Wat verdient een basisschool leraar

Door alle aandacht en stakingen, vraag ik mij af: Wat verdient een basisschool leraar. Is het echt zo slecht gesteld met het salaris van een leerkracht op een basisschool? De basisschool wordt ook wel gezien als primair onderwijs.

Wij hebben dit uitgezocht, omdat we toch erg nieuwsgierig zijn geworden.

De basisschoolleraren vallen onder een ambtenaren CAO. Ten eerste valt het op dat er verschillende schalen worden gehanteerd voor leraren in het basisonderwijs. Hierdoor wordt het redelijk overzichtelijk gemaakt. De bedragen in dit artikel zijn gebaseerd op de nieuwe CAO.

De salarissen van een leraar in het basisonderwijs

Het aanvangssalaris voor iemand ouder dan 21 jaar is 2,563€ euro per maand. Daarnaast geldt er een eindejaarsuitkering (75% van een maandsalaris) en nog een eenmalige betaling van 200€ voor de “dag van de leraar”. Je kan dus wel stellen dat leraren aardig wat geld ontvangen.

Het eindsalaris wat je kan bereiken is 4,228€ bruto per maand. Met de eindejaarsuitkering, vakantiegeld en de eenmalige betaling kom je dan uit op een jaarsalaris van 58,094€.

Hoe bereik je het maximumsalaris?

Dit maximumsalaris bereik je niet al te snel. Maar als je lang genoeg blijft werken dan is dit salaris te bereiken. Er zijn twee salarisschalen voor leraren in het basisonderwijs. L10 (LA) en L11 (LB). Beide schalen tellen 15 treden. Dus na 15 jaar zal je op jouw maximumsalaris uitkomen.

Hierbij is het maximum salaris in schaal L10 3,875€ per maand en in L11 4,228€ bruto per maand.

Hoe kom je in de hogere salarisschaal?

Er zijn een viertal factoren die bepalen of je in de hogere salarisschaal terecht komt:

 1. Minimaal 465 lesuren per jaar in een voltijdsfunctie (dit komt neer op ongeveer 9 uur per kalenderweek).
 2. Een Pabo diploma plus een specialisatie.
 3. Je moet jouw specialisatie bijhouden en toepassen.
 4. Je ondersteunt jouw collega`s op het gebied van jouw specialisatie.

Dit lijken mij niet al te lastige voorwaarden om in de hogere salarisschaal terecht te komen. En dat scheelt toch snel honderden euro`s per maand. Wil je meer gaan verdienen, dan zal je de overstap naar het voortgezet onderwijs moeten maken.

Wat verdient een basisschool leraar? Is dat voldoende?

In mijn opinie is het zo slecht nog niet gesteld met de salarissen. Er wordt natuurlijk ook veel gesproken over werkdruk, die ontzettend hoog zou liggen.

Maar ik vraag me toch af of deze werkdruk nu echt hoger is dan de werkdruk op bijvoorbeeld een kantoor van een multinational. 

Wat verdient een basisschool leraar

Daar heb je dagelijks te maken met deadlines en targets. En ik kan me toch niet voorstellen dat dit op een basisschool ook zo is. Zoek je werk, dan is mijn inziens een baan als basisschool leraar zo slecht nog niet.

Daarnaast zijn er meer dan voldoende functies, waarbij er ook een HBO opleiding wordt gevraagd en waarbij het salaris toch aanzienlijk lager ligt.

Het nadeel van een baan als leraar

Het grote nadeel van leraar zijn, is dat je lastig een keer een dag vrij kan nemen wanneer je dat wilt. Je hebt op dat gebied weinig vrijheid. Daarom heb ik toch de voorkeur om online geld te verdienen. Of in ieder geval wat extra geld te verdienen. Hoe je dat doet? Dat kan je lezen op de pagina: hoe verdien je snel geld.

Onze conclusie naar aanleiding van de vraag wat verdient een basisschool leraar: toch meer dan verwacht.

16 Thoughts on “Wat verdient een basisschool leraar?”

 • Ik vind het salaris echt niet slecht. ook nog veel meer vakantie dan de gemiddelde werknemer. ik snap het eigenlijk niet zo. werkdruk is overal, bijv bij politie, in de zorg enz. ik denk dat iedereen dan wel kan gaan staken…

  • Ik snap t ook niet. Vaak werken ze maar 3 dagen in de week. Geen onregelmatigheid in de vorm van weekend, nacht, reizen, vuile omgeving, tijdzoneverschillen, enorme werkdruk onder stress, concurrentie, acquisitie nodig vanwege ZZP/uitzend, continu schakelen.
   Ben maar godverdommes blij dat je niet in de harde wereld van veel bedrijven hoeft te presteren.
   Rap aan t werk en bek houden.

 • Lijkt mij ook een prima salaris! Mijn dochter heeft 6 jaar geneeskunde achter de rug en werkt als basisarts in een ziekenhuis. Zij werkt gemiddeld zo’n 55 à 60 uur per week en verdient € 3800 p/m bruto. dan moet ze ook nog regelmatig weekenden of nachtdiensten draaien.
  Dus al die basisschool-juffen en meesters moeten niet zeuren met hun 6 weken schoolvakantie, herfstvakantie, voorjaarsvakantie, meivakantie, en dan nog zogeheten studiedagen….

 • Ik vind het jaar salaris dat een leraar krijgt genoeg est verbeelden ze zich wel
  Als deze lonem omhoog gaan wat mag een politie agent dan wel verdienen.

  • In Nederland worden salaris op verantwoordelijkheid bekeken, en 30 kleine kinderen opvoeden en in de gaten houden is meer dan wat een politieagent doet want die is niet direct verantwoordelijk voor 30 mensen. Sporadisch moeten ze optreden.

 • ??? snap het als je in de zorg en in de bouw zit met zwaar werk maar bassisschool elke vakantie vrij hebben lekkere slaris 200 euro meer dan ons minimum terwijl bij ons 5 ploegen draaien als operator en meer druk op ons ligt vindt echt een paar zeikerds nederlandse mensen zijn echt lui echt waar hoeven beetje voor de klas te staan tekeningen goed te keuren en vinden dat een hoge werk druk terwijl ze geen goed werk afleveren zoals de ziekenhuisen laten liever ouderen sterven dan op tijd door te geven en helpen zijn allemaal klootzakken die nederlandse volk ahit gek gewoon werken niet zeiken en die mensen in de bouw doen elke dag rustig aan anders hebben ze geen werk dus waar hebben we het over echte werk druk ligt bij operator met 5 ploegen op gekankerd domme volk en ook voor de politie agenten die nemen veel risico en krijgen ook veel minder dan leraren dus op zoute kut bitches niet zeiken maar werken

  • Sorry hoor maar je kan wel even een beetje normaal reageren en de leraren en leraressen doen ook hun best om alles voor te bereiden. Wees blij dat er leraren zijn.

 • Ik vind het salaris wel laag. Om aan het maximale salaris te komen moeten ze jarenlang lagere lonen ontvangen en keihard werken. Al die voorbereidingstijd voor lessen, met studiedagen worden ze daadwerkelijk op locatie bijgeschoold, en dan nog nakijken.
  Ze hebben deadlines qua curriculum, ook de langzame leerlingen moeten daar aan voldoen. Ik denk ook dat ze af en toe als sociaal werkers fungeren en zich soms zorgen maken over bepaalde kinderen. Ik zit zelf niet in het onderwijs maar stap bewust niet over vanwege het lage instapsalaris.
  Ik vind ook dat docenten weinig waardering van ouders krijgen terwijl ze ongelooflijk veel voor kinderen betekenen.

 • Ik heb 40 jaar als automonteur en 33 jaar als apk keurmeester gewerkt,heb airco diploma heb tientallen certicaten autotechniek ,het apk diploma moet je elke twee jaar weer opnieuw doen ,he 2 hbo diploma,s autoelektonica ,heb veel versnellisbakken gereviseerd,en mijn salaris 2420€ bruto na 42 jaar werken ,welkom in de kleinmetaal

 • Jullie vergeten 1 ding;

  Een leerkracht werkt gemiddeld anders dan doet vermoeden heel wat meer uren dan
  40 uur per week. Hierin zijn de vakantie dagen verwerkt.

  Oorzaken : nakijk werk les voorbereiden, ouder avonden; vergaderingen ; rapport vergaderingen.

  Dit gebeurd allemaal buiten de normale werktijden..

 • Een leraar verdient beter dan iemand met onregelmatige tijden en weekenden die in de zorg werkt. Ze moeten echt niet gaan zeuren met school vakanties en studiedagen.

 • Het is altijd heel makkelijk om over andermans werk te oordelen.
  In Nederland worden bij de bepaling van de salariëring ook zaken als opleidingsduur en zoals Nathan terecht opmerkt, de verantwoordelijkheid die men draagt betrokken.
  Het leraarschap wordt onderschat in dat laatste opzicht. Je gaat nooit naar huis met het gevoel dat je iets hebt voltooid of afgerond en het besef dat je in wezen voortdurend tekortschiet geeft het beroep extra zwaarte.

  • Dat klopt. Maar wat mij ook opvalt is dat een leraar op dit moment enorm bevoorrecht is. Hun baan is zeker en er zijn heel veel mensen die dit niet kunnen zeggen. En dan heb ik het nog geeneens over ondernemers en met name ondernemers in de horeca. Tot op heden heb ik geen enkele leraar horen zeggen hoe bevoorrecht zij zijn op dit moment. De onzekerheid met betrekking tot een baan of het voortbestaan van een eigen onderneming weegt toch vele malen zwaarder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *