Magento is open source webshop software. Met deze CMS (Content Management System) kan je de meest geavanceerde webshops bouwen. 

Magento

Voordelen van open source software

Het grote voordeel van open source software is dat iedereen de code kan zien. Dit zorgt ervoor dat andere bedrijven of programmeurs hun eigen applicatie of uitbreiding kunnen programmeren, die naadloos op de software aansluit. 

Je bent dus niet afhankelijk van de eigenaar van de software voor uitbreidingen of nieuwe ontwikkelingen. Dit kan soms frustrerend zijn wanneer er iets niet beschikbaar is wat wel voor jou van belang is.

Wel is het zo dat open source software kwetsbaarder maakt. Er kunnen ook kwaadwillende tussen de aanbieders zitten, die software ontwikkelen waarin bijvoorbeeld een backdoor wordt ingebouwd.

Prijzen

De Magento webshop open source software is gratis te gebruiken. Je kunt deze via het softwarebedrijf Adobe downloaden.

Wanneer je uitgebreidere mogelijkheden wilt benutten, dan kan je ook Magento Commerce Pro of Managed Services aanschaffen. 

Wanneer je met de gratis software aan de slag gaat, dan zal je er al snel achterkomen dat je de nodige uitbreidingen nodig hebt. Hierbij loop je dan het risico, dat je alsnog veel geld gaat betalen. Daarnaast wordt de webshop doorgaans trager door het toevoegen van te veel extensies. Complete software waarbij al functionaliteiten zijn ingebouwd zal altijd beter functioneren.

De kosten van de Commerce Pro versie hangen af van de omzet die je draait.  Voor Magento 2 bedragen de kosten minimaal $22.000 op jaarbasis. Dit is voor een omzet van maximaal 1 miljoen dollar. Dit is behoorlijk wat geld in vergelijking met andere webshop software. 

Het is dan ook niet verrassend dat de software slechts een marktaandeel van 0,8% heeft. De meest gebruikte software is overigens WooCommerce met een marktaandeel van meer dan 30%.

(Bron: Statista)

Magento webshop bouwen

Je kunt een Magento website zelf bouwen of je kunt dit laten doen. Een Magento webshop laten maken in Nederland is behoorlijk prijzig. Je bent dan al snel 10.000€ kwijt. Wanneer je heel veel wensen hebt, dan kan dit nog veel verder oplopen. Op basis van veel maatwerk een Magento webshop laten bouwen, kan dan zomaar richting de 100.000€ gaan.

Op Fiverr heb ik freelancers gevonden die dit voor ongeveer $1.500 doen. Magento developers zijn er meer dan voldoende beschikbaar via Fiverr.

Kun je zelf een webshop bouwen?

Je kunt uiteraard ook zelf jouw webshop bouwen. Dit is zeker mogelijk maar er komt wel het een en ander bij kijken. De software is behoorlijk wat complexer dan WooCommerce.

Wanneer je geen enkele ervaring hebt met webdesign of programmeren, dan wordt het een behoorlijke uitdaging. 

Het is zeker mogelijk maar het gaat je wel veel tijd kosten. Daarnaast dien je ook het doorzettingsvermogen te hebben, om jezelf het een en ander te leren op dit gebied. Het grote voordeel van het zelf bouwen van een webshop is dat je daarna niet afhankelijk bent van externe partijen wanneer je een keer wat wilt veranderen.

Magento webshop bouwen

Functionaliteiten

Magento ecommerce pro of Magento enterprise komt met Adobe commerce. Deze software biedt tal van mogelijkheden. Zo is er voorraadbeheer mogelijk, zijn er tal van rapporten beschikbaar, verschillende marketing tools en nog veel meer. Zo zijn de volgende functionaliteiten beschikbaar:

 • Productaanbevelingen op basis van AI
 • Voorraadbeheer en eenvoudig bestellen van producten
 • Verschillende verzendmogelijkheden
 • Gebruik van verschillende betaalproviders
 • Gebruik van kortingscodes
 • Bijhouden en tonen van bekeken producten
 • Upselling en cross selling mogelijkheden
 • Tal van rapportages

Ontbreekt er een functionaliteit? Dan kan je altijd terecht op de bijbehorende marktplaats, waar bijna alles wat je kunt bedenken wel beschikbaar is. En is er iets niet beschikbaar? Doordat het om open source software gaat, kun je dan bijna altijd iemand vinden die voor jou een functionaliteit door middel van een extensie kan maken.

Is de software SEO vriendelijk

Adobe geeft aan dat de software erg SEO vriendelijk is. Dit is uiteraard iets wat alle aanbieders beweren. Je gaat niet zeggen dat jouw software slecht scoort op het gebied van SEO.

Vanuit de software is het belangrijk dat de webshop snel laadt. Dit zit wel goed bij Magento. Voor de rest komt SEO toch voor het grote gedeelte neer op goede content, interne links en externe links. Hierbij kan de software je niet echt helpen.

Voor wie is de software geschikt?

In mijn opinie is de webshop software van Magento geschikt voor ondernemers met plannen om een middelgrote business op te zetten.

Ecommerce websites die een paar honderdduizend euro per jaar omzetten, zou ik de software niet aanbevelen. Daarvoor is het e-commerce platform simpelweg te duur. Ik zou dan eerder kijken naar Shopify.

Dat het om kwalitatief zeer goede software gaat blijkt overigens wel uit de gebruikers van de software. Grote bedrijven zoals Philips, KLM, Nike en Coca Cola maken allemaal gebruik van de software van Adobe.

Magento open source

Voordelen en nadelen

Aan bijna alles in het leven kleven zowel voordelen als ook nadelen. Wij hebben deze op een rij gezet. Wij gaan hierbij uit van de betaalde versie van Adobe.

Voordelen:

 • De beschikbare thema`s zien er strak uit
 • Je kunt een webshop met korte laadtijden bouwen
 • Het is een compleet eCommerce pakket. 
 • Tal van mogelijkheden om producten te promoten, retargeting etc.
 • Integratie mogelijk met tal van andere systemen zoals SAP, Microsoft Dynamics en Netsuite
 • Talloze uitbreidingen zijn beschikbaar via de Magento marktplaats

Nadelen

 • De software is redelijk complex en daardoor voor iemand zonder kennis lastig te onderhouden
 • Het is een van de duurdere softwarepakketten op de markt
 • Laten bouwen van een webshop kan in de papieren lopen

Alternatieven

Wanneer je een webshop gaat beginnen, dan kunnen we begrijpen dat je schrikt van de prijzen. Er zijn echter tal van andere goede ecommerce platforms, die aanzienlijk goedkoper zijn. Op die manier kun je het geld dat je bespaart met het opzetten van jouw online store, spenderen aan marketingactiviteiten. Zo kun je ook kiezen voor:

 • Shopify - 25€ per maand
 • WooCommerce - Gratis
 • Lightspeed - 49€ per maand