Wat verdient een olympische sporter

Topsporters verdienen doorgaans veel geld. Dat geldt echter niet voor alle sporters. De bedragen die omgaan in het voetbal, basketbal en honkbal zijn wat dat betreft echt uitschieters. Er zijn op de olympische spelen bijvoorbeeld genoeg sporters aanwezig die naast het uitoefenen van hun sport nog gewoon een baan hebben om zodoende rond te kunnen komen. Op deze pagina gaan we verder in op de vraag wat verdient een olympisch sporter.

Het inkomen van een olympisch sporter

De vraag wat verdient een olympisch sporter valt uiteen in drie categorieën:

 • Een vaste onkostenvergoeding en/of uitkering vanuit de overheid.
 • Prijzengeld hetgeen bijvoorbeeld gewonnen kan worden met gouden plakken op de olympische spelen.
 • Sponsoring.

Onkostenvergoeding en uitkering (stipendium)

Naast het te winnen prijzengeld kunnen sporters een onkostenvergoeding aanvragen bij het NOC/NSF. Om in aanmerking te komen voor een dergelijke vergoeding dient een sporter in het bezit te zijn van een van de volgende statussen:

 • A Status
 • Selectie status
 • HP status

Het draait hier echter om een onkostenvergoeding voor reis- en verblijfkosten om zodoende de sport te kunnen uitoefenen.

Om als olympisch sporter een inkomen te verdienen, kan je dus niet volstaan met prijzengeld en de onkostenvergoedingen. Want vergeet ook niet dat de olympische spelen slechts 1 keer per vier jaar plaatsvinden. Daarnaast dien je tot de absolute top te behoren om in aanmerking te komen voor een medaille.

Olympische sporters met een A status

Voor de sporters met een A status wordt er wel een soort van uitkering uitbetaald. Zij ontvangen een bedrag van 2.305 euro bruto per maand. De bedoeling van deze uitkering is dat zij zich op deze manier volledig kunnen toeleggen op hun sport. Heb je echter een baan en verdien je daarmee meer dan 140% van het minimumloon dan komt deze uitkering te vervallen. Je kan wel stellen dat voor olympische sporters snel geld verdienen niet aan de orde is.

Het te verdienen prijzengeld

Naast de vaste vergoeding valt er ook prijzengeld te winnen bij het behalen van een medaille. Tijdens de Olympische spelen van 2018 waren de te winnen euro per medaille als volgt:

 • Gouden medaille 25,500€
 • Zilveren medaille 19,125€
 • Bronzen medaille 12,750€

Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat deze bedragen niet worden uitgekeerd bij het winnen van meerdere medailles. Bij een tweede medaille bedraagt het prijzengeld  ⅔ en bij een derde en volgende medaille slechts ⅓ van dit bedrag.

Wat verdient een olympisch sporter met sponsoring?

De prijzengelden en onkostenvergoedingen zijn voor een ieder gelijk. Het grote verschil wordt gemaakt door sponsoring. Dan wel door direct een sponsorcontract af te sluiten met een bedrijf, of door het uitkomen voor een team welke draait op sponsoring. Denk bijvoorbeeld aan het schaatsen waar bedrijven zoals Jumbo en Visma veel geld investeren in sponsoring.

De bekendheid en status bepaalt dan hoeveel een olympisch sporter uiteindelijk verdient. Het is voor een sponsoring uiteraard veel interessanter om een Sven Kramer in het team te hebben dan een onbekende schaatsen. Hij zal dan ook veel meer verdienen dan deze onbekende schaatser.

Hetzelfde geldt voor een turner zoals Epke Zonderland en de zwemster Ranomi Kromowidjojo. Door de naamsbekendheid worden deze personen interessant voor sponsors en reclamecontracten En daar is veel meer mee te verdienen dan de onkostenvergoeding en het prijzengeld op de olympische spelen.

Rondkomen als olympisch sporter, indien je actief bent in een mindere populaire of bekende tak van sport, is niet mogelijk met alleen de inkomsten uit de onkostenvergoeding of prijzengeld. Hetgeen je daar per jaar mee verdient is gewoonweg niet genoeg om van te leven.

Uitschieters in inkomsten

Er zijn uiteraard een aantal uitschieters van bekende sporters die wel een fors inkomen verdienen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Dafne Schippers 900,000€
 • Sven Kramer 800,000€
 • Ireen Wüst 266,000€

Daarnaast duurt een sportcarrière doorgaans niet al te lang. Hierdoor dienen olympische sporters zich ook voor te bereiden op een carrière voor na het sporten. Alleen de echte toppers komen in de buurt van een miljoen euro per jaar. 

Wel is het opvallend dat op dit moment in het zwemmen er veel meer te verdienen valt. Onlangs bij een groot zwemtoernooi in China was er meer dan $800,000 aan prijzengeld beschikbaar. 

Nog steeds geen torenhoog bedrag als je bekijkt dat de winnaar van Wimbledon direct 2 miljoen kan bijschrijven, maar je kan er toch leuk verdienen. Maar ook hier geldt dat je een absolute topper dient te zijn om op die manier jouw geld te verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *