VPN verbinding

De gevaren van openbare wifi netwerken zijn niet te onderschatten. Helaas doen veel mensen dit wel. Een VPN verbinding zorgt ervoor dat je veilig van een openbaar netwerk gebruik kunt maken. Daarnaast is jouw anonimiteit gegarandeerd.

Openbare wifi netwerken

Openbare wifi netwerken zijn vaak niet versleuteld. Dit maakt het vrij eenvoudig om toegang te verkrijgen tot een dergelijk netwerk. Vervolgens kan ook vrij eenvoudig het verkeer tussen jouw laptop en het netwerk worden onderschept. En dit met alle gevolgen van dien.

DIt klinkt misschien als vrij complex en waarbij je denkt dat dit jou niet zal overkomen, maar helaas is dit niet het geval. Je hoeft echt geen ervaren hacker te zijn om dit uit te voeren. 

Slecht beveiligde netwerken

Op veel plekken heb je vaak wel een wachtwoord nodig om in te kunnen loggen. Echter zijn deze wachtwoorden uitermate simpel te achterhalen. Daarnaast worden wachtwoorden ook zelden gewijzigd. Dus als hacker kan je gewoon een keer naar een dergelijke plek gaan, zodat je het wachtwoord in bezit krijgt. Vervolgens kan je dan aan de slag met de kwaadwillende aangelegenheden.

Ook zijn er nog steeds netwerken waarvoor je helemaal geen wachtwoord nodig hebt. Het belang van het gebruik van een versleutelde tunnel is dan extreem groot. Van dergelijke netwerken zou je zonder dat je via VPN data versleutelt, nooit gebruik van moeten maken. Dat is vragen om problemen.

Digital nomads

Digital nomads maken vaak gebruik van openbare wifi netwerken in bijvoorbeeld cafe`s.

Vanuit dat oogpunt is het dan ook een must om een goede VPN service aan te schaffen. Hierbij is het van belang om er goed op te letten dat er sprake is van een ruim aanbod van servers.

Ook kan het soms van belang zijn, dat je de intentie wekt dat je jezelf in een ander land bevindt, dan waar je daadwerkelijk bent. Ook hier biedt het gebruik van een VPN verbinding een oplossing.

VPN verbinding digital nomad

Wanneer je online een passief inkomen genereert, dan zou je ook een paar euro per maand moeten kunnen betalen voor een VPN verbinding.

Wat doet een VPN verbinding?

VPN staat voor virtual private network. Dit is als het ware een extra laag tussen het device dat je gebruikt en het internet. Deze beveiligingslaag zorgt ervoor dat jouw data versleuteld wordt. Gebruik je een openbaar wifi netwerk dat gehackt is en maak je gebruik van een VPN, dan kan de hacker jouw data alsnog niet onderscheppen. Er wordt dan ook vaak gesproken over een VPN tunnel. 

Wanneer je een VPN gebruikt, dan bezoek je een website via een server van de aanbieder van de VPN dienst. VPN versleutelt vervolgens de gegeven, voordat je daadwerkelijk verbinding maakt met het internet. Goede aanbieders hebben een groot aanbod van servers waar je uit kunt kiezen. Het gebruik van een VPN app om een veilige verbinding op te zetten, maakt het super eenvoudig om op deze manier te verbinden met het internet, waardoor jouw gegevens veilig zijn.

Privacy

Een ander voordeel van het gebruik van een VPN verbinding is dat je meer privacy geniet. Zo wordt jouw IP adres niet gedeeld, waardoor jouw locatie in principe niet te achterhalen is. 

Dit zou in principe alleen mogelijk zijn, indien de VPN aanbieder deze data verstrekt. Voor een normale gebruiker zal dit echter niet het geval zijn. Dergelijke data wordt slechts zeer zelden gedeeld. Daarnaast hanteren de meeste aanbieders ook de policy, dat deze data slechts zeer kort wordt bewaard, waardoor er niks te delen valt.

Een VPN service is volledig legaal. Elk bedrijf maakt hier wel gebruik van om hun data te beschermen. 

Internet privacy

E mailen wordt op deze manier bijvoorbeeld veel veiliger. Echter, een VPN wordt ook vaak aangewend voor zaken die niet legaal zijn. Denk bijvoorbeeld aan illegaal downloaden. 

Is een VPN noodzakelijk bij  thuisgebruik?

Indien je jouw wifi verbinding goed hebt beveiligd, dan kan je in principe veilig internetten. Het gebruik van een VPN verbinding kan echter de veiligheid nog verder verbeteren. In mijn opinie is dit vandaag de dag raadzaam om te doen. Beter te goed beveiligd, dan een niet afdoende beveiliging. 

Want stel dat een kwaadwillende jouw wachtwoord van het wifi netwerk heeft gehackt, dan kan je er door middel van een VPN verbinding voor zorgen, dat zij hier alsnog weinig mee kunnen.

Zijn er ook nadelen verbonden aan een Virtual Private Network

Persoonlijk ben ik groot voorstander van het gebruik van VPN software. Je kan tenslotte niet voorzichtig genoeg zijn. Er zijn echter ook een paar nadelen verbonden aan het gebruik van VPN programma`s.

Het kost geld

Ook al zijn er een aantal gratis opties, normaal gesproken dien je te betalen om VPN software te gebruiken. Een gratis versie heeft veel nadelen. Zo zal de snelheid laag liggen, de beveiliging niet optimaal zijn en de keuze uit beschikbare servers zal beperkt zijn. Daarbij loop je ook kans dat jouw data wordt verkocht aan adverteerders.

Je kunt doorgaans stellen dat wanneer je iets meer betaalt dan de allergoedkoopste aanbieders, dan je dan betere resultaten zult behalen.

Duur is het niet. Je dient te rekenen op een bedrag van tussen de 2€ en 4 € per maand. Voor dat geld krijg je beschikking over een VPN verbinding, die meer dan voldoet. Daarnaast is het ook zo, dat als je direct een contract afsluit voor een langere periode, dat je dan een forse korting ontvangt. 

Vanuit oogpunt is het ook altijd aantrekkelijk om black friday in de gaten te houden. Door een VPN verbinding tijdens Black Friday aan te schaffen, ben je vaak maar een euro per maand kwijt.

Voor het genoemde bedrag kan je vaak ook de gegevens op meerdere apparaten versleutelen. Zo kan ik bij Cyberghost de VPN verbinding gebruiken op 7 verschillende apparaten. En dat voor een prijs van 2€ per maand. Dit is dan wel de prijs wanneer je een abonnement voor 3 jaar afsluit. Indien je besluit gewoon per maand te betalen, dan betaal je 11,99€ per maand.

Verlies van snelheid

De extra tunnel die wordt gebruikt, voordat je daadwerkelijk het internet opgaat, zal zorgen voor enig verlies van snelheid. BIj een kwalitatief goede aanbieder zal dit verlies van snelheid nauwelijks te merken zijn. 

Ga je een gratis VPN gebruiken, dan dien je rekening te houden met een fors verlies aan internetsnelheid. Het kan dan zelfs zo zijn, dat streamen niet goed meer werkt. 

Buitenlandse streamingdiensten

Streamingdiensten zoals Netflix bieden content in Nederland vaak later aan dan in Amerika. In sommige gevallen is er ook sprake van andere content, doordat zij de rechten voor de Europese markt niet bezitten.

Door het gebruik te maken van een VPN verbinding, kan je alsnog deze content bekijken. Je kunt dan bij een server in Amerika inloggen, waardoor Netflix denkt dat je jezelf in Amerika bevindt.

Vaak zijn voor dit soort opties aparte servers beschikbaar, die zijn geoptimaliseerd voor streaming. Dit mede omdat partijen zoals Netflix dit proberen te voorkomen en soms een server blokkeren.

Streamingdienst

Indien dit de reden is dat je gebruik wilt maken van VPN, dan is het verstandig om eerst verschillende VPN aanbieders te vergelijken en zeker te stellen dat de aanbieder goede servers biedt voor streamingdiensten. Werkt een VPN niet goed, zoals bij sommige gratis aanbieders, dan zal het streamen niet goed werken.

Google Chromecast

Bij het gebruik van Google Chromecast zal je overigens tegen een probleem aanlopen, bij het streamen van Amerikaanse content. Het IP adres van Chromecast zal niet het IP adres van de VPN verbinding overnemen, waardoor Netflix alsnog ziet dat jouw locatie zich in Nederland bevindt.

Zelf gebruik ik een mediabox, die je voor slechts een paar tientjes kunt aanschaffen. Door hier de VPN ook op te installeren, zal je niet tegen dit probleem aanlopen.

Geld besparen

Ook al heb ik zelf het gevoel dat de verschillen door digitalisering steeds kleiner worden, kan dit nog steeds werken. Soms bieden hotels andere prijzen aan, voor mensen vanuit verschillende regio`s of landen. Door de prijzen te checken door verschillende servers te gebruiken en toegang te krijgen als een inwoner van een ander land, kan je soms betere prijzen vinden. 

Van belang is dan wel dat je een anonieme browser gebruikt en elke keer de cookies verwijdert. Anders zal de website die je bezoekt, nog steeds kunnen zien dat je jezelf in Nederland bevindt.

Jaren terug heb ik hier zelf een enorm bedrag mee kunnen besparen. Op een twee weekse vakantie in Mexico was ik ruim 800€ goedkoper uit. De prijs die ik Nederland kon vinden voor het hotel lag zo rond de 150€ per nacht. Via een server in de Verenigde Staten was de prijs $150. Met het verschil dat je op dat moment voor een euro meer dan 1,5 dollar ontving.

Gebruik in het buitenland

Met name in China is het gebruik van een VPN verbinding onmisbaar. Zo zijn Facebook en Google daar geblokkeerd. Dit kun je dus omzeilen door het gebruik van een VPN verbinding. Op die manier kan je dan alsnog gewoon internetten, zoals je in Nederland bent gewend. 

Wel is het zo dat de luxere hotels ook gebruik maken van VPN op hun Wifi verbinding, zodat je gewoon vanuit het hotel deze websites wel kunt bezoeken. Je hebt echter geen garantie dat dit ook daadwerkelijk zo is, in  het hotel waar je gaat verblijven. Persoonlijk zou ik dan voor vertrek naar China altijd even een VPN aanschaffen.

Daarnaast wil je ook niet dat de overheid in landen zoals China meekijkt wat je aan het doen bent. 

VPN in China

Dan geeft een versleutelde verbinding toch net iets meer rust.

Gebruik op een mobiele telefoon

Er zijn nog steeds weinig mensen die gebruik maken van een VPN op een mobiele telefoon. Zeker wanneer je wifi gebruikt om te internetten, is dit in mijn opinie toch zeker aan te raden. 

Een mobiele telefoon is net zo kwetsbaar als een laptop. En omdat hackers ook weten, dat mensen minder geneigd zijn om een VPN te gebruiken op de mobiele telefoon dan een laptop, zijn dit ook apparaten die regelmatig worden gehackt. In mijn opinie is  het dan ook zeker raadzaam, om op de mobiele telefoon een beveiligde verbinding te gebruiken, zodat je voorkomt dat jouw data worden gestolen.

Bewaren van data

Een ander aandachtspunt bij het selecteren van een VPN aanbieder is het beleid omtrent opslag van data. Indien je bijvoorbeeld iets hebt gedownload wat eigenlijk verboden is, dan wil je niet dat dit in de data van de VPN aanbieder terug te vinden is.

Het bedrijf PureVPN heeft in het verleden bijvoorbeeld gegevens doorgespeeld aan de FBI. Maar ook komt het voor dat bedrijven jouw data doorverkopen aan adverteerders. Indien je een gratis VPN verbinding aanschaft, dan is de kans redelijk groot dat dit gebeurd.

Zelf maak ik gebruik van Cyberghost, die garanderen dat er geen logboeken worden bijgehouden. Op die manier weet je zeker dat je anoniem op het internet kunt surfen en dat hackers jouw gegevens niet kunnen onderscheppen.

Antivirus software

Je ziet tegenwoordig ook meer en meer, dat aanbieders van antivirus software zoals McAffee een VPN verbinding aanbieden. Op die manier hoef je dan niet apart te betalen voor jouw VPN. Ik heb zelf nog niet getest hoe goed deze software werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *