerikaanse Emile Ratelband?
In een live seminar is de fire walk een terugkerend fenomeen. Het lopen over hete kolen is iets wat we in Nederland kennen van Emile Ratelband. Toen ik de eerste keer over Tony Robbins las, had ik een beetje de indruk dat het wel eens de Amerikaanse Emile Ratelband zou kunnen zijn. Niets is minder waar. Dat kan ik bevestigen na het volgen van twee seminars.
Tony Robbins is echt gebaseerd op inhoud. Uiteraard komt het motivatie aspect ook regelmatig terug, maar dat is niet de hoofdmoot.
Amerikaans georiënteerd
Wel is het zo dat we als nuchtere Nederlanders dienen te wennen aan zijn methodiek. Het is behoorlijk Amerikaans, de “wows” en “yes” vliegen door de lucht. Zijn gedachte hierachter is het creëren van energie.
Ook het groot denken is Amerikaans gericht. Er wordt niet gesproken over miljonairs, het gaat direct om miljardairs.
Hoe kan je dit toepassen in de praktijk
Tony Robbins geeft je ongelooflijk veel inzicht in jouw eigen persoonlijkheid. Daarnaast biedt hij je verschillende tools om jezelf persoonlijk te ontwikkelen. Maar uiteraard dien je dit wel zelf toe te passen.
Hetgeen je leert tijdens een seminar gaat echter dermate in je hoofd zitten, dat dit in het dagelijkse leven regelmatig terugkomt. Zo schiet de eerder genoemde slogan “every problem is a gift” regelmatig door mijn hoofd.
Indien je tegen een probleem aanloopt en je gaat dit te lijf met deze gedachte, dan ga je hier heel anders mee om. Door deze veranderde mindset zal je op een gegeven moment ook gaan bereiken dat een problem a gift is, waardoor je sterker uit de situatie komt. Dit zou eigenlijk een eigenschap van elke ondernemer dienen te zijn.
Kan je dit toepassen in de corona tijd?
Neem bijvoorbeeld de corona crisis. Voor veel ondernemers waren en zijn dit moeilijke tijden. Als je het echter op deze manier gaat bekijken, dan kan het je zelfs wat opleveren.
Denk bijvoorbeeld aan winkels die online nog niet zo actief waren. Door tijdens deze crisis deze tijd te besteden aan het uitbouwen of opzetten van een online business, zal de omzet de komende jaren groeien en hoogstwaarschijnlijk hoger uitkomen dan voor de crisis.
Hetzelfde geldt op het gebied van restaurants. Door meer in te zetten op bezorgen en afhalen kan je op langere termijn de omzet drastisch verhogen.
Ga je echter bij de pakken neerzitten, dan zal dit niet gebeuren. Je dient hiervoor de juiste mindset te hebben. Hoe moeilijk dit soms ook kan zijn.