Werkdruk van leraren

Nadat de leraren er in het basisonderwijs er extra salaris hebben bij gehad, zou je verwachten dat de stakingen wel voorbij zouden zijn. Echter nu gaat het over de werkdruk van leraren. Deze zou te hoog zijn, waardoor de stakingen door blijven gaan.

Waar houden scholen zich mee bezig?

In dit licht is mij iets opgevallen. Iets waar ik grote vraagtekens bij zet. Het lijkt op zich een klein feitje, maar toch ben ik van mening dat dit heel veel zegt. Een basisschool in Zevenaar heeft besloten het woord carnaval niet langer te gebruiken, maar daarvoor het woord verkleedfeest voor te gebruiken.

Ik kan me niet voorstellen dat deze beslissing even snel tijdens een pauze is genomen. Daar is over vergaderd. Als ik zelf in mijn positie, als onderdeel zijnde van het managementteam van een multinational, een dergelijk voorstel tijdens een management meeting naar voren zou brengen, dan zou ik niet alleen hard worden uitgelachen. Ook zou er de vraag worden gesteld of ik wel capabel zou zijn om de juiste prioriteiten te stellen.

En dat is nu net mijn punt. Als je gebukt gaat onder een enorme werkdruk, hoe kan je dan jouw tijd besteden aan dit soort ridicule zaken? Het komt op mij over dat je eigenlijk niks zinnigs te doen hebt en dan maar over dit soort “problemen” gaat nadenken. De werkdruk voor leraren valt mijn inziens dan ook enorm mee, als je jezelf over dit soort zaken druk kan maken.

Een voorbeeld naar de leerlingen toe

Daarnaast vind ik het ook een compleet verkeerd voorbeeld naar de leerlingen. Je gaat als basisschool druk maken om dit soort randzaken terwijl er zoveel belangrijkere zaken in de wereld gebeuren. 

Er gebeurt zoveel in de wereld, maar als leiding van een school ga je jezelf druk maken over het woord carnaval. 

Leraren zouden ervaring in het bedrijfsleven moeten opdoen

Leraren komen bijna allemaal van de lerarenopleiding direct terecht in het onderwijs. Ze zouden eigenlijk eerst eens allemaal mee moeten lopen in het bedrijfsleven. Het behalen van deadlines, targets, de druk om te presteren. 

Dan ben ik zeer benieuwd of ze dan nog steeds zullen klagen over de werkdruk. Ik denk dat ze dan snel zullen beseffen dat het eigenlijk wel meevalt. Want de druk binnen het bedrijfsleven heb je continue. Elke maand dien je weer de targets te behalen. En dat zonder een zomervakantie van 6 weken. 

In mijn opinie zou eigenlijk de werkdruk van leraren moeten worden opgevoerd. Misschien dat ze op die manier zichzelf bezig kunnen gaan houden met belangrijke zaken en de bijzaken, zoals carnaval veranderen in verkleedfeest, links laten liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *