Wat verdient een basisschool leraar

Door alle aandacht en stakingen, vraag ik mij af: Wat verdient een basisschool leraar. Is het echt zo slecht gesteld met het salaris van een leerkracht op een basisschool? De basisschool wordt ook wel gezien als primair onderwijs.

Wij hebben dit uitgezocht, omdat we toch erg nieuwsgierig zijn geworden.

De basisschoolleraren vallen onder een ambtenaren CAO. Ten eerste valt het op dat er verschillende schalen worden gehanteerd voor leraren in het basisonderwijs. Hierdoor wordt het redelijk overzichtelijk gemaakt. De bedragen in dit artikel zijn gebaseerd op de nieuwe CAO.

De salarissen van een leraar in het basisonderwijs

Het aanvangssalaris voor iemand ouder dan 21 jaar is 2,563€ euro per maand. Daarnaast geldt er een eindejaarsuitkering (75% van een maandsalaris) en nog een eenmalige betaling van 200€ voor de “dag van de leraar”.

Het eindsalaris wat je kan bereiken is 4,228€ bruto per maand. Met de eindejaarsuitkering, vakantiegeld en de eenmalige betaling kom je dan uit op een jaarsalaris van 58,094€.

Hoe bereik je het maximumsalaris?

Dit maximumsalaris bereik je niet al te snel. Maar als je lang genoeg blijft werken dan is dit salaris te bereiken. Er zijn twee salarisschalen voor leraren in het basisonderwijs. L10 (LA) en L11 (LB). Beide schalen tellen 15 treden. Dus na 15 jaar zal je op jouw maximumsalaris uitkomen.

Hierbij is het maximum salaris in schaal L10 3,875€ per maand en in L11 4,228€ bruto per maand.

Hoe kom je in de hogere salarisschaal?

Er zijn een viertal factoren die bepalen of je in de hogere salarisschaal terecht komt:

 1. Minimaal 465 lesuren per jaar in een voltijdsfunctie ( dit komt neer op ongeveer 9 uur per kalenderweek).
 2. Een Pabo diploma plus een specialisatie.
 3. Je moet jouw specialisatie bijhouden en toepassen.
 4. Je ondersteunt jouw collega`s op het gebied van jouw specialisatie.

Dit lijken mij niet al te lastige voorwaarden om in de hogere salarisschaal terecht te komen. En dat scheelt toch snel honderden euro`s per maand. Wil je meer gaan verdienen, dan zal je de overstap naar het voortgezet onderwijs moeten maken.

Wat verdient een basisschool leraar? Is dat voldoende?

In mijn opinie is het zo slecht nog niet gesteld met de salarissen. Er wordt natuurlijk ook veel gesproken over werkdruk, die ontzettend hoog zou liggen. Maar ik vraag me toch af of deze werkdruk nu echt hoger is dan de werkdruk op bijvoorbeeld een kantoor van een multinational. 

Daar heb je dagelijks te maken met deadlines en targets. En ik kan me toch niet voorstellen dat dit op een basisschool ook zo is. Zoek je werk, dan is mijn inziens een baan als basisschool leraar zo slecht nog niet.

Daarnaast zijn er meer dan voldoende functies, waarbij er ook een HBO opleiding wordt gevraagd en waarbij het salaris toch aanzienlijk lager ligt.

Het nadeel van een baan als leraar

Het grote nadeel van leraar zijn, is dat je lastig een keer een dag vrij kan nemen wanneer je dat wilt. Je hebt op dat gebied weinig vrijheid. Daarom heb ik toch de voorkeur om online geld te verdienen. Of in ieder geval wat extra geld te verdienen. Hoe je dat doet? Dat kan je lezen op de pagina: hoe verdien je snel geld.

Onze conclusie naar aanleiding van de vraag wat verdient een basisschool leraar: toch meer dan verwacht.

5 Thoughts on “Wat verdient een basisschool leraar?”

 • Ik vind het salaris echt niet slecht. ook nog veel meer vakantie dan de gemiddelde werknemer. ik snap het eigenlijk niet zo. werkdruk is overal, bijv bij politie, in de zorg enz. ik denk dat iedereen dan wel kan gaan staken…

 • Lijkt mij ook een prima salaris! Mijn dochter heeft 6 jaar geneeskunde achter de rug en werkt als basisarts in een ziekenhuis. Zij werkt gemiddeld zo’n 55 à 60 uur per week en verdient € 3800 p/m bruto. dan moet ze ook nog regelmatig weekenden of nachtdiensten draaien.
  Dus al die basisschool-juffen en meesters moeten niet zeuren met hun 6 weken schoolvakantie, herfstvakantie, voorjaarsvakantie, meivakantie, en dan nog zogeheten studiedagen….

 • Ik vind het jaar salaris dat een leraar krijgt genoeg est verbeelden ze zich wel
  Als deze lonem omhoog gaan wat mag een politie agent dan wel verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *