Waar moet je beginnen

Waar moet je beginnen als je wilt gaan ondernemen? Dit is een belangrijke vraag. Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor ondernemen. Daarom besteden we hier aandacht aan op deze pagina.

Wat is jouw idee?

Succes valt of staat voor een groot gedeelte bij een goed idee. Gaan ondernemen met een slecht idee, bijvoorbeeld een product waar geen vraag naar is, zal nooit een succes worden. Daarentegen is een goed idee ook geen garantie voor succes. Het is wel de peiler om succesvol te worden, maar er komt nog veel meer bij kijken.

Denk dus goed na over het idee dat je hebt. Probeer zelf eens wat onderzoek te doen. Misschien kun je online informatie terugvinden over de omvang de markt en de concurrenten die je tegen gaat komen. Maar bespreek het ook met vrienden of familie of vrienden. Vraag hen om feedback. Dit kost je niks en kan je de nodige belangrijke feedback opleveren.

Kijk ook of het wel het juiste moment is om jouw idee in de praktijk te brengen. Is de markt er wel klaar voor? Of is het economische klimaat niet geschikt. Een bedrijf starten op het verkeerde moment kan succes in de weg zitten. Als je kijkt waar moet je beginnen, dan dien je ook hier rekening mee te houden.

Bedrijfsplan opstellen

Heb je besloten wat je wilt gaan doen? Dan wordt het tijd om een bedrijfsplan op te stellen. Dit is veel meer dan alleen een papieren exercitie. Je dient goed na te denken over hetgeen je wilt gaan doen. Aan wie wil je gaan verkopen, tegen welke prijs en hoeveel denk je te kunnen verkopen. 

Het juist vaststellen van de doelgroep is erg belangrijk. Maak deze niet te breed, waarbij je zegt dat in principe iedereen jouw klant kan zijn. Dit maakt het erg lastig om gericht deze groep te benaderen. Des te specifieker je doelgroep, des te beter je deze kunt bereiken met marketingboodschappen.

Financieringsbehoefte bepalen

Uiteindelijk zal het bedrijfsplan ook inzicht geven in hoeveel geld je nodig hebt. Een veel voorkomende fout die hier wordt gemaakt, is dat er vanuit wordt gegaan dat er vanaf het begin omzet en ook winst wordt behaald. 

Dit is in de praktijk zelden het geval. Je zal bijna altijd te maken hebben met een startperiode, waarbij er nog geen sprake van winst zal zijn.

Vergeet ook  niet de wet- en regelgeving te checken. Heb je bijvoorbeeld een vergunning nodig en staat het bestemmingsplan wel toe om jouw bedrijf te runnen? Doe dit altijd voordat je wilt beginnen. Anders kan jouw onderneming een kort leven beschoren zijn.

Waar moet je beginnen financiering

Financiering van jouw onderneming

Nu je weet waar je moet beginnen, is de volgende stap het bij elkaar brengen van de financiering. Hierbij kun je denken aan het gebruiken van spaargeld. Kun jij zelf het benodigde geld niet opbrengen, dan kun je een lening aanvragen bij de bank of geld lenen van familie en vrienden. 

Persoonlijk ben ik geen voorstander van het lenen van geld van familie of vrienden. In de praktijk  leidt dit vaak tot problemen en ruzies. Het starten van een onderneming is toch behoorlijk risicovol. Er is dus zeker een kans, dat je niet in staat bent het geleende geld terug te betalen. Zorg ik elk geval dat je afspraken goed vastlegt en ook nakomt.

In een later stadium kun je op zoek gaan naar investeerders. Het nadeel hiervan is, dat je vaak een behoorlijk gedeelte van jouw bedrijf uit handen dient te geven. Des te hoger het risico, des te hoger het belang zal zijn wat zij zullen vragen. 

Daarom is het beter om in een iets later stadium op zoek te gaan  naar investeerders. Dan kan je al laten zien, dat hetgeen je doet succesvol is. Hierdoor zal je tegen betere voorwaarden een investeerder kunnen vinden.

Hoeveel geld heb je nodig?

Hoeveel geld je nodig hebt, hangt geheel af van hetgeen je wilt gaan doen. Een online onderneming kan je doorgaans starten met een relatief beperkt bedrag.

Indien je bijvoorbeeld wilt gaan verkopen via Bol.com of met dropshipping aan de slag wilt, dan heb je niet heel veel geld nodig.

Op dit punt wil ik je direct een belangrijk advies geven. Begin niet direct met het uitgeven van veel geld, voor advertenties en campagnes op social media. Zorg er eerst voor dat je zeker weet dat jouw bedrijf succesvol is. Ga dan pas opschalen op dit vlak. Succes kan je ook meten door kleine bedragen te investeren.

Er bestaat namelijk een gerede kans dat je toch iets dient bij te schaven aan het originele idee dat je had. Als je dan direct een groot gedeelte van jouw budget hebt uitgeven, dan is dit eigenlijk weggegooid geld. Daarnaast zal de ROI van dit uitgeven geld laag zijn. Waar moet je beginnen houdt ook in dat je zorgvuldig met geld dient om te gaan. 

Vaardigheden opdoen

Vaak heb je ook bepaalde vaardigheden nodig, die je nog niet hebt opgedaan. Simpelweg omdat het nieuw is. 

Wil je een webshop beginnen, dan is een online marketing training eigenlijk een must. En wellicht ook een training op het gebied van SEO, aangezien dit extreem belangrijk is voor een webshop.

Op de pagina 10 manieren om geld te verdienen hebben wij een overzicht samengesteld van trainingen en cursussen, die jou op verschillende vlakken kunnen helpen. Of het nu gaat om goed omgaan met jouw tijd of online marketing.

Vaardigheden opdoen

Daadwerkelijk van start gaan

Nu je weet waar je moet beginnen, kun je daadwerkelijk aan de slag. Wanneer je daadwerkelijk van start gaat, dan is het van groot belang dat je goed opvolgt hoe de zaken lopen. Je dient regelmatig te bekijken hoe de verkopen en kosten zich verhouden tot hetgeen je had gepland.

Daarnaast is he took uitermate belangrijk, om goed te monitoren wat succesvol is en wat minder succesvol is. Als startende ondernemer dien je eigenlijk continu bij te sturen. Zorg er hierbij voor dat je ook niet te halsstarrig vasthoudt aan jouw originele idee. Blijkt dat er in de praktijk toch iets anders nodig is om succesvol te zijn, dan dien je jouw plannen aan te passen. 

Niet direct in paniek raken

Wel dien je uiteraard jouw ideeën de tijd te geven om succesvol te zijn. Wanneer je aan de slag gaat, dan is het aanlokkelijk om elke dag de resultaten te bekijken. Maar soms heeft iets ook gewoon tijd nodig. Trek niet direct conclusies na een aantal weken, wanneer je een bedrijf gaat starten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *