Wat verdient een boekhouder

De salarissen voor een boekhouder lopen sterk uiteen. Ervaring en opleiding spelen een grote rol. Het aanvangssalaris is niet al te hoog. Je hebt echter wel de mogelijkheid om jezelf op te werken en zodoende een meer dan behoorlijks salaris te verdien. Verder op deze pagina kan je het antwoord vinden op  de vraag: Wat verdient een boekhouder?

Het aanvangssalaris van een boekhouder

Iemand die net van school afkomt kan een salaris van ongeveer 2,500 euro bruto per maand verwachten. Hiervoor heb je een diploma nodig zoals het praktijkdiploma boekhouden.

Maximale salaris

Dit hangt grotendeels wat jouw positie is. Ben je boekhoudkundig medewerker dan is op termijn een salaris van zo rond de 3,500€ en 3,700€ realistisch. Hiervoor heb je dan wel een behoorlijk aantal jaar ervaring voor nodig. Per jaar zit je dan ongeveer tussen de 49,000€ en 52,000€ euro.

Heb je echter de mogelijkheid om door te groeien naar de positie van hoofd boekhouding dan kan je een salaris tussen de 4,000€ en 4,500€ verwachten. Wel heb je hier een hoger diploma dan het praktijkdiploma boekhouden voor nodig. Een opleiding op HBO niveau is dan vaak een vereiste.

Het verschil tussen een boekhouder en accountant

Een accountant is een beschermd beroep. Je mag jezelf dus alleen accountant noemen als je daarvoor vereiste diploma`s in bezit hebt. Bovendien dien je ook jaarlijks bij te scholen. Behaal je niet jaarlijks het aantal benodigde punten, dan kan je jouw titel verliezen.

Verschil boekhouder accountant

Er zijn ook verschillende gradaties binnen de accountancy. Zo heb je de AA en RA. De term AA staat voor Accountant Administratieconsulent. Dit is een HBO opleiding. RA staat voor registeraccountant. De registeraccountant heeft meer bevoegdheden dan een administratieconsulent.

In de salarissen zie je dat dan ook terug. Het salaris van een registeraccountant kan tot grote hoogte oplopen. Zelfs tot boven de Balkenende norm. 

Een boekhouder daarentegen is geen beschermd beroep. Iedereen kan zich dus boekhouder noemen. 

Wat doet een boekhouder?

Er zijn verschillende taken die een boekhouder kan doen. Zo is er de grootboek boekhouder, crediteuren boekhouder en debiteuren boekhouder. Het salaris van een grootboek boekhouden ligt over het algemeen het hoogste. Dit omdat dit een meer complexe aangelegenheid is. Je kan tegen behoorlijk complexe boekhoud vraagstukken oplopen die je dan dient op te lossen. Je dient in staat te zijn alle financiële transacties op een correcte manier in de boekhouding te verwerken.

Het is een veelvoorkomend carrière traject dat iemand bijvoorbeeld start op de crediteuren of debiteuren administratie en daarna doorgroeit naar een meer algemene boekhouders positie. Een factor bij beantwoorden van de vraag wat verdient een boekhouder is dus ook wat voor type boekhouder jij bent.

De toekomst van het beroep boekhouder

Elke onderneming zal ten alle tijden een boekhouding moeten bijhouden. Er zal dus altijd vraag zijn naar boekhouders. Wel zijn er een aantal trends die de vraag doen afnemen. Veel grote bedrijven verplaatsen de boekhouding afdeling naar het buitenland.

Zo kunnen zij gebruik maken van de lagere lonen in bijvoorbeeld Oost Europa. Het komt ook veel voor dat bepaalde boekhoudactiviteiten worden verplaatst en er lokaal slechts een persoon overblijft die het overzicht dient te behouden en het lokale management van informatie dient te voorzien.

Online boekhoudsoftware wordt steeds beter

Een andere trend is dat de beschikbare boekhoudprogramma`s beter en beter worden. Met een online boekhoudprogramma  kunnen veel zaken automatisch worden verwerkt. Had je vroeger nog iemand die een bankafschrift uitprinten en deze vervolgens handmatig dient in te boeken, is het tegenwoordig standaard dat banktransactie automatisch worden ingelezen en ook grotendeels automatisch worden verwerkt. Daarnaast vallen de kosten voor een boekhoudprogramma voor een eenmanszaak reuze mee. Voor maximaal 20€ per maand heb je de beschikking over prima boekhoudsoftware.

Deze trend is al een tijd gaande. Het grootste effect ligt mijn inziens dan ook achter ons. Er zijn zelfs bedrijven die de boekhouding weer terughalen naar Nederland omdat het toch niet zo gemakkelijk blijkt om de boekhouding vanuit het buitenland te verzorgen.

Groot verschil in salarissen

De vraag wat verdient een boekhouder is niet eenvoudig te beantwoorden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld ambtenaren waar bepaalde posities standaard in de CAO zijn opgenomen en daardoor een vergelijkbaar salaris hebben, is bij boekhouders het verschil in salaris erg groot.

Indien je opzoek bent naar een goedbetaalde baan op boekhoud gebied is het dan ook aan te bevelen om goed rond te kijken. 

Aan de slag als zelfstandige

Ben je een boekhouder en wil je voor jezelf aan de slag op zzp basis, dan kan je een tarief van tussen de 50 euro en 70 euro per uur berekenen. Dit lijkt op het eerste gezicht erg aantrekkelijk. Houdt er echter wel rekening mee dan er ontzettend veel concurrentie is. Dit maakt het lastig om klanten binnen te halen. Het aantal declarabele uren wordt dan ook negatief beïnvloed door het aantal uren dat je dient te besteden aan acquisitie. 

Opbouwen van langdurige relaties

Een voordeel is echter dan een klant werk op lange termijn oplevert. Als jij tenminste jouw werk goed doet. Een boekhouding dient continu te worden bijgewerkt en dat maakt het interessant om als zelfstandige boekhouder aan de slag te gaan. En met een eenvoudig boekhoudprogramma kan je behoorlijk wat administraties bijhouden. Zorg er voor dat je jouw klanten goed adviseert bij het kopen van een boekhoudprogramma. Dat gaat jou later veel tijd besparen.

Daarnaast kan je als zelfstandige ook goed concurreren met boekhoudkantoren. Je het weinig overhead dus je kan lagere tarieven berekenen. Ook maakt online boekhouden het tegenwoordig mogelijk om prima of afstand jouw werk te doen als boekhouder. 

Interessante berichten op deze website

Nu we de vraag wat verdient een boekhouder hebben beantwoord, wil je misschien nog meer lezen. Wil je weten wat een onderwijzer verdient? Of misschien wil je wel voor jezelf aan de slag, door bijvoorbeeld een succesvolle verkoper op Bol te worden. Je kan het allemaal teruglezen op deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *