Webshop software is een must wanneer je een webshop wilt gaan beginnen. Het is daarnaast ook extreem belangrijk. Het gebruik van de beste webshop software zal de kans op succes enorm vergroten. Online ondernemen via een webshop is daarnaast gewoon erg leuk om te doen.

Webshop software

Welke opties zijn er?

Er zijn verschillende opties voor de aanschaf van software voor een webshop. Op dit moment zijn dit de meest gebruikte softwarepakketten:

  • Shopify
  • Woocommerce
  • Magento
  • Lightspeed

Daarnaast zijn er nog tal van andere softwaretoepassingen beschikbaar. Persoonlijk zou ik mij echter beperken tot deze 4 mogelijkheden. 

Webshop software vergelijken

Wanneer je webshop software gaat vergelijken, dan dien je eerst in kaart te brengen wat voor jou het belangrijkste is. De software die je kiest, dient namelijk te passen bij jouw business. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar toch dien je hier goed op te letten. Het gebruik van de juiste software bepaalt voor een groot gedeelte de kans op succes.

SEO

SEO of zoekmachineoptimalisatie is voor elke webshop of website extreem belangrijk. Persoonlijk ben ik van mening dat dit vaak zelfs het verschil maakt, tussen wel of geen winst maken. Wanneer je jouw bezoekers alleen trekt via advertenties, dan zal dit een groot gedeelte van de marge tenietdoen. 

Dit zal namelijk een enorme invloed hebben op de customer acquisition costs. Wanneer je als ondernemer inzet op zoekmachineoptimalisatie, dan zullen deze customer acquisition costs op termijn lager gaan uitvallen

Een webshop pakket dat goed scoort op SEO functionaliteit is dan ook extreem belangrijk.

Cybersecurity

Cybersecurity is tegenwoordig voor elke ondernemer van belang. Je kunt er simpelweg vanuit gaan dat jouw webshop continu het doelwit zal zijn van hackers. Zeker wanneer jouw webshop begint te groeien, dan zal dit het geval zijn. 

Je dient er dus voor te zorgen dat jouw webshop erg goed beveiligd is.Het aantal hackeraanvallen is de afgelopen jaren enorm toegenomen.

Zorg er daarom voor dat jouw beveiliging altijd up to date is.

Woocommerce werkt voor uitbreidingen met tal van plug-ins. Elke plugin die je gebruikt is een beveiligingsrisico, aangezien het een hacker een extra mogelijkheid biedt om jouw webshop binnen te komen. Houdt hier goed rekening mee en ga niet onbezonnen te werk. Dit is een veelgemaakte fout.

webshops software

Vanuit dit oogpunt is het verstandig om voor een zo compleet mogelijke oplossing te kiezen, zodat je niet van tal van extra plugins hoeft te gaan installeren. In dat geval is het verstandiger om voor software te kiezen die iets duurder is, maar wel genoeg functionaliteit biedt, zodat je niet te veel plug-ins hoeft te gaan installeren.

Kosten

Uiteraard zijn de maandelijkse kosten erg belangrijk. Woocommerce is in principe gratis. Wel kan het zo zijn dat je maandelijks of jaarlijks moet betalen voor plug-ins die je aanschaft. Je dient uit te kijken dat je uiteindelijk niet alsnog veel geld gaat betalen. 

Shopify lijkt op het eerste gezicht duurder, maar je hebt dan wel een complete oplossing waar je weinig meer aan toe hoeft te voegen.

Bijwerken en onderhouden van een webshop

Wanneer je een webshop runt, dan zal je regelmatig iets willen aanpassen. Nieuwe producten toevoegen, nieuwe foto`s, nieuwe berichten en ga zomaar door. Maar ook wil je wellicht de layout gaan aanpassen. Het is dan ook belangrijk dat je de software die je gebruikt eenvoudig zelf kunt aanpassen of tweaken. 

Wanneer je altijd iemand moet gaan inhuren, dan zal dit ontzettend veel geld gaan kosten. Ook zal het dan langer gaan duren voordat je wijzigingen kunt doorvoeren. Op dit punt scoort WooCommerce weer erg goed. In principe is dit erg eenvoudige software waar je ook zonder technische kennis mee aan de slag kunt. 

Responstijd

Het is erg belangrijk dat jouw webshop snel is.

Wanneer iemand dient te wachten totdat de content is geladen, dan zal het overgrote gedeelte van de bezoekers dit geduld niet kunnen opbrengen en jouw website direct verlaten. 

Snelheid hangt  van een groot aantal factoren af. Uiteraard is hosting een van de belangrijkste factoren. Maar ook de software die je gebruikt is van groot belang. Op dit gebied scoort Shopify weer erg goed.

beste webshop software

Koppeling met andere software

Doorgaans gebruik je als ondernemer ook andere software. Denk bijvoorbeeld aan een boekhoudpakket, voorraadsysteem of CRM. Het is van belang dat je de webshop software met deze systemen kunt koppelen. 

Het overzetten van de verkooporders naar een boekhoudsysteem bespaart je ontzettend veel tijd. Ook is het van belang om in een CRM terug te zien hoeveel en wat een klant heeft gekocht.

Als je dit allemaal handmatig dient te gaan overzetten of te koppelen, dan is dit eigenlijk verloren tijd. Zorg er dan ook voor dat je kiest voor de webshop software, die je moeiteloos kunt koppelen met de andere softwaresystemen die je gebruikt.

Zwaarte van de software

Magento staat erom bekend dat het een redelijk zwaar softwarepakket is. Je zult dan ook een duurdere hosting moeten aanschaffen, om de webshop goed te laten draaien. 

Daarentegen heb je dan wel een professionele webshop, maar daar is wel een prijskaartje aan verbonden. Uitgebreidere en zwaardere webshops software zal  tot hogere hostingkosten leiden.

Marketing en sales functionaliteiten

Marketing en sales is hetgeen jouw webshop succesvol maakt.

Het is dan ook extreem belangrijk voor een webshop dat je voldoende mogelijkheden hebt. 

Denk bijvoorbeeld aan het versturen van een e mail op het moment dat een potentiële klant zijn bestelling niet heeft afgerond. Maar ook het kunnen communiceren met Facebook en Instagram is extreem belangrijk. Dit bespaart veel tijd en levert waardevolle informatie op en is eigenlijk gewoonweg onmisbaar.

webshop software vergelijken

Wat zijn de kosten?

Je zult altijd zien dat een basisversie niet zoveel geld kost. Daarna kun je het zo gek maken zoals je zelf wilt. De vraag is of je dit wel nodig hebt.

Shopify heeft een basis licentie die $29 per maand kost. Een beginnende webshop zal hier uitstekend mee uit de voeten kunnen.

WooCommerce is in principe gratis te gebruiken. Wel zijn er tal van betaalde uitbreidingen. Door hier veel gebruik van te maken, kunnen de kosten fors oplopen. Je zal dan al snel boven de $29 van Shopify uitkomen.

Lightspeed kost minimaal 49€ per maand.  Om uitgebreid te kunnen gaan bloggen, heb je een abonnement van 89€ per maand nodig. Een blog is de uitgelezen mogelijkheid om gratis website bezoekers via Google binnen te halen. In mijn opinie is dit dan ook een must.

Voor Magento bestaat er een open source editie, die gratis te gebruiken is. Daarnaast is er ook Magento Commerce, waar je voor dient te betalen. De prijs is afhankelijk van de omzet die je draait. Je dient er echter op te rekenen dat je minimaal 20.000€ per jaar kwijt bent. Voor beginnende webshops vind ik dit dan ook geen aanrader.

Speciale aanbieding

Shopify heeft op dit moment een speciale aanbieding. Je kunt de webshop software 3 maanden gebruiken voor slechts $1 per maand. Deze 3 maanden geeft je voldoende tijd om de software goed te testen. Zorg dan wel dat je optimaal gebruik maakt van deze testperiode. 

Probeer nu Shopify 3 maanden voor slechts $1 per maand.

> Ik wil dit uitproberen !

Kies de webshop software die het beste past

Je dient altijd te kijken naar de functionaliteiten die je nodig hebt. Ga je abonnementen verkopen, dan is webshop software die hierop  is ingericht essentieel. Ga je diensten verkopen, dan is wellicht een ander pakket weer beter geschikt. Of wellicht ga je software as a service (SAAS) verkopen.

Je zou altijd eerst een lijst moeten maken met functionaliteiten die voor jou essentieel zijn. Op basis daarvan kun je dan de meest geschikte webshop software kiezen.

Overstappen van webshop software

Het overstappen naar andere webshop software is niet altijd eenvoudig. Overstappen van Woocommerce naar Shopify is eigenlijk onmogelijk zonder het verlies van data, in de vorm van rankings binnen Google. 

Het is dan ook van belang dat je direct kiest voor de software waar je mee verder kunt.

Dus kies voor de beste webshop software, waar je ook mee uit de voeten kunt wanneer jouw onderneming gaat groeien.

Door direct de juiste keuze te maken voorkom je dat je jouw webwinkel dient te gaan overzetten. Wel kan je bijvoorbeeld starten met een basisversie van Shopify en later het abonnement omzetten naar een uitgebreidere en duurdere versie. Je weet dan dat de investering zich gaat terugbetalen.

juiste software

Inrichten van webshop software

Voor het onderhouden en inrichten van webshop software maak ik persoonlijk veel gebruik van Fiverr. Op Fiverr kun je namelijk tal van experts vinden, die voor relatief weinig geld zijn in te huren. Wel dien je dan duidelijke instructies te geven van hetgeen je verwacht. Communicatie is niet altijd even eenvoudig met een freelancer via Fiverr.

Vanuit dat oogpunt werk ik dan ook met vaste freelancers. Dit bespaart veel tijd en levert ook betere resultaten.

Mijn conclusie

Wat nu de beste webshop software is, hangt voor een groot gedeelte af van persoonlijke voorkeur. Wil je veel zelf gaan doen en een webshop compleet zelf gaan inrichten? Dan is WooCommerce erg geschikt. Daarnaast kun je met WooCommerce bijna gratis een eigen webshop opzetten. Een webshop op basis van open source technologie heeft echter wel zijn beperkingen. Zeker wanneer jouw webshop begint te groeien. 

Wil je een webshop die snel operationeel is en daarbij ook stabiel en niet te veel geld uitgeven? Dan zou ik Shopify aanraden. Bovendien kun je dan gebruikmaken van het goedkoopste abonnement en later altijd opschalen. 

De beste webwinkel software hangt voor een groot gedeelte af van persoonlijke voorkeuren en ook het budget dat je ter beschikking hebt. Wat voor de een de beste keuze is, hoeft niet per definitie voor iemand anders ook zo te zijn.

Waarom een webshop beginnen?

Een webshop is nog steeds een van de beste opties om vanuit huis geld te verdienen. Wanneer je niet met grote voorraden werkt, dan kan je dit geheel vanuit huis doen. Daarnaast is de eCommerce markt nog steeds groeiende dus kansen op een succesvolle webshop zijn er zeer zeker.

Geld verdienen met internet is op tal van manieren mogelijk. Toch vind ik een webshop een van de beste keuzes.